przemku, jak to juz michal napisal docelowe pomieszczenie bedzie wieksze. jednak narazie jest w budowie 
a na testach wyladuje u UKAsza w wiekszym pomieszczeniu

a na testach wyladuje u UKAsza w wiekszym pomieszczeniu

Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Michał K. napisał:18.5x28x100 + cokoly szersze o 1cm, wysokie na 2.2cm
MormoN napisał:http://www.studio16hertz....po/dacapo1.html
Wydaje się być bardzo podobny sprzęt... To jakie koszty wyszły u Ciebie skoro taka tu cena ??![]()
MormoN, niech kupi a my sie zjedziemy do niego z DIY. jak uslyszy roznice (tzn nie uslyszy) to sie zalamie ze tyle wydal ![]() | ![]() |
kondrax napisał:bass z kolumn nakłada się z bassem z suba
dokladnie. mi np kolumny na vifach XT znakomicie sie zgrywaja z subami na MDS08 wiec vify nie beda filtrowanen_omyzs napisał:Jedyny przypadek gdzie jest inaczej to gdy chcesz zwiekszyc wytrzymalosc mocowa kolumn
kondrax napisał:Od kiedy bass filtruje się sam? Co to za nowe wymysły? To że głosnika nie słychać przy niskich częstotliwościach to nie znaczy że on nie pracuje.
n_omyzs napisał:Jedyny przypadek gdzie jest inaczej to gdy chcesz zwiekszyc wytrzymalosc mocowa kolumn - to po prostu wysoko ucinajacy filtr subsoniczny.
kondrax napisał:byś zobaczył jakie kolano masz na bassie, jak masz bass podbity dzięki tym 47hz strojenia. Dodatkowo BSW ma strojenie EBS i także ma kolano. Także z połączenia tego razem charakterystyka nie jest prosta.
kondrax napisał:Od kiedy bass filtruje się sam? Co to za nowe wymysły?
kondrax napisał:A i to że bass góruje u ciebie nad resztą pasma to też inna sprawa, nie martw się z wiekiem ci przejdzie.
kondrax napisał:Jak koledzy trochę więcej będziecie się w kolumnach i głośnikach orientować i poczytacie i doświadczenia nabędziecie to wtedy pogadamy i zapraszam do poczytania na audiostereo.pl
ale jak bardziej sie z czyms takim rozkrecicie to zamkne temat a wam dam po ostrzezeniu ;] i to sie tyczy kazdego kto klotnie wywola... | ![]() |
jak juz wczesniej zauwazyli to jest jedynie 2db.kondrax napisał:Sam piszesz że błędem konstruktora jest górka a w tym przypadku niestety jest.
kolega UKA juz slyszal tego suba. krotko ale odrazu stwierdzil ze obudowa jest za duza ;]kondrax napisał:Druga sprawa sub wytrzymałość mocowa
bo roznica 2-3dB w okolicach 50Hz nie ma wiekszego znaczenia - zamiast medrkowac co to nie miales podbij sobie albo oslab w foobarze zakres 55Hz o 2dB i sam sie przekonasz, ze kolosalnej roznicy nie ma. Powiedzialbym nawet ze wiele osob by nie uslyszalo roznicy... W170S w aplikacji Alto II w symulacji rowniez ma jakies tam podbicie, a nikt sie tym nie przejmuje. Znacznie wieksze znaczenie na odbior basu ma nasze pomieszczenie odsluchowe i ono wprowadza ogromne piki i oslabienia na ch-ce. To ze slychac roznice w wyzszym strojeniu na M18 wynika raczej z podwyzszenia f3/f6, ale przede wszystkim zmiany ch-ki opoznien grupowych. Podbicie 2dB ma w tym przypadku najmniejsze znaczenie. Aha no i na koniec: wyzsze strojenie nie oznacza bezposrednio lepszej wytrzymalosci mocowej, chociaz najczesciej tak w istocie jest, ale do pewnej granicy... Jak w utworze bedziesz mial bas w zakresie 35hz (a taki sie zdarza, czasem rowniez nizszy) to przy strojeniu na 47Hz bedzie jak najbardziej wypluwalo membrany.No i następny kolega pisze i sam siebie ośmiesza pisząc nie miałem głosnika w łapach ale wypowiada się ze mam więcej praktyki mieć. Koledzy ja ten głośnik tak wymęczyłem pomiarami i testami że wiem co on potrafi. Zacznijcie się koledzy wypowiadać w tematach w których coś widzieliście,testowaliście a nie słyszeliście lub przeczytaliście na necie. Wybacz mi ale te twoje 2-3 db na wykresie w przypadku m18wh bardzo słychać bo ten głośnik jest słaby na basie i z słabymi wzmakami bassu nie ma z niego dlatego go wszyscy sztucznie podbijają strojeniem.