• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[Kolumny 2-drożne] monitory Vifa Dx25 i tonsil GDN 16/50/6

Albo mamy diametralnie różne pojecie słowa "bas", albo naprawdę jest coś nie halo z głośnikami/obudowami.

Ja ich słucham z "flat" na wzmacniaczu, w obudowach zamkniętych i jak dla mnie to jest wystarczające. Hmm...

tomq88 napisał:
Tu również jest ciety cewką 1,5 mH + korektor impedancji.
tylko ze on mi sie bardziej podobal przy 0,68mH

Karol22m napisał:
to morze być wina
oj do morza to ty masz daleko :P

tomq88 napisał:
Wygląda na to, że obudowa jest źle zestrojona. ja początkowo miałem ten głosnik w Br i nie zauwazyłem tego pukania o deske, a tym bardiej przesadnego wychyłu membrany. Masz włączone jakies podbicia basu na wzmacniaczu/korektorze?
ja je mialem w duzych b-r i nawet jak brat je katowal to basu bylo dosc duzo a w dupe jakos nie dostaly...

tomq88 napisał:
Albo mamy diametralnie różne pojecie słowa "bas", albo naprawdę jest coś nie halo z głośnikami/obudowami.
albo cos ze wzmacniaczem
tomq88 napisał:
Ja ich słucham z "flat" na wzmacniaczu, w obudowach zamkniętych i jak dla mnie to jest wystarczające. Hmm...
a ja mam tylko jedno pokretlo na wzmacniaczu :P
iloscia basu ten glosnik nie powala ale malo to go tez nie jest

Pawel S. napisał:
iloscia basu ten glosnik nie powala ale malo to go tez nie jest
a mi się wydaje, że jak na taki głośnik, to ma za mało basu, jeżeli AKX jest mniejszy i gra dużo lepszym basem, to widać, że coś ten tonsil nie jest najlepszy...
Pawel S. napisał:
albo cos ze wzmacniaczem
myślę zmienić na Yamahe

Nie wspomniałem chyba, że słucham na nich w pokoju 25m2 :razz:

[ Dodano: 2010-03-09, 19:42 ]
tomq88 napisał:
rozróżniam bas od średniego itd :razz:

tomq88 napisał:

Miałem okazję ich słuchać i naprawdę basu jest mało. Porównywane były z z AKX-ami na 2 różnych wzmakach. Tonsil wypada cieniutko jak na 16cm głośnik - wyglądem też nie powala - większy od niektórych 18-stek, np 18AWX.

Basu jest mało, trochę mniej niż w AKX 15cm - i dodatkowo niskie tony jakościowo trochę gorsze.
Panowie tak jak byście zmniejszyli o połowę basu w stosunku do reszty tonów...
Może więcej wytłumienia??
Reszta jest ok-ej ;-) i głośność też spora.
Z subem jest już elegancko...

Ja bym jeszcze trochę poeksperymentował, wkładając 1-3 kg cukru :-P
Zasymulować w Winisd

Pawel S. napisał:
Karol22m napisał/a
jeżeli AKX jest mniejszy i gra dużo lepszym basem, to widać, że coś ten tonsil nie jest najlepszy...
oj to juz cos mi nie pasuje :???:
Pawel S., mówię jak jest :wink:

tomq88 napisał:
A może po prostu te GDNy są niewygrzane? :razz:
a tego to już nie wiem. Niby 5 właściciel, a nikt na nich nie grał he he

[ Dodano: 2010-03-19, 15:39 ]
Głośniki chyba jednak u każdego leżały :razz: . Po wygrzaniu lepiej chodzą niż na początku. Bas jest lepszy, no i średnica ładniejsza :grin:

Powrót