• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[ Kolumny 2-drożne] Stereo 2x ARN + GDWK PJ

Reakcji
0
Kolumny na 2x TESLA TVM ARN 150-03/4 + STX GDWK-10-200-8-PJ

Arn'y połączone szeregowo co daje 8ohm

Obudowa to wiór 18mm. skrzynki maja wymiary 100x17x23. Komora odcięta jest na wysokości około 80cm liczac od gory.

Zwrotnica wg schematu od Pawla S. i dzięki niemu przerobiona dla PJ tak aby był trochę głośniejszy ;) Wielkie dzięki dla tego pana za wielka pomoc i odpowiadanie na często bardzo głupie pytania ;)

Koszty:
płyta z docięciem 120zl za cala formatkę 2,8x2m pocięta na podłogówki satelity i centralny i zostało 2mkw na suba. czyli podłogówki to koszt około 30zl
głośniki 160 tesla i 75 stxy (ceny z wysyłkami)
zwrotnica + br 100zl z wysyłką
kleje wikol moment wkręty papiery itp 50zl (kleje liczone za cale puszki - vikolu zeszło pół puszki na podłogówki + satelity, momentu zostało jeszcze do oklejenia satelitek)
fornir 45zl za 5mkw 16 listków 120x26 poszło mi 9listkow czyli 25zl
kable 2,5mm2 + terminale 20zl
lakier połysk miałem ;) na 2 warstwy zeszlo 0,25l
to już chyba wszystko
SUMA:460zl - bylo warto

W fornirze niestety nigdzie porobiły się ubytki na kantach dąb jest bardzo kruchy ale mi to nie przeszkadza i nie rzuca sie w oczy ;) Prawdopodobnie jak skończę robić cale kino zrobię maskownice.
Odsłuch: Jak dla mnie dźwięk jest extra ;) przesiadłem się z badziewnych kolumienek no name które brzęczały a nie grały ;) Tutaj jest dużo miękkiego głębokiego basu o co mi chodziło ;) do tego stereo nie potrzebny jest sub nawet przy czarnej muzie ;)

Napęd:
Kenwood Kr-820 ampli stereo 2x100W
Kenwood kr-v6090 5x100W
Thomson DPL 100HT 5x60W

Narazie podłączone są pod tym 1 gdyż każdy ampli mam w innym pokoju ;)
Zdjęcia:

Podstawowo, ale ładnie :) Gdzieniegdzie coś tam widać z tym fornirem, ale takich rzeczy nie da się nigdy ustrzec. Pozdrawiam !

Fornirowanie naturalnym dębem do męka jakich mało, ja się przyznaje poniosłem fiasko na moich monitorach.

Ps Bałagan w pokoju masz taki jak ja :mrgreen:

[ Dodano: 2009-03-25, 08:52 ]
Aha kolumny fajne ładnie wykonane i co najważniejsze Ty jesteś zadowolony.

Kolumienki naprawdę ładne. Chciałem zapytać czy zastosowałeś objętość 18litów czy inna i czy zachowałeś strojenie 50Hz?? Mógł byś mi coś napisać na temat wytłumienia czyli ile i gdzie zastosowałeś??? :-) Pozdrawiam i jeszcze raz pozytywny plus za konstrukcje:-)

Tak jest 18l i strojenie na 50hz. Narazie sprzęt gra bez tłumienia, za 2 tyg położę mate tłumiąca na tylna ściankę, po jakimś czasie na pozostałe i zobaczymy jak gra lepiej i taka opcja wtedy pozostanie ;)

Aha dzięki za odpowiedź. Ja posiadam podobny zestaw tylko ze w układzie MTM i wysoko ponówka Vifa D27tg. Gra to bardzo ładnie ale się zastanawiam nad zmiana wygłuszenia bo akurat w tej chwili posiadam tylko wygłuszone tylna, górna i dolna ściankę.

TooShotr napisał:
się zastanawiam nad zmiana wygłuszenia bo akurat w tej chwili posiadam tylko wygłuszone tylna, górna i dolna ściankę.
ja mialem tylko za glosnikami i gorna scianke - wiecej nie potrzeba bo tracimy "kopa"

Aha Ok. To w sumie to tylko przytnę watolinę. Ja dobrze zrozumiałem to tylko górna i na wysokości głośników tylna ścianka:-)

rozni sie jedynie tlumikiem. jak dorwe tanio rezystory to sam ja przetestuje i najlepsze zestawienie przedstawie

Tak, ale w przyklejonym wątku o zwrotnicach są dwa schematy dla zestawienia ARN150 + PJ. Byłem ciekaw który wariant zastosował autor...

Faktycznie - pokręciłem. Ale był taki projekt na tych głośnikach gdzie autor zastosował inną zwrotnicę z cewką 1,5mH dla niskotonowego... Stąd mi się skojarzyło :-)

jhesli dobrze pamietam to to bylo tak:

w szeregu testowalem kilka rezystorow 4.700 dla mnei najlepiej zagral

bsw, pierwszy taki projekt to bylo polaczenie 2 roznych zwrotnic bez zadnych pomiarow
to to juz co innego

za 2 tyg powinna byc juz gotowa cala kontrukcja 5.0 ;) tych podlogowek nie da sie sluchac bez kolcow. mam drewniana podloge i cala podloga mi gra ;/

konradzik88 napisał:
za 2 tyg powinna byc juz gotowa cala kontrukcja 5.0 ;) tych podlogowek nie da sie sluchac bez kolcow. mam drewniana podloge i cala podloga mi gra ;/
Było piachem wypelnic dolna komore:)

Powrót