bad napisał:
Moje pytania:
- Jaka zwrotka ?
bad napisał:
- Jaki wysokotonowiec i bass reflex?
patrz schemat. wylicz winisd.
bad napisał:
niezmarnowalbym tyle pieniedzy na te kolumny :???: zdecydowanie teraz bym wolal zrobic lepsze 2 drogi niz te tesle
bad napisał:
Zdecydowałem sie na 3-way ponieważ ja naprawdę słyszę dużo. A konstrukcje dwudrożne zazwyczaj cechują się zbyt małą mocą, na której mi zależy.
to w koncu slyszysz duzo czy nieslyszysz wogole skoro chcesz glosno?
bad napisał:
Przed chwilką zainstalowałem sobie WINisd i jeżeli dobrze mi wyszło to bass reflex powinien mieć przy 8,2 cm średnicy głębokość około 20cm (strojenie na 35Hz). Czy ktoś może to potwierdzić.
raczej blizej 40hz
bad napisał:
Objętości komór to jednak 15l i 51l chyba że połącze komorę niskotonową z tym pustym obszarem, ale nie wiem czy to coś pomoże (a pomoże?).
na jedne niskotonowy potrzebujesz 30-35 litrow
Iceman napisał:
Już lepiej i prościej dobre 2 drogi + sub.
ale drozej
dolphin123 napisał:
drogo ale za to jakosc juz dobra
bad napisał:
Aha i nie do końca rozumiem koncepcji głośników 2,5 drożnych. Przecież tam zwrotnica dzieli sygnał na 3 sekcje i jej skonstruowanie będzie równie trudne co trzech dróg.
dokladnie - dlatego czasami lepiej zrobic odrazu 3 drogi. ale jakies pozadne a nie to co zaproponowales :???:
bad napisał:
2 way
2xGDN 17x40 4 Ohm
GDWK 10/80/T1 8 Ohm
ktore GDNy?
tonsil niema zadnego dobrego wysokotonowca wiec to olej.
tak pozatym zabierasz sie od zlej strony - szukasz najpierw zwrotnic a potem patrzysz czy ci pasuja glosniki
Szymek_1992 napisał:
CAD to jest ten program, w nim robi się modele 3D
CAD to skrot od "komputerowego wspomaganie projektowania" ;]
bad napisał:
No tak ale w tych 2.5 drożnych zwrotnica ma podział na 3 tak?
nie. jakby byly 3 drogi to jeden glosnik nisko-sredniotonowy bylby ciety rowniez od dolu - czyli niegralby basu. w 2,5 drogach oba glosniki nisko-sredniotonowe graja bas tylko ze w jednym wycieta jest srednica zeby podbic bas
bad napisał:
Jeżeli chcesz projektować w 3D to dzisiaj polecam 3DS max'a (bardziej artystyczny) lub AutoCada (bardziej techniczny) + jakiś zewnętrzny dobry render
lub solid works z aplikajca "real view" czy cos takiego (niepamietam dokladnej nazwy)
bad napisał:
Budżet miał się zamknąć poniżej tysiaka
no to napewno niemasz kasy na 3 drogi :lol:
to jest budzet na dobre 2 drogi - no, moze jeszcze troche zostanie
bad napisał:
Myślę że poradzę sobie z tymi głośnikami.
A tak w ogóle to powinniście mnie zachęcać a nie odciągać od tego pomysłu.
[...]
Aha i czym wyliczyć zwrotkę?
zwrotnice bedziesz projektowal w speaker workshop - biorac pod uwage doswiadczenia jednego z forumowiczow (el-liero) to zaprojektowanie ostatecznej zwrotnicy zajmnie ci pol roku :lol:
Szymek_1992 napisał:
Na allegro gośc --killer-- projektuje zwrotnice nie wiem jak ale to robi
byl o nim temat na forum - sam sie chlopak wtopil ze nierobi pomiarow :lol:
jak chcesz koniecznie robic 3 drogi to nazbieraj kolejny tysiac bo dopiero takie glosniki oplaca sie kupowac. jak niemasz kasy wiecej to zrob dobre 2 drogi