• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[Kolumny 3-drożne] na Stx-ach

Reakcji
0
Chciał bym się pochwalić moim pierwszym dziełem są to kolumny na stx-ach. Prace nad kolumnami zacząłem robić w styczniu i finał dziś 30 kwiecień :))

ZAŁOŻENIA:

Kolumny miały zagrać w miarę dobrze i lepiej od mojego zestawu obecnego i małym kosztem wykonania

OBUDOWA

Obudowa została wykonana z płyty meblowej 19mm, przód MDF 15mm, skręcana wkrętami do drewna

i klejona Vikolem.

ZWROTNICA:

Zwrotnica była wykonywana w oparciu o schemat

zwrotnice wykonałem samodzielnie

GLOSNIKI:

Niskotonowy - GDN-22-140-8-SCX
Sredniotonowy - GDM-14-150-8-SCX
Wysokotonowy - GDWK-10-200-8-PJ
Bassreflex - fi-68x160mm końcówka 2cm zaokrąglona

WYKOŃCZENIE:

Kolumny zostały oklejone Fornirem orzech amerykański na Pattex Moment i polakierowane lakierem połysk Luxmark do parkietów

PODSUMOWANIE:

Kolumny jak na pierwszą konstrukcje wyszły naprawdę ładnie tak mi się wydaje ale to zostawiam waszej ocenie. Co do dźwięku to przerósł moje oczekiwania, dźwięk który wcześniej był dla mnie nieosiągalny

CENY:

głośniki 320zł z przesyłką
zwrotnice, terminale, b-r --- 220 z przesyłka
klej moment 25zł
wkręty, płyty meblowe, kable, lakier do parkietu, klej vikol wytłumienie -- miałem
fornir 60zł
front - lakier samochodowy, podkład 60zł
malowanie frontu (lakiernik) 50zł plus flaszka
papier ścierny - 4zł
praca - bezcenna
plus inne rzeczy, które zapomniałem :)
razem około
800zł

Chciałem bardzo podziękować Pawłowi S za pomoc w wyborze projektu jak również w pomocy doboru elementów do zwrotnicy jak i zapodanie projektu obudowy jak również koledze Zoltar25 za pomoc w wykonaniu frontu oraz udostępnienie maszyny wielkie dzięki

FOTKI:

Fajne, to mi sie podoba, dużo fotek, no ale przydały by sie z dala od kolumn bardziej, super robota, kolców mi brak tylko, no i wg mnie za nisko terminal. Fajny ten orzech :wink:

Ładny front i w ogóle bardzo ładne i starannie wykonane. W moich też Zoltar maczał paluchy :wink:

nie no... fuuuj. ale brzydkie :D

Teraz tak całkiem serio, to naprawde super wykonanie, bardzo mi się podoba i.. się juz nie moge doczekac kiedy coś podobnego zagra u mnie :)

Normalnie miód malina, bardzo ładnie zrobione kolumny, moje 3 way na tych głośnikach by się nie powstydziło takiego opakowania jak Ty zrobiłeś :wink: Brawo! :razz:

nooooo :D
nareszcie :D
no też tak myśle :)

Pawel S. napisał:
demolkaa, jak sie spisuje ten zaokraglony b-r? nie slychac niczego niepozadanego?
no ja tam nie słyszę żadnych świstów
Pawel S. napisał:
nieźle to wyszło. dodaj cokół i będzie super :P
dzięki za pochwały trochę jestem wnerwiony bo lakiernik porysował w niektórych miejscach fornir grrr. Co do cokołu to nie wiem na razie nie mam kasiory

Bardzo ladne, fornir w super kolrze i na pewno pieknie graja. Jak dla mnie tylko troche za niskie ;)

Wiem ile z tym roboty, ale jeszcze dopracowałbym fronty. Gdybyś dał większe fotki to napewno dałoby się zauważyć więcej przeszlifowań lub niedopolerowanych miejsc. Chyba, że jakieś pobrudzone są :)

trochę wypalcowane bo mojej córce się spodobały heheh już miałem kopułki wciśnięte w 2 głośnikach

slipknot1989 napisał:
ladniutka konstrukcja ;) czym robiles sciecia na froncie? pilnik?

dzieki że się podoba. Ścięcia były robione najpierw pilarką potem heblarka elektryczna i reszta papier ścierny

a kolumny maja wysokość 88cm

Ładna konstrukcja podoba mi się. Napisz jak gra taki zestaw jaki bas, jakie średnie tony bo pj'ke każdy zna i wie jak gra, więc o niej nie musisz się rozpisywać.

ogolna gra tu jako sredniaka. zastanawia mnie jego gra w porownaniu do tonsila 13 40 2 czy 14SCX stosowany w monitorkach,zeby dokladniej sprecyzowac pytanie;)

Powrót