W odpowiedzi zacytuje Marka K. Let me say, though, that NONE of these drivers [15cm midrage] really does an adequate job reproducing low bass. While the W15 nonlinear plot looks great above, increasing the drive level just one more dB caused the driver to start audibly distorting with some rub/buzz type noise. While the W15 would be great in a 2 way at low volumes, you're kidding yourself that you can get any realistic bass output out of it. Likely you'll just be faked out by the 2nd and 3rd order products as you increase the volume.
No ale jeśli dobrze zrozumiałem to właśnie i ty i ja i Paweł się z nim zgadzamy.
Nie bez powodu napisałem "dobra 13`stka" (mówiąc dobra miałem na myśli coś więcej niż tonsil
Może zagrac dobrze. Ale jesli go odetniemy wyżej to zagra jeszcze lepiej na średnicy. Ze wzgledu na odciazenie od najniższych częstotliwości, zmniejszenie wychylenia membrany, zmniejszenie zniekształceń intermodulacyjnych na średnicy. GDN 16/50/6 jest tu dobrym przykładem. Ten głosnik po odcięciu od dołu produkował zadziwiająco dobre tony średnie. Próby wyciśnięcia z niego basu u mnie kończyły sie tak sobie - ostatecznie silne wytłumienie obudowy żeby tunel słabo promieniował przyniosło jakaś poprawę.
To według tego najlepsze będą 10cio drożne kolumny ? :blink: Ile mamy konstrukcji 3W a ile 4,5,6... drożnych ?
Jakiś tam kompromis zawsze jest był i będzie.