• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[Kolumny 2-drożne] Monitory (ARN 150 + SC10N) by Dj SmS

Reakcji
0
Monitory Dj’a SmS’a

1. Przetworniki i symulacje

TVM Accoustics ARN 150-03/8
arn-150-03-8_duzy.jpg

Visaton SC10N
547.jpg

WinISD idealnie wyliczył obudowę około 9L, tak więc obudowa 9L, strojenie b-r 46Hz:

char.png

gd.png

Zwrotnica do tego będzie DIY, jak na razie jest Tonsila.

2. Obudowa

Tak jak wspominałem, 9L, strojenie 46Hz, długość br 22cm. Wymiary obudowy: 31cm*18cm*29cm (wys. * szer. * gł.). Wszystko solidnie skręcone duużą ilością wkrętów do łączenia płyt gipsowo-kartonowych. Dodatkowo sklejone Vicolem. Uszczelnione silikonem. Nierówności, mimo, iż zastosowałem fornir, załatałem na perfekt szpachlówką do drewna – obudowa była jak lustro.

3. Fornirowanie

Fornir zamówiłem dokładnie z tej aukcji allegro: http://allegro.pl/item87758376_fornir_mahon_ii_30_34_szerokosc_300_cm_dl.html. Troche mała grubość, ale ogólnie fajnie się fornirowało. No i ten mahoń ;) Kleiłem na butapren, jedyne, na co trzeba zwrócić uwagę to to, żeby klejem po prostu nie przeciekło! I w miarę dobrze docisnąć. Szlifowałem papierami 100, 200A. Tak sobie przemieniałem :P Krawędzie jednak lepiej papierem o granulacji 200A. Kiedy już wszystko było idealnie, polakierowałem całość lakierem bezbarwnym firmy Śnieżka, nitro. Pierwsze 2 warstwy pędzlem, 3 warstwę wałkiem.

4. Dopracowanie

Z tyłu terminal skręcany firmy STX:

terminal%202.jpg

I bass-reflex z Elektrolandu:

HD-17.jpg

Śruby imbusowe jak na razie srebrne, ale postaram się jak najszybciej dorwać czarne w mieście... Okablowanie: Cabletech 2,5mm

5. Zdjęcia

build01.jpg

build02.jpg

build03.jpg

build04.jpg

build05.jpg

build06.jpg

build07.jpg

build08.jpg

build09.jpg

build10.jpg

build11.jpg

build12.jpg

build13.jpg

build14.jpg

build15.jpg

build16.jpg

build17.jpg

build18.jpg

6. Do zrobienia pozostało:

- polakierować jeszcze raz obudowy
- wymienić śruby imbusowe na czarne
- zrobić i zamontować nowe zwrotki

To by było na tyle, dzięki Pioter92 za trochę wsparcia! Pozdrawiam serdecznie!

gdzies juz widzialem ta kombinacje glosnikow... hmm ogolnie zgrabne monitory jak monitory...

Bardzo ładne monitorki.
oczywiscie... wywal te srebrne imbusy.swojadroga ja bym wolal wkrety czarne,imbusy mysle ze do suba sa ok,ale do monitorków juz niezbyt...

Monitorki fajne szkoda, że wciąż stosujesz te okropne srebrne imbusy. Jak zrobisz to co pozostało to będzie naprawde dobrze.

imbusy sa praktyczniejsze...a czy ladne czy brzydkie to kwestia gustu... sa napewno elegancki w odpowiednim sprzecie

wgm glosniki za bardzo rozstawione od siebie a glosnik nisko-srednio za blisko dolnej krawedzi, co do wykonczenia nie mam sie do czego przyczepic moze jedynie te imbuski :P

Fornir identyko jak moj mahon tez se kiedys sprawie monitorki jak bedzie SPORY przypływ gotówki ;d;d
pozdro

Fajne monitorki na najlepszych głośnikach w kategori cena/jakość.... tylko coś słabo polakierowane (albo wyszlifowane) chyba że wogóle nie było to robione i weź wywal te imbusy bo są za duże, nawet jak je pomalujesz to nie będzie to dobrze wyglądać :/

Jeszcze raz polakieruję, przed lakierowaniem przeszlifuję papierem o granulacji 220 może... Imbusy mi sie podobają, z tym, że lepsze czarne - kolorystycznie bardziej będzie pasowało.

Oprócz tego muszę jeszcze wkleić zakrętki do imbusów.

Pozdrawiam i życzę wesołych świąt!

tak szczerze mówiąc to mi sie podobają!!!
DJ SMS ładnie wykonane!!!!
Głosniczki tez sie ładnie prezetują!!!
POZDRAWIAM

Powrót