tyle ile glosnik niskotonowy czyli 8Ω
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
a to ciekawe bo tonsil twierdzi ze sa tylko 8ohm :lol:wasik1989 napisał:Ja miałem 4ohmowe
no z nikim nie rozmawialem - czytalem tylko co inni cytowali wypowiedzi przedstawicieli tonsilaTo sami chyba nie wiedzą co pisza albo nie pytasz osób z tonsila
pewnie ze sie da - ale malo ktory amplituner do kina obsluguje 4ohmA niby na 8ohmowych nie mozna robić 2 dróg z dwoma woferami?
tak, ale trzeba bedzie przerobic tlumik - tzn zmniejszyc jego wartosc. no i niewiem jak to sie zgra, bo np zwrotnica pod ARN 150 + PJ na 2 ARNach gralo juz gozej :???:kaczortrex napisał:Pawle tzn że jeżeli są 4omhowe to mogę kupić po 2/kolumnę? (w sensie zwrotka jest na 8?)
WIem ze onkyo obsluguja 4 om. Polecam ich amplitunery. Naprawde dobry sprzet. Niedoceniany czasem na naszym rynku.Pawel S. napisał:ale malo ktory amplituner do kina obsluguje 4ohm![]()
A jaki masz wzmacniacz no i jak duży masz pokój bo to ma znaczenie.rufi napisał:Jaką moc maksymalną można dać na te kolumny?
Jaka jest rekomendowana moc wzmacniacza?
siemionek napisał:caMaro napisał:A jak zagrałby ten Tonsil w objętości ok 8 dm3?
Mam te gdny na mniej więcej takiej objętości tyle, że z Xt25 - jednym słowem - niskie rejestry są szybkie i bardzo mocne, dosłownie czuć to na skórze. Moje spostrzeżenie - by pokazać wszystkie swoje możliwości potrzebują dobrego wzmacniacza.(Zastanawiam się nad układem dwóch gdn na jedną kolumnę).
ROBAK13 napisał:1. Tyczy się zwrotnicy zaprojektowanej przez Irka. Pytanie może niepotrzebne, ale na wszelki wypadek. Czy zamiast cewki 3mH mogę dać 3.3mH? Różnica chyba nie będzie zauważalna?
ROBAK13 napisał:2. Niby grubość drutu nawojowego nie ma znaczenia, ale we wszystkich zwrotnicach do niskich tonów stosuje się grubszy, a do wysokich cieńszy drut. Czy mogę dać na średnio-niskotonowca cewkę z drutu 0,7mm, a na gwizdek 1.0mm?
ROBAK13 napisał:3. Czy rezystory muszą być 1%? Bo w sklepie internetowym z którego chcę wszystko zamówić nie ma podanych niestety tolerancji