• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolumny aktywne do miniwieży...

Witam ponownie!
Radio sprawuje sie z TDA dobrze (po wymianie radiatora na większy bo się przegrzewał) jednak największą wadą jest głośne puknięcie w głosnikach przy włączaniu.
Czy jest na to jakiś sposób?

wystarczy wykorzystać nóżkę 14 układu: mute-stand-by przy napięciu 8.5V na tej nóżce wzm się włancza (normalnie podpięta pod zasilanie), więc wystarczy poprostu zastosować układ całkujący (rezystor kondensator) o żądanej stałej czasowej
Pozdrawiam

Dzieki za podpowiedź ale prosiłbym o dokładny opis co i jak powinienem dodać bo jeszcze jestem lajkonik;)

"Stała czasowa R1C4 określa czas opóźnienia włączenia wzmacniacza po podaniu napięcia zasilania. Tuż po włączeniu napięcia zasilania, kondensator C4 jest rozładowany i napięcie na nóżce 14 jest równe zeru. Kondensator ten będzie stopniowo ładowany przez rezystor R1 Dopóki napięcie na nóżce 14 będzie zawierać się w granicach 0...2V, kostka jest całkowicie wyłączona jest to stan zwany STANDBY. W zakresie napięć 2...5V układ scalony jest w gotowości, ale jeszcze nie przepuszcza sygnału – jest to stan zwany MUTE. Dopiero przy wyższych napięciach kostka zachowuje się jak normalny wzmacniacz."
Fragment artykułu EdW kit AVT−2104/1
2104_1.pdf

Ja też zaczynałem od tego układu ... :)

To będzie wyglądało tak:

R1= 47kΩ
C4= 100μF

Załączniki

• 2104_1.pdf
    2104_1.pdf
    99.1 KB · Wyświetleń: 0
  • bez_tytu_u_211.jpg
    bez_tytu_u_211.jpg
    2.5 KB · Wyświetleń: 0
Wielkie dzieki za pomoc!!!
Czy moge zostawic kondensator C4=10000μF czy zastapic go 100μF?

jak sie domyślam C4 to u Ciebie kondesator filtrujący napięcie zasilania, ja zaznaczyłem jako C4 (wg opisu z edw) kondensator służący tylko do opóżnionego załączania. Nic nie zmieniaj w swoim układzie tylko dodaj rezystor i kondenstator.
Rezystor przylutuj do nóżki 14 i 13 (albo 5 -plus zasilania) a kondensator do 14 i 11 (lub 3/7 - masa)

Zamontowałem układ i działa wyśmienicie!
Koszt - 20 gr a efekt - bezcenny:)
Ogromne dzieki za wszelką pomoc!!!

Powrót