Myśle, że po moim komentażu wprost przeciwnie, wiele osób weźmie to pod rozwage.
Są dwie rzeczy które niespodobały mi się w tym wątku. Raz, o czym już pisałem, budować prościej a lepiej. Nie sztuką jest zrobić coś skomplikowanego co nie będzie działać (czy też wyglądać), sztuką jest zrobić coś prostego

. Czy początkujący sie zniechęci? Wątpie, po prostu weźmie pod uwagę, że lepiej nie przeceniać swoich sił. Jak ktoś jest stolarzem to może szaleć a jak ktoś będzie składał skrzynke w mieszkaniu to może lepiej jednak odpuścić sobie wodotyrski? Szczególnie, że kształtem konstrukcja nie zachwyca a oklejenie fornirem dałoby efekt lepszy przy mniejszym ryzyku spartolenia

.
mor den siur napisał:
Kto po pól roku od wykonania kolumn szuka jeszcze uszczerbków w ich wykonaniu ręka do góry...
Ja nie szukam, ja je znajduję i z tego powodu właśnie jest motywacja do wykonania kolejnej konstrukcji. Jakby była idealna to po co budować kolejną

. Właśnie czas jest tym parametrem który powoduje, że znajduje się co raz wiecej uchybień a nie o nich zapomina.
Druga sprawa która mi, się nie spodobała to powszechny zachwyt. Wielokrotnie mówiło się o poziomie forum, o jego aspiracjach. Poziom forum wznaczają sami użytkownicy, jeżeli wszystkim sie podoba i nikt nie napisze krytycznego słowa to są dwa powody, konstrukcja osiągnęła forumowy szczyt lub też mamy do czynienia z kółkiem wzajemnej adoracji. Oba zjawiska są nieporządane.
Myśle, że takero miał chwile słabości wyróżniając te konstrukcję, wyróżnił bo mu sie spodobała trudno, ma takie prawo.
Moim zdaniem w obecnym czasie nie wystarczy zastosować fajnych głosników aby konstrukcja była fajna, ten etap juz dawno minął szczególnie wobec powszechnej obniżki cen

.
Fabryczne MB mają ustalone parametry czy też nawet są gotowe przepisy aplikacyjne dany głosnik z daną MB. Tu jest jakaś przeróbka stxa której niebyłbym taki na 100% pewien i osobiście całą zabawę z tą konstrukcją zaczałbym od sprawdzenia strojenia