• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolumny 3 way do 3-4 tys zł

Reakcji
0
Witam, chcialbym zrobic kolumny 3 drozne (najlepiej z dwoma wooferami) do muzyki typu dance/techno/elektro/house/rock , zalezy mi na tym aby glosniki potrafiły niezle rzucic miesem (zeby sub nie był potrzebny) oraz aby dzwiek jednoczesnie był szczegółowy.

Aktualnie posiadam glosniki Dali 800 Blue Series ale niestety zostały zniszczone dlatego zdecydowałem sie na DIY

Całosc bedzie zasilana apli yamahy o mocy 100w na kanał

czy ktos byłby w stanie mi doradzic jakie komponenty najlepiej zastosowac ?

czy jest jakas osoba na forum ktora podjela by sie zrobieniem obudowy do tych glosnikow ?

Bede wdzieczny za pomoc

Pozdrawiam!

jesli temat zostal umieszczony w złym dziale poprosze moderatora o przeniesienie

Ja mogę doradzić żebyś przestał słuchac łomotu i kopania w skrzynke na kartofle (zwłaszcza chodzi o "techno"), bo z takim gustem szkoda wydawać 4 tys. na zestawy głośnikowe :wink:
Ewentualnie kup coś taniego chińskiego, pseudoestradowego w jakimś musiccenter albo sklepie dla DJów. Za 4 tys. już coś konkretnego znajdziesz.

A jeśli chcesz zbudować coś istotnie dobrego, znajdziesz sporo projektów gotowych w tej cenie. Tylko najpierw powiedz coś na temat warunków w jakich słuchasz.

moim zdaniem tez szkoda ladowac taka kase w ekstra glosniki
max to 3 drogi na stx
projekt napewno znajdziesz

Wydawać to może warto, tylko nie po to żeby słuchac jakiegoś techno, trance czy innego dance. Możliwe że jak kolega usłyczy dobre brzmienie to zacznie szanować swoje uszy i przestanie słuchać łomotu dla ograniczonym i cierpiacych na pląsawicę umysłową.
Ale bardziej prawdopodobne że po prostu zniszczy te głosniki i bedzie o te 4 tys. uboższy :)

Nie na temat...
lklukasz napisał:
Nie na temat...
czyzby peggelmesser zalozyl sobie nowy profil?

To pytanie do mnie? Raczej nie trafione. Rozumiem, że skojarzyłem ci się z kims kto również ma dobry gust muzyczny :)

albo kolumny z aktywnymi dolami, wiem ze pisales aby nie stosowac suba, ale w takim zestawie masz pelna regulacje niskich czestotliwosci tak jak ci pasuje, bo czym drozszy zestaw, tym bardzie on "nie gra" (ze tak powiem) do takiego typu muzyki.

Panowie może zacznijmy od tego, który z was potrafi odróżnić muzykę techno. Nie wszystko co łupie to techno. Tak samo 99% rozgłośni e-radiowych mających kanał techno nie puszcza nic związanego z tym nurtem.

Juan Atkins, Derrick May, oraz Kevin Saunderson - ludzie, którzy jako pierwsi tworzyli w nurcie techno.

tu nie chodzi o rodzaj muzyki tylko podawanie rąbanki na głosniki które maja kosztowac trochę więcej niż potrzeba i być uzywane w domu. Kultura miejska nakazuje albo ograniczyć swoje zapędy do ogłuszania się, albo wyjechać z nimi gdzieś na wieś by czynić sobie tortury w samotności bez przeszkadzania sąsiadom (muzyka klasyczna ma jeszcze większą dynamikę, i gdyby suchac ją z koncertowym poziomem byłaby nawet bardziej nie do wytrzymania i stawiała znacznie wieksze wymagania sprzętowi)

I od naszego wyboru nie tylko muzyki ale miejsca odtwarzania będzie zależał wybór zestawu głośnikowego. Dla estrady może te 4tys. być za mało, Dla hali fabrycznej takze, ale jesli ma pokój np. 15m2 to za 4 tys. zrobic może do niego bardzo dobre wysokiej klasy zestawy. Co nie znaczy że będa dawały mu takie ogłuszenie jak się spodziewał.

Widzę, ze szykuje się podobny projekt do tego co robi kolega Racjonalny . Czy jest sens robienia czegoś takiego czy nie to juz kwestia oczekiwań. Moim zdnaiem jak są środki finansowe to trzeba robić. Gotowe zestawy za 4 tys niestety to często są popierdułki do cichego plumkania, jak ktoś potrzebuje wiecej mocy to juz nie ma czym zagrać.
Projekt Racjonalnego jest ciekawy. Basu na pewno będzie sporo, w końcu na kolumnę 2x tiw 200 to niezła armata. Niemniej nie znacyz to, że kolumna nie będzie potrafiła zagrać normalnie w innych kawałkach. Po prostu ma potencjał którym jest w stanie połkąć każdy nawet najbardziej wymagajacy kawałek ;).

[wygasnie]
_arwas_ napisał:
Możliwe że jak kolega usłyczy dobre brzmienie to zacznie szanować swoje uszy i przestanie słuchać łomotu dla ograniczonym i cierpiacych na pląsawicę umysłową.
Może nieco za ostre słowa, niemniej nie sposób nie przyznać racji. Niestety.
Zdaniem tym można objąć także 95% "muzyki" która jest emitowana przez popularne stacje radiowe.

Mimo wszystko, zjawisko zmiany gustu (na bardziej wyrafinowany!) pod wpływem wymiany sprzętu na lepszy, jest znane w świecie audio.
[/wygasnie]

Nie na temat...
Nie rozumiem czemu wpieprzacie się koledze poncio w to czego lubi słuchać i za ile ma tego słuchać? Ma środki na zrobienie kolumn do 4 tysięcy złotych a Wy mu proponujecie 3 drogi na STX'ie bo lubi słuchać techno? Nie uważacie czasem, że to jakaś paranoja? Niech kolega poncio słucha czego chce, a my spróbujmy mu doradzić dobry zestaw do tego za odpowiednie pieniądze, a nie deliberujmy nad tym, czy słucha techno i co to w ogóle za muzyka!

Drodzy forumowicze, Poncio napisał do mnie żebym mu poradził jaki zestaw najlepiej złożyć, że nie znam się jakoś super poleciłem napisanie tematu tutaj na forum, kolega napisał jakiej muzyki słucha, jaki ma budżet, metraż itd a Wy zamiast mu pomóc, zaproponować coś, to dyskutujecie niepotrzebnie o tym czy techno to dudnienie czy nie, każdy słucha czego innego a to że słucha techno nie znaczy że ma odrazu kupić badziewne głośniki. Pomyślcie sobie teraz jak odbierze to forum poncio, zamiast porady dostaje rozprawkę na temat jakiej muzyki powinien słuchać...
Pozdrawiam i mam nadzieję że poncio znajdzie coś dla siebie :)

nie chodzi o to jakiej muzyki slucha tylko jakie glosniki do niej dobrac.
Chyba nie zaproponujesz ss lub usherow wlasnie do takiej muzyki prawa?
Wg mnie do takiej muzyki glosniki musza byc szybkie, nie gubiace sie na basie, nisko schodzace i zeby nie bybily sie przy duzej ilosci sampli.
Chyba nie na miejscu bylo by polecanie glosnikow z wysunieta srednica, delikatnym srednim basem i dokladna kopulka.

Racja, trzeba by koledze coś konkretnego poradzić. Tylko ze w jego przypadku nalezałoby znaleść konstrukcję gotową. Samych głosników nie problem wskazać, do tak dużego pomieszczenia nawet coś z estrady by sie dobrało takiego mniejszego i niżej grajacego i byłoby głośno. ale głosniki to jeszcze nie wszystko. Sam ich nie złozy w zestaw.

zle mnie zrozumieliscie .. ze zazwyczaj słucham techno/dance itd to nie znaczy ze nie slucham zupelnie innych klimatow ... np takich jak to -
cd2009spis.jpg
załoze sie ze wiekszosc z was nigdy nawet nie slyszala tych kawałkow a nagrane sa swietnie!

i jeszcze raz wspomne ze zalezy mi na dobrym brzmieniu ... i co do grania chcialbym uniknac uzywania subwoofera ... w koncu to uzywa sie go glownie do kina a nie do stereo

Poleciłbym zestawy Visaton z tego sklepu
http://grelton.mycom.pl/index.php3?content=1&id=1660

Conga
http://www.visaton.de/en/bauvorschlaege/3_wege/conga/index.html
Wielka szafa, ale pojedynczy woofer jest jego zaletą, tu akurat niekoniecznie ilość przekłada się na jakość. Masz duże pomieszczenie a jeden duzy woofer zejdzie niżej niż dwa mniejsze. Ma też wystarczajacą moc więc średnia efektywność 88dB nie powinna być przeszkodą w pomieszczeniu 32m2 Cena kitu bez obudowy to równe 4000 plus wydatek na stolarza który nie pije jesli sam nie będziesz w stanie zbudować obudowy.

Jeżeli chcesz koniecznie dwa głosniki na basie to tutaj Visaton niema już tak dobrej oferty. Takie zestawy zbudowane są na głosnikach 6,5" jak
Atlantis
http://www.visaton.de/en/bauvorschlaege/3_wege/atlantis_mkii/index.html
Symphonie
http://www.visaton.de/en/bauvorschlaege/3_wege/symphonie/index.html

oba mają mniejszą moc i niższą efektywność - niech cię nie zmyli podawany przedział pasma - te zestawy grają nieco niżej od wiekszego Conga a są od niego trochę tańsze (koło 3700 za zestaw cześci bez obudowy) i trochę mniejsze - tylko że rozciagnięcie pasma mierzy się jako spadek względny ciśnienia. Dlatego w dużym pomieszczeniu Conga powinien mieć od nich lepszą definicje basu.

Na 8' głosnikach jest jeszcze Classic i Classic GF ale słyszałem że tytanowy średniotonowiec nie jest wzorem zniekształceń. Na forum Visatona jest zapytanie o wersje Classic ze średniotonowym AL 130 i myslę to byłaby najbardziej ekonomiczna propozycja dla Ciebie.

Żadnego z nich nie słyszałem natomiast miałem okazję posłuchać Concorde na dwóch 8" AL200 i jak na mój gust brzmiały naprawdę dobrze, bardzo równo nie dusiły się, nie traciły mocno na wyrazistosci przy niższej głośności. Taki równo grajacy, trochę matowej barwy i grajacy bez wysiłku (czysto, z cechą sztywnych membran). Na pewno mogły przyjąc znaczne moce. Tylko że tę sterylność i grzeczność nie każdy znosi na dłuższą metę. Musiałbyś ich sam posłuchać na muzyce, którą lubisz.

[ Dodano: 2010-11-30, 09:56 ]
poncio napisał:
zle mnie zrozumieliscie .. ze zazwyczaj słucham techno/dance itd to nie znaczy ze nie slucham zupelnie innych klimatow ... np takich jak to - Obrazek załoze sie ze wiekszosc z was nigdy nawet nie slyszala tych kawałkow a nagrane sa swietnie!

i jeszcze raz wspomne ze zalezy mi na dobrym brzmieniu ... i co do grania chcialbym uniknac uzywania subwoofera ... w koncu to uzywa sie go glownie do kina a nie do stereo

Nooo zwłaszcza tego utworu "pink noise" albo tego "sinus 2500" :mrgreen: Kolego pokazałeś jakieś utwory dla jednopłytowych audiofili??

Dolphin już dawno zaproponował 3W Classic i myślę że to będzie dobry wybór dla kolegi, zagra i głośno i dobrze.

Polska jest chyba ulubionym fanklubem Trolesa, bo na liście budowniczych 3W Classic jest dwóch ludzi z Polski.

Conga zawiera bardziej zaawansowane głosniki niż projekt Trolesa i wiekszą obudowę zapewniającą niższy bas. To samo tańszy projekt Visaton Classik.

Powrót