• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[Kolumny 2-drożne] Kolumny MDK W170S+dt94

• Autor wątku Autor wątku MDK
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

MDK

Reakcji
0
Na początek Witam wszystkich, jest to mój pierwszy post na forum i temat zarazem.

Założenia:
Jest to moja pierwsza konstrukcja, więc ogólnie panująca zieleń w temacie… Zdecydowałem się na sprawdzoną konstrukcje Wisatona – Alto 2. Nie będę ukrywał, że zależało mi na gotowej zwrotnicy, z racji braku wiedzy i doświadczenia. Zanim zabrałem się za robotę przeczytałem prawie całe, to fantastyczne forum- pytań nie zadawałem, mimo to sporo się dowiedziałem, na co zwracać uwagę i jak w miarę ugryźć temat.
Sprzęt docelowo do pomieszczenia około 12m2.
Komplet przetworników, zwrotnica + reszta bebechów zamówione w sklepie GERLTON.

Obudowa:
Tu chciałem zaszaleć w miarę swoich możliwości czasowo kasowych.
Znam się na stolarce, i tutaj czułem się pewnie.
Najpierw projekty i próby wizualizacji, proporcje itp. Inspiracją były kolumny Biganta, jak widać zresztą.
Wymiary całkowite: 800x238x424
Pojemność komory dla W 170S to 28L
Całość konstrukcji wykonana z płyty mdf, płaszcz zewnętrzny ze sklejki + fornir mahoniowy, miała być jabłoń indyjska i to jedyne ustępstwo, na jakie poszedłem realizując założenia projektowe.
Elementy nieskręcane, wszystko klejone na łącznikach typu lamello.
Fornir i materiał na front klejony na kontakcie.
Do wykonania otworów, specjalnie przerobiłem frezarkę- 95% satysfakcji, duże ułatwienie precyzyjnego frezowania.
Wygłuszenie matami bitumicznymi, wytłumienie –Wisatonowski syntetyk.
Skosy panelu frontowego wykonałem ręcznie. Na początku zacząłem kombinować z frezarką, ale po kalkulacji czas-precyzja, wziąłem do ręki strug i zrobiłem to szybciej, z dokładnością frezarki. Jak mi się uda to zamieszczę filmik z tej części prac.
Całkowity czas pracy, jaką włożyłem to około 90 h nie licząc projektów. Wszystko jednak rozwlekło się w czasie, zacząłem w zimie na początku roku, a skończyłem kilka dni temu.
Odsłuch:
Jak dla mnie laika, to szok detalu, czystości i jakości brzmienia. Nie porażają potęgą decybeli, ale nie o to mi chodziło. Ja wiem, że są przetworniki, które przy tych są jak prom kosmiczny do wrotek…
Jak dla mnie na początek rewelka. Nie będę udawał w tej kwestii mądrego. Jestem usatysfakcjonowany. Scena jest świetna, bas super, średnica rewelska, detal w sopranie.
Wydają mi się bardzo uniwersalne, dają radę od muzyki poważnej przez rock, aż po umucyk umucyk.
Testowałem je na wielu gatunkach muzyki.
Koszty:
Gerlton- 650zł
Mdf – miałem, powiedzmy 100zł
Kleje, łączniki-70zł
„skóra”- 60zł
Całość materiałów można powiedzieć około 1000 zł na 2 szt.
Zapraszam do oceny moich wypocin, aha nogi nie są docelowe.

Dziękuję, że mogłem skorzystać z wiedzy zawartej na tym forum.

[ Dodano: 2010-05-24, 21:27 ]
Niestety nie przechodzą mi fotki większego rozmiaru, nie wiem jak to zrobić, może mi ktoś podpowie jak dodać teraz większe foto.?

Załączniki

• obraz_057_190.jpg
    obraz_057_190.jpg
    50.7 KB · Wyświetleń: 0
  • obraz_045_130.jpg
    obraz_045_130.jpg
    46.2 KB · Wyświetleń: 0
  • obraz_043_239.jpg
    obraz_043_239.jpg
    50.4 KB · Wyświetleń: 0
  • pict0081_191.jpg
    pict0081_191.jpg
    47.9 KB · Wyświetleń: 0
  • pict0041_110.jpg
    pict0041_110.jpg
    53.8 KB · Wyświetleń: 0
  • pict0017_319.jpg
    pict0017_319.jpg
    53.8 KB · Wyświetleń: 0
Dla mnie rewelacja. Po prostu śliczne. Tych nóżek bym nie zmieniał. Mi się podobają. Możesz coś więcej o nich napisać?
Jednak co stolarz to stolarz :wink:

Szkoda, że łatwo się tylko mówi: "...panowie, musimy skrzyknąć kilka mądrych głów, odkupić znak firmowy Tonsil i zacząć działać..." ;-)

Dziękuję, Nogi udało mi się znaleźć w sklepie z akcesoriami meblowymi, to gotowce, ale bardzo solidne, pełna stal w satynie, w promocji i po rabacie 6,50 szt. Chciałbym lekko szersze i czarne, wysokość mi pasuje 10 cm.

MDK, jak byś znalazł takie nóżki w jakimś sklepie a art meblowymi to poślij linka

MDK napisał:
Do wykonania otworów, specjalnie przerobiłem frezarkę- 95% satysfakcji, duże ułatwienie precyzyjnego frezowania.

Co to za przeróbka??

Kolumny świetne :D jednak co stolarz to stolarz :)

Gadaj kiedy i gdzie można Cię dorwać w Tarnowie :) !!

ploter, podobna jak inne na tym forum, zapodałbym foto, ale już mi nie wchodzi do tematu

MDK, na filmiku widac ze masz spore doswiadczenie (sprawnosc i dokladnosc co do katow)

czepie sie 2 rzeczy
1 - za niskie
2 - ja by zostawi sklejke :mrgreen:

jak robiles tyl? reczna robota czy maszynowo?

jak mocowales przedni panel?

no i dodaj wieksze fotki z zewnetrznego serwera :???:

Wykonanie perfekcyjne, proporcje z tyłka...trza było je do metra pociągnąć....wysokotonówka na wysokosci ~75cm...co ty na ziemi siedzisz jak robisz odsłuchy?

Proporcje są ok. Wysokotonowy jest na 83cm i faktem jest,że nie siedzę na taborecie, lecz raczej nisko :). Front jest klejony do konstrukcji na stałe, dociskany ściskami przez otwory. Tył robiony ręcznie + pomoc szlifierką mimośrodową.Postaram się wieczorem dać większe foty, będzie wiadomo, co i jak.

[ Dodano: 2010-05-25, 09:15 ]
Więcej fotek http://picasaweb.google.pl/karwat.ebenist/Wisaton#5475100874571267090

MDK napisał:
Proporcje są ok. Wysokotonowy jest na 83cm i faktem jest,że nie siedzę na taborecie, lecz raczej nisko :)
Właśnie sprawdziłem, ja musiałbym siedzieć bezpośrednio na ziemi :) wiec albo masz 1,6 wzrostu, albo proporcje z tyłka;)
Wybieraj:)

HeatheN napisał:
MDK napisał:
Proporcje są ok. Wysokotonowy jest na 83cm i faktem jest,że nie siedzę na taborecie, lecz raczej nisko :)
Właśnie sprawdziłem, ja musiałbym siedzieć bezpośrednio na ziemi :) wiec albo masz 1,6 wzrostu, albo proporcje z tyłka;)
Wybieraj:)
Hahaha, Nie kolego, wyobraź sobie, że mam 2 m wzrostu. Siedząc w pozycji półleżącej, na standardowej wysokości 40cm (tyłek) - wysokotonówkę mam prosto w ucho :) i zaznaczam, że wiedziałem co robię, kolumna ma 80 cm, ale weź pod uwagę, że są jeszcze nogi wysokości 10 cm.

Nie bądźcie znowu tacy centusie co do tej wysokosci, jeśli jemu pasuje, to w czym rzecz. Można nawet stojąc na głowie słuchać muzyki i wcale nie trzeba do tego odwracać kolumn :D

Dla rozwiania wątpliwości dodam, że wysokość uwarunkowana jest, nie tylko tym na jakiej wysokości mam uszy ale przede wszystkim ogólną formą bryły. Robiłem symulacje dla wyższej i to już nie było to. Taką miałem wizję i zrealizowałem ją w każdym detalu konstrukcji i formy. Nie było ustępstw, nie licząc gatunku forniru.

[ Dodano: 2010-05-25, 18:57 ]
Frezarka, jak już pisałem podobna do tych które już ktoś tutaj opracował. Bardzo proszę : http://picasaweb.google.pl/karwat.ebenist/Frezarka#
Po zblokowaniu jest dość sztywnie, więc można lecieć w kółko bez obaw, że coś się rozjedzie, i co bardzo ważne nie rysuje powierzchni.

MDK, A ja mam matanko o fornir czy bejcowałeś go czymś, jaki lakier i gdzie go zamawiałeś?

toma085, Fornir naturalny, nie barwiony. Lakier nazywa się lack pur - nie jestem pewny teraz czy to dobra pisownia tej nazwy. Lakier przemysłowy w beczkach, więc trudno będzie w litrze go dostać. Do tego lakieru jest specjalny podkład, aha i to wszystko jest w poliuretanie.

MDK napisał:
Hahaha, Nie kolego, wyobraź sobie, że mam 2 m wzrostu. Siedząc w pozycji półleżącej, na standardowej wysokości 40cm (tyłek) - wysokotonówkę mam prosto w ucho i zaznaczam, że wiedziałem co robię, kolumna ma 80 cm, ale weź pod uwagę, że są jeszcze nogi wysokości 10 cm.

Leon Arcik napisał:
Nie każdy siedzi :na baczność"

Za niedługo sprawdzę miejsce odsłuchowe i wydam ostateczną opinie ;P hehehe :D Paczuszki pierwsza klasa, a zobaczenie ich na żywo pewnie potwierdzi tylko tą wypowiedź :) Pozdrawiam Ploter :)

Powrót