• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[Kolumny 3-drożne] GDWK-10-250-8-AWX+ GDN-18-140-8-AWX+ Rock

• Autor wątku Autor wątku popi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
popi napisał:
Ta Yamaszka ma 120WRMS
popi napisał:
Nie jeżdżę na przesterze. Ten GDN na całym paśmie wyrabiał tylko do połowy mocy wzmacniacza.

A skąd wiesz że to była połowa mocy? Poczekaj, daj mi zgadnąć, bo gałka była do połowy odkręcona? :D

Otóż popi, musisz wiedzieć że pozycja gałki nie odzwierciedla mocy. Na początku są to ułamki a potem to już leci dużo szybciej (logarytmicznie) a pełną moc wzmacniacz osiąga wcześniej niż maks gałki. Więc tak nie można mówić, być może dostawały już pełną moc.

popi napisał:
Ta Yamaszka ma 120WRMS
Oczywiście razy 5? Z trafem 500VA? Trochę powątpiewam w tę moc, ale nie twierdze uparcie że nie... Z tymi mocami w kinie domowym to różnie bywa...

Dobra, już ci tu nie narzekam, ciesz się swoim dziełem, a kiedyś porównaj je z czymś dobrym :D

w sumie jeżeli chodzi o moc wzmacniacza to racja. Dziwnie to rozpisują. Nie zmienia to faktu że głośnik GDN nie wytrzymuje, a wydaje mi się że powinien... :sad:

jeśli to rx v1500 to podają nawet 180W na kanał :) x7. Opinie sprzęt ma dobre, brak problemów z wydajnością prądową przy wymagających zestawach B&W, ale to nadal tylko ampli do kina i ta moc jest mocno naciągana, a RF ma 150W RMS, więc nie zaszkodziłyby osobne wzmacniacze subwooferowe do nich, tym bardziej że i tak tniesz pasmo, zresztą chyba za wysoko jak koledzy wspomnieli, bardziej optymalnie byłoby ok. 80-100Hz. Poprawiła by się kontrola głośników i zniknąłby zapewne problem z rzekomym niewyrabianiem GDN'a. Prosty test - odłącz Rockfordy i filtrowanie, puść bas na STX'a i posłuchaj ile mocy weźmie na klatę.

Co do wykonania kolumn to kształt fajny, kolor zależnie od fotki raz fajny, a raz bury. Też chciałbym uzyskać taki kształt a nieco innym frontem więc w razie czego się odezwę o rady ;)

więc nastąpiły zmiany:
- RF wycięty na 80Hz
- Komora dla GDN została jeszcze zmniejszona o jakieś 3l
- Na GDN poszedł cały zakres, czyli zwrotnica od STXa i AWXy grają jak producent przykazał :wink:

i wszystko się zgrało. :lol:

Teraz pomyślę nad fornirem.

Pomyśl nad palisandrem santos, a na pewno nie będziesz żałował :grin:

Konstrukcja nawet, nawet, ale trochę za duża optycznie na takie głośniki

czy ja wiem czy za duże mi się podobają, no chyba że mnie urzekł poprostu kształt:) żeby mi sie chciało takie coś zrobić to by było super:)

Ogólnie wygląd i wykonanie mi się podoba,coś w stylu Binganta , jeżeli brzmienie Tobie odpowiada to OK.
Pawel S. napisał:
Cytat
MDF i sklejka 500zł
:shock: gdzie i ile tego kupowales ze tak drogo wyszlo? bo duzo tego nie widac u ciebie
U mnie za ten materiał zapłaciłbyś 1/4 tej ceny.

majkipe napisał:
Pawel S. napisał:
Cytat
MDF i sklejka 500zł
:shock: gdzie i ile tego kupowales ze tak drogo wyszlo? bo duzo tego nie widac u ciebie
U mnie za ten materiał zapłaciłbyś 1/4 tej ceny.
W Nomi za 1m˛ sklejki 15mm płaci się ok 84zł. Co nie zmienia faktu, że drogo wyszło, a w oposie nie widzę nigdzie żeby jakaś grubsza sklejka była użyta.

Popi nie myślałeś żeby zrobić po prostu STX FX300? Miałeś do tego gotowe zwroty a dwa 18AWX zagrały by całkiem ładnie, przynajmniej tak wnioskuje po opisach kolegów z forum. Jak sam mówisz nie masz doświadczenia z projektowaniem zwrotnic także efekt byłby prawdopodobnie lepszy niż obecny(oczywiście nie twierdze, że teraz grają źle) i na pewno taniej :roll:

Mimo wszystko, kolumny mi się podobają choć osobiście wole proste skrzyneczki ;) Pisałeś że chcesz kombinować coś z kolorem, masz już jakiś konkretny plan? Może fornir?

Trochę mnie dziwi kolego jak piszesz, że gdn awx nie wytrzymywał ci. Dlatego że moc tego amplitunera nie jest jakaś zawrotna. A co do mocy to yamaha ma Melisław 5x 120w :wink: i pobór 500va szkoda tylko , że producent nie podaje iż pomiar został dokonany przy obciążonym jednym kanale to taki chwyt marketingowy firm. Przy podłączonej reszcie ta moc radykalnie spada i dobrze będzie jak przy podłączonych 5 kolumnach będzie miała te 5x60w. A dlatego mnie dziwi ten post bo sam mam Denona pma-1560 który dysponuje mocą około 140w przy 8ohm i jakoś nie mam z tymi Awx-ami takiego problemu z ich wytrzymałością. Konstrukcja wizualnie nawet mi się podoba ale dosyć nie przemyślana za te pieniądze można by zrobić coś na pewno lepiej grającego.

Powrót