• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolumny 3-drożne na STX-ach

Reakcji
0
Witam. Jestem tutaj nowy więc proszę o wyrozumiałość. Czy ktoś życzliwy mógłby mi przesłać jakieś konkretne projekty kolumn 3- drożnych. Chodzi o to jakie konkretnie głośniki zastosować, jakie wymiary skrzyni i jaką zwrotnicę do tego. Nie chcę jakiejś uniwersalnej zwrotnicy tylko zaprojektowaną pod konkretne głośniki. Stawiam na dobrą jakość dźwięku. Słucham rocka i metalu.Potrafię wszystko sam wykonać od strony technicznej tylko ze wstydem się przyznaję że nie znam się na tych wszystkich wyliczeniach i parametrach. Mam nie za duży pokój 3,3m na 4,3m. Kwota jaką chcę przeznaczyć na te kolumny to 800zł. Z góry dziękuję.

Za 800 zł lepiej zrobić 3-way na lepszych przetwornikach.

Jak bardzo Ci się spieszy z tymi kolumnami, bo koło maja ma powstać dość ciekawy zestaw na MDS08+MDS05+XT25.
Dołożysz do tycz pieniędzy i będzie zestaw jak trzeba.

Aż tak bardzo mi się nie spieszy, ale do maja to nie chciałbym czekać. No i cena 800zł to górna granica, której nie chciałbym przekraczać.

w tej cenie to zrobisz tylko na ARNach lub na tonsilach jak sie postarasz.
http://audiomania.info/infopage.php?id=10 chyba najrozsadniejszy wybor - zobacz dzial wlasnych konsrukcji - ktos dopiero je robil i wyszlo wlasnie ok 800zl

jakbys mial te pieniadze tylko na glosniki i zwrotnice to daloby sie zalatwic nowy projekt jednoczesnie z MDSami

Pawel S. napisał:
http://audiomania.info/infopage.php?id=10 chyba najrozsadniejszy wybo
fuj... To wolałbym:
tonsil 20 100 3
tonsil 13 40 2
vifa dx25

Ten średniak tonsila jest kiepski i trzeba go ciąć prawię jak kopułkę,
wysokotonowiec też lipny...

A zna ktoś stronę producenta albo sklepu z tymi głośnikami MDS bo na allegro nie mogę tego znaleźć. Chciałbym obejrzeć te głośniki i ceny zobaczyć.

w sumie to mnie to cieszy, że nie tylko ja czekam na ten projekt :) nie wiem kiedy będą głośniki, ale na cały zestaw na pewno trzeba poczekać przynajmniej do drugiej połowy maja

a przeczytaliscie w ogole do jakiego to ma byc pomieszczenia? toz to niecale 15m^2 - gdzie tam 3-way, tym bardziej ze larsowi zalezy na jakosci dzwieku... warto pomyslec o czyms takim. Jesli stanowczo przekracza to budzet to warto rozejrzec sie za czyms dwudroznym. Wlasciwie to rowniez konstrukcja na 13cm niskotonowym by sie w zupelnosci sprawdzila - np to.

te pomieszczenie ot wcale nie za malo na 3 drogi. chociaz to wszystko zalezy od budzetu. te borysa 4 nawet fana propozycja ;)

te pomieszczenie ot wcale nie za malo na 3 drogi.
oczywiscie - nie jest za malo, ale znacznie lepiej zagra konstrukcja dwudrozna z samego zalozenia, wiec po co na sile pchac sie w trojdroznosc wraz ze swymi wszystkimi mankamentami - w tym chocby wiekszy klopot z ustawieniem...

Chcę konstrukcję 3-way gdyż po rozbudowie mojego mieszkanka te kolumny będą stały we większym pomieszczeniu.

bo jak za 800zl kolumny 3-way na intertechnikach? o_O Toz to awykonalne z takimi funduszami... Chyba ze mi pokazesz sklep gdzie za darmo rozdaja MDSy... A czemu gorsze? No nie wiem GDN 20/100/3 i GDN 13/40/2 do wybitnych nie naleza. przyt okazji jest do tego w ogole zwrotka?
Chcę konstrukcję 3-way gdyż po rozbudowie mojego mieszkanka te kolumny będą stały we większym pomieszczeniu.
jak duzym? O jakim metrazu - bo jesli 25m^2 to bez obaw - 2-way sie spisze. Zawsze mozna zrobic cos na wiekszym niskotonowcu - np monacorze sph-176 czy wspomnianym wczesniej hds-180exc, ale ten ostatni wymagalby podniesienia nieco budzetu.

Caleb napisał:
bo jak za 800zl kolumny 3-way na intertechnikach? o_O Toz to awykonalne z takimi funduszami...
fakt - to jest koszt glosnikow i zwrotnic na bardzo tanich komponentach. tak wiec w 1000-1200zl da sie spokojnie zmiescic

Caleb napisał:
przyt okazji jest do tego w ogole zwrotka?
jak znajda sie chetni na taki zestaw to zwrotnica bedzie ;)

Powrót