• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[Kolumny 2-drożne] kolumny "Łysego" by Pawel S.

Witam!

Naprawdę kupa dobrej roboty, te maskownice moim zdaniem dodają smaku całej konstrukcji ;-) Fornir bardzo ładny, trafiłeś w mój gust :razz: Oby nowy właściciel był zadowolony z tych pięknych podłogówek.

Pozdrawiam,
Krzysiek191022.

Dzwięku nie oceniam bo nie słyszałem więc oceniam tylko wygląd i bardzo mi się podobają napisz tylko z jak grubego mdf-u zrobiłeś maskownice i czy materiał jest przyklejony czy mocowałeś go takerem?

Jacek90 napisał:
Pawle jak oceniasz seasa 27tdfc/g do xt25tg?? Różnią się bardzo?
tak
XT25 przy zlej aplikacji a nawet przy zmianie wzmacniacza potrafi draznic
a seas pozwala na nizszy, bezpieczniejszy podzial a przy tym brzmienie mi duzo bardziej przypadlo
powiem tak - XT25 wiecej nie kupie a seasa chetnie ;)

[ Dodano: 2010-02-21, 16:54 ]
Hubertoos0222 napisał:
napisz tylko z jak grubego mdf-u zrobiłeś maskownice
10mm. podfrezowanie na kolnierze kolkow ma 4mm. kolek wchodzi do konca w maskownice

Hubertoos0222 napisał:
czy materiał jest przyklejony czy mocowałeś go takerem?
pierwsza strone tylko na klej. po ok 15min druga strona na klej + taker.
po wyschnieciu kleju usunalem zszywki i odcialem nadmiar tkaniny

Ja powiem tak:
wykonanie 10/10 gratuluje Paweł, piękna robota, widać że włożyłeś dużo pracy

Mam kilka pytań:
Jaki lakieru użyłeś, ile warstw, czy między warstwami szlifowałeś?
Jakie masz strojenie w 20L, ile Hz ?

Teraz odnośnie dźwięku:
Moja rada Paweł taka i to się tyczy każdych nowych kolumn, odkręć na normalny poziom głośności jak słuchasz na co dzień lub trochę głośnej zostaw tak na 7 dni i wtedy przyjdź posłuchaj i oceń dźwięk jak kolumny się wygrzeją. Nie bronie tu zestawu bo sam taki mam ale uważam, że głośniki są nie wygrzane i na opis jak to gra jest za wcześnie.

Ja jak zrobię te kolumny to się rozczarowałem, pierwszy tydzień kopułka darła tak mordę że aż mnie oczy od słuchania bolały, w pierwszej chwili myślałem że coś źle połączyłem, po około 1,5 tyg się unormowała. To samo z basem na początku go prawie w ogóle nie było, był ale jakoś tak jak by grał za kocem.

Napisz Paweł coś o dźwięku za 2 tyg jak już trochę pograją. A potwierdzam że dźwięk jest specyficzny bo przez ten niski podział, jedni to lubią drudzy nie.

Jeszcze raz gratuluje i zazdroszczę takich "złotych" rąk.

[ Dodano: 2010-02-21, 19:01 ]
toma085, jak miałeś według zwrotnicy Zapha to podział był 2000Hz, jak misomora to jeszcze niżej.
przemo-lukas, jak z pochyłym frontem słuchałeś to chyba L18 nie ER18?

[ Dodano: 2010-02-21, 19:04 ]
A i jeszcze pytania do Pawła:

Z jakimi rezystancjami kupiłeś cewki do zwrotnicy, i jaki dałeś ten rezystor 4 ohm? 3,9 czy czy niżej? Dałeś w gałęzi wysokotonowego 12,11 czy 10 uF?

Piękne,kawał dobrej roboty.Pawle napisz jakie są wymiary paczek i jakiego bass-reflexu użyłeś?

Jaki lakieru użyłeś, ile warstw, czy między warstwami szlifowałeś?
jak juz pisalem byl to dosc tani lakier NITRO firmy OLI (profesjonalne lakiery nie dostepne w marketach budowlanych)
kladzione natryskiem 3-4 warstwy. przeszlifowana tylko pierwsza warstwa a reszta kladzione "na swiezo"
ja tylko wyszlifowalem kolumny w domu i zadzwonilem po kolege ;)

przydalby sie koncowy szlif teraz i jeszcze jedna gruba warstwa lakieru. wtedy byloby idealnie gladkie ;)

Jakie masz strojenie w 20L, ile Hz ?
jacky72 napisał:
jakiego bass-reflexu użyłeś?
nie wiem na ile strojony - dobieralem na sluch
tunel "fi 68x220" skrocony do 18cm co daje ok 43-44hz

Teraz odnośnie dźwięku:
Moja rada Paweł taka i to się tyczy każdych nowych kolumn, odkręć na normalny poziom głośności jak słuchasz na co dzień lub trochę głośnej zostaw tak na 7 dni i wtedy przyjdź posłuchaj i oceń dźwięk jak kolumny się wygrzeją. Nie bronie tu zestawu bo sam taki mam ale uważam, że głośniki są nie wygrzane i na opis jak to gra jest za wcześnie.
i masz racje ;)
ale niestety dopiero co je skonczylem a zaraz kolega je zabiera :P

Napisz Paweł coś o dźwięku za 2 tyg jak już trochę pograją
jak odwiedze kolege ;)

Z jakimi rezystancjami kupiłeś cewki do zwrotnicy, i jaki dałeś ten rezystor 4 ohm? 3,9 czy czy niżej? Dałeś w gałęzi wysokotonowego 12,11 czy 10 uF?
0,3mh - 0,36ohm
3mh -0,23ohm
3R9 i 12uF
niestety nie mam czasu na modyfikacje

jacky72 napisał:
Pawle napisz jakie są wymiary paczek
wysokosc z cokolami 100cm
szerokosc 20cm
glebokosc w zaokragleniu 26cm
cokol po 1,5cm wiekszy w kazda strone

Pawel S. napisał:
tunel "fi 68x220" skrocony do 18cm co daje ok 43-44hz

Według WinISD 48,2 Hz :)

Świetna robota :) widząc jak frezujesz w MDFie fronty stwierdziłem ze moje kolumny następne będą w całości z MDFu :)

Gratulacje :) choć ja bym je widział w innym fornirze :) ale o "gustach" sie nie dyskutuje :)

ja mam ERa z 27tdfc .....
i tez przez pare dni byłem troche zniesmaczony ....a po paru dniach sporo się zmieniło :D
basiku mi nie brakuje,

Paweł co do twojej opinii do 27tbfc/g ...to nie jestes pierwszy heh ...każdy kto je "dostaje w łapy" mówi ze to swietne przetworniki ;p tymbardziej ze na to co oferują to są naprawde tanie ;p

no i jak zwykle u Ciebie ładnie, schludnie i starannie :)

Bartuś napisał:
Pawel S., czemu uwazasz ze 14L to smieszny litraz?
jakby to mialyby byc monitorki to moze bym zaryzykowal. ale ze to podlogowki to nie bylo sensu dawac tak malej pojemnosci. a w tych 20 litrach zyskal na zejsciu a na szybkosc nie mozna narzekac :P

Bartuś napisał:
Ja bym stroił jak najniżej ; )
i bys mial cichy bas ;]
stroi sie tak zeby dzialalo to efektywnie

mam 3 dlugosci tych tuneli. wsadzam kazdy i slucham. pozniej decyduje na jaka dlgosc dociac docelowe

Bartuś bo dla 18cm woofera to jest śmieszny litraż przy opiniach że basu jest mnóstwo... Trochę w tym przesady. Po prostu jest danemu klientowi wystarczająco basu ale nie mnóstwo...

jacky72, 37 to dla audio(pedo)filów jest nie do normalnego słuchania. Nawet te 44hz zapha w 14 litrach to się słuchać ledwo da. Wszystkie kupne konstrukcje są strojone z podbiciem basu można na testach zobaczyć na audio.com.pl na wykresach. A strojenie na płasko się nie da słuchać bo przez to podbijanie producentów jesteśmy do niego przyzwyczajeni.

Ja myślałem o monitorach na tych przetwornikach 18 litrów 40Hz.Ale po Twoim opisie brzmienia Pawle, jeszcze bardziej się waham.

[ Dodano: 2010-02-21, 23:40 ]
kondrax dzięki zaraz poszukam i poczytam.

[ Dodano: 2010-02-21, 23:51 ]
kondrax wrzuciłbyś namiar bo coś nie mogę tego zlokalizować.

jacky72 napisał:
Z tego co widzę to Jay w 20 litrach proponuje strojenie 37Hz.
primo - rurka sie ledwo miescila
secundo - lepiej brzmialo z wyzszym strojeniem

jacky72 napisał:
Ja myślałem o monitorach na tych przetwornikach 18 litrów 40Hz.Ale po Twoim opisie brzmienia Pawle, jeszcze bardziej się waham.
a z czym miales doswiadczenie? bo ja mam takie wrazenie po przesiadce z moic vif gdzi srednica jest mocno podkreslona

dla przecietnej osoby jest poprostu OK ;)

jacky72, http://audio.com.pl/testy/zespoly-glosnikowe

Przeważnie się przyjmuje że minimum między dwoma "górkami" na wykresie impedancji to strojenie b-r.

Zobacz np. ten rarytas http://audio.com.pl/testy/esa-triton-1:1 sam Kisiel napisał "Lokalne minimum przy 60 Hz wskazuje na dostrojenie bas-refleksu - jak widać dość wysokie, przez co pojawiło się wskazane wyżej wzmocnienie okolic 100 Hz."

I tak połowa konstrukcji ma ze są strojone na basie "na ilość" czyli mają wysokie strojenia zaczynające się od około 50hz, szczególnie z tych tańszych.

Ja jeszcze mam taką uwagę do Pawła. Czy czasem nie jest tak że twoje kolumny grają "więcej" średnią i jesteś po prosu do takiego brzmienia przyzwyczajony? Masz XT18WH? jeżeli tak to produkt podobny do M18WH, z takim samym układem magnetycznym. Czyli kolumny grają pewnie tak jak moje m18, słaby bass, super średnica uwydatniona.

kondrax napisał:
Czy czasem nie jest tak że twoje kolumny grają "więcej" średnią i jesteś po prosu do takiego brzmienia przyzwyczajony?
mozliwe. ale i tak odrobine wiecej srednich by sie przydalo w seasach. slychac to wyraznie na meskich wokalach. na zneskich jest OK ;)

kondrax napisał:
Masz XT18WH? jeżeli tak to produkt podobny do M18WH, z takim samym układem magnetycznym. Czyli kolumny grają pewnie tak jak moje m18, słaby bass, super średnica uwydatniona.
niestety z M18 ten glosnik ma malo wspolnego :P
M18WH gra bez zycia. kompletnie mi sie nie podobal. a XT to juz cos innego. gdybym mial XT18WO to by bylo juz super ;)

Powrót