• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

KOLUMNY 3 drożne mały problem

Reakcji
0
Witam mam mały problem i chciałbym żebyście mi doradzili i odpowiedzieli na pytanie :wink:
1,5 roku temu kupiłem kolumny 3 drożne z Kauflandu xD to chyba są średnio-nisko tonowe
firma CLATRONIC (mało markowe) model jak by ktoś chciał LB 562 kupiłem je ponieważ za tą cenę 180zł były ładne i wydawały się nawet dobre i nie powiem bo ładnie stukają ale ich moc kończy się przy 4,5/10 przy PIONEER SX-225 ;].
ich moc:
Pasmo przenoszenia 28-22.000 Hz
PMPO (moc impulsowa) 500W
Moc muzyczna 350W
Moc sinusoidalna 180W
Impetycja 8 Ohm
Przez ten cały czas u mnie grały prawie zawsze na ful i te mały średnio tonowy głośniczek zaczął w 1 kolumnie już charczeć więc postanowiłem go wymienić gdy ja rozkręciłem i zobaczyłem jakie ona ma w sobie głośniki to śmiech na sali 2głośniki 4Ω 20W każdy i 1głośnik 6Ω 10W łączony przez kondensator 3ľ 100V ale najbardziej zaciekawiło mnie to ze w nich niema zwrotnicy :/ dodaję zdjęcie schematu jak to jest połączone.

kopia450iq2012.jpg

A teraz powiedzcie mi tak bo ja za bardzo na głośnikach się nie znam
1. czy te 8Ω co te kolumny mają to wychodzi z tego połączenia tych dwóch 4Ω
2. jakim cudem 1 kolumna ma 180W przy tych głośnikach
3. dlaczego ten 1głosnik jest łączony przez kondensator ?? :roll:
4. co to jest za połączenie ?

A i jeszcze jedno czy jak bym np dał tam normalną zwrotnice 3 drożną to by lepiej grały ? tzn. przy tych głośnikach czy by coś się poprawiło?
Z góry dzięki i mam nadzieję ze dostane odpowiedź na moje pytania

Masz głośniki dwudrożne... To po pierwsze. Moc 180W to tylko reklama (bzdura) myślę ze masz coś koło 40W... 8ohm jest z połączenia głośników właśnie. Kondensator pełni rolę najprostszej zwrotnicy na wysokotonowy, co by go tylko nie uszkodzić... Nie ma sensu ich modernizować:)

samzi napisał:
Impetycja 8 Ohm
:lol: dobrze ze nie impotencja :lol:
pisze sie impedancja
czyli "opor" w pradzie zmiennym skladajacy sie z czystej rezystancji (opor) + reaktancja pojemnosciowa i indukcyjna

samzi napisał:
Przez ten cały czas u mnie grały prawie zawsze na ful i te mały średnio tonowy głośniczek zaczął w 1 kolumnie już charczeć
zapewne miales bas jeszcze podkrecony i roztrzepales glosnik :P

samzi napisał:
1. czy te 8Ω co te kolumny mają to wychodzi z tego połączenia tych dwóch 4Ω
tak, zgodnie z tym http://diyaudio.pl/portal.php?show=3

samzi napisał:
2. jakim cudem 1 kolumna ma 180W przy tych głośnikach
cudem reklamy i naiwniactwa :P
prawda jest taka ze kazdy nieobeznany woli kupic takie 180W zamiast 40W DIY mimo ze moc w obu przypadkach jest jak widac taka sama

samzi napisał:
3. dlaczego ten 1głosnik jest łączony przez kondensator ??
to juz przedmowca wyjasnil

samzi napisał:
4. co to jest za połączenie ?
patrz ad.2

zostaw te glosniki tak, jak sa. zbieraj kase i teraz zrobisz sobie prawdziwe 3 drogi o prawdziwej mocy a nie takie zabawki jakie masz teraz

he ;d z tą ,,Impetycja " to mój błąd ;p nie zauważyłem tego hehe

ze 180W one nie miały to wiedziałem szacowałem je coś na ok. 100W ;p przed otwarciem

A jak by np. te głośniki co są w nich wywalił i jakiejś inne wsadził jakieś tanim kosztem a dobre ?? no bo buda jest całkiem całkiem :) daje foto buda to MDF 9mm.

rv4007_7.JPG

ALTAVOCES%20CLATRONIC.jpg

[ Dodano: 2009-04-23, 20:04 ]
nie dopisałem :] a co do muzyki to tak bas mam prawie na ful podkręcony bo ja słuchał Hrdstyle i Hrdcore :) więc mi to jakiś dobry subik z mocnym walnięciem się przydał :)

samzi napisał:
A jak by np. te głośniki co są w nich wywalił i jakiejś inne wsadził jakieś tanim kosztem a dobre ?? no bo buda jest całkiem całkiem :) daje foto buda to MDF 9mm.
sam sobie zaprzeczasz ;]
Jakiej średnicy są głośniki i jakiej średnicy są otwory w kolumnach ?
Może gdyby wzmocnić kolumny od wewnątrz to coś dałoby radę z nimi zrobić...

samzi napisał:
ich moc kończy się przy 4,5/10 przy PIONEER SX-225 ;].
moc kolumn , ani wzmacniacza nie ma nic wspólnego z wychyleniem gałki, jak dasz sygnał o wyższej amplitudzie na wejście i/lub basu dodasz w EQ to przy 1/10 zacznie charczeć i stukać.

Ile masz kasy na te wszystkie zabawy ?

samzi napisał:
nie dopisałem :] a co do muzyki to tak bas mam prawie na ful podkręcony bo ja słuchał Hrdstyle i Hrdcore :) więc mi to jakiś dobry subik z mocnym walnięciem się przydał :)
jakieś ~500zł i można coś zrobić :P

hmm ;) no tak do 400zł :) coś mogę zrobić (płyty wiórowe 18mm już mam w domq)

A tamte kolumny mają 2x17,5cm i 1x10cm +/- bo centymetrem mierzyłem xD nie chciało mi się lecieć po metrówkę
na opakowanie pisze że wymiary kolumn są takie 200 x 860 x 240 (szer. x wys. x głęb.) ale w rzeczywistości troszkę większe są tak 4cm pododawać.
heh jeszcze 1 rok gwary na nie mam to możne oddam je żeby głośniki powymieniali na nowe jeśli to możliwe ;p

samzi napisał:
kolumny mają 2x17,5cm i 1x10cm +/-
akurat by podpasowalo pod 2xGDN 17 SK + GDWK PJ
ale ze zwrotnica moze troche zejsc

samzi napisał:
heh jeszcze 1 rok gwary na nie mam to możne oddam je żeby głośniki powymieniali na nowe jeśli to możliwe ;p
gwarancja nie obejmuje spalenia glosnikow i uszkodzen mechanicznych :P

IMHO, najlepszym wyjsciem z tej sytacji jest dokupienie jakiejs "kopulki wysokotonowej" na allegro, tak by pasowala wygladem (no przeciez nie parameterami :P ) zamontowanie jej w miejsce spalonej i sprzedanie tego zestawu. Moze znow ktos nabierze sie na wyglad i moc 180 wat :D

ta kase moglbys dolozyc to tych 400 zl i za ok 450 zl zrobi sie juz porzadny zestaw dwudrozny ;)

samzi napisał:
ja nieffiem na co to na obudowę ?
chodziło mi o to że ta gwara jak nie na głośniki to na obudowę (sama buda bez głośników ;]) :P

tomq88 napisał:
ta kase moglbys dolozyc to tych 400 zl i za ok 450 zl zrobi sie juz porzadny zestaw dwudrozny ;)
mam jeszcze 3 inne kolumny ;] lepsze od tych clatronica je to tylko tak kupiłem już teraz to dobije je do końca. A jak już bym miał coś robić to za te 400 zł subwoofer bym zrobił jakiś co ma mocne walnięcie :)

hi xD to z tego 1000zł bym do 400zł zeszedł ;p co tam głośnik z 150zł wzmak 250zł ;p i coś by zawsze grało ;p

To przeciez mozna kupic gotowego suba aktywnego na Allegro za 130zł, tez cos zawsze by gralo ;)

Zalezy kto czego oczekuje :D

he no wiesz za 130zł i co będzie grał jak te kolumienki clatronica ;p

a co do suba to oczekuję po prostu dobrego basu :) w Hardstyle to przeważnie szybszy i dosyć mocny bass to co lubię xD
jak bym robił jakiegoś suba do tych 400zł to myślę ze całkiem całkiem by wyszedł
no i jeszcze satysfakcja ze samemu się go zrobiło ;p
i jeszcze morze taniej by wyszło niż w sklepie bym kupił :)

hmmm...
to ile by trzeba było dać złotóweczek ? już za taki dosyć dobry subik ;) żeby było go dobrze czuć :razz:

samzi a co sluchales do tej pory i wg Ciebie mialo dobre walniecie? bo rzucanie Ci tu przykladow subow na glosnikach za kilka stowek moze mijac sie z celem i wystarczyc Ci moze tak naprawde przykladowo 22SCX

szkoda robic subwoofer do wyrobu "kolumnopodobnego". zrob wpierw normalne kolumny, - powiedzmy monitorki na gdn 15/40 i dx25, a pozniej zastanawiaj sie nad "subem". w wielu przypadkach ochota na subwoofer mija jak sie poslucha czegos grajacego.

Powrót