• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolumny 3-drożne na STX-ach

mam nadzieje ze sie rozczytasz z tego...

sposob montazu jak tutaj

lista zakupow w www.polink.com.pl

RURA BASS900024 fi-68x160mm. 4,32 2szt
*1667 CEWKA Cewka 0.19 mH 0.345 Ohm dr-0.70 4,01 2szt
*5234 CEWKA Cewka 1.20 mH 0.200 Ohm dr-1.00 9,81 2szt
400/ 4.70 6,56 2szt
400/ 8.20 9,78 2szt
400/ 18.00 14,91 2szt
MET-TY 5/ 2.20 Resistor Ty-Ohm RSS 5Watt/ 2.20 Ohm 0,51 2szt
MET-TY 5/ 4.70 Resistor Ty-Ohm RSS 5Watt/ 4.70 Ohm 0,51 2szt
MET-TY10/ 15.00 Resistor Ty-Ohm RSS 10Watt/ 15.00 Ohm 1,63 2szt

niema dostepnego 4,5ohm wiec taniej bedzie dac 4,7 zamiast laczyc

Wielkie dzięki:-) Teraz już sobie poradzę ze zwrotką. A co do rury BR to mam ją wstawić taką jaka jest czy trzeba ją przyciąć do odpowiedniej długości? Gibon pisze, że te kolumny mają wymiary 100x26x16 i strojenie na 45Hz. Niestety z Gibonem nie mogę się skontaktować żeby go o to spytać.

Głośniki już zamówione:-) Mam jeszcze jedno pytanie. Czy ta vifa nie ma dużo większej efektywności niż ARN i czy by nie trzeba było jakiegoś tłumnienia na nią dać? A jak tak to jakie?

Głośniki już zamówiłem:-) A jak się dokonuje zamówienia w Polinku? Poprzez e-mail? Bo w piątek próbowałem się do nich dodzwonić i nikt nie odbierał telefonu. Acha i mam jeszcze jedno takie pytanie. Ta vifa DX25 ma chyba większą efektywność od tych ARN-ów. Nie trzeba zastosować jakiegoś tłumnienia? A jak tak to jakie? Pozdrawiam.

[ Dodano: 2008-03-30, 15:29 ]
Acha zwrotnica się tym zajmuje. To wszystko ok:-) A jak jest z tym zamawianiem w polinku?

Mam jeszcze taki dylemat. Kolega Gibon w swoim projekcie rozmieścił głośniki w ten sposób, że od góry dał ARN, potem Wysokotonówke i na końcu drugi ARN. Czy nie lepiej i efektywniej byłoby dać wysokotonówkę od góry i zrobić dla niej oddzielną komorę z wytłumnieniem jak się patrzy?

Po co robić wytłumioną komorę dla wysokotonowca ?
Komora dla głośnika wysokotonowego musi być jedynie odizolowana od komór innych głosników.

a po co w ogole izolowac wysokotonowke od reszty? to sredniotonowego sie izoluje od niskotonowego.

bo niektóre są nieszczelne , lub mają otwartą komorę rezonansową - vify xt,dx i trywialnie mówiąc dmucha przez nie powietrze ;]

to vifa xt jest 'dziurawa'? hmm no to trzeba bedzie to uwzglednic... ;) swoja droga myslalem ze tylko alphardy sa nieszczelne

Powrót