Tak jestem bardzo zadowolony z projektu (fotki poniżej)
Co do błędów, które nie chciałbym popełnić przy następnych kolumnach, to na pewno robiłbym kolumny z mdf później lakier i polerka. Ta jest zrobiona z płyty wiórowej 18mm skręcona z boku i z tyłu konfirmantami, front wyszlifowany i przyklejony. Klej by wystarczył bo w życiu się tego nie oderwie ale przynajmniej buda jest usztywniona

Muszę kupić frezarkę po pod frezowania na gdwk i ogólnie do frezowania otworów głośników, a nie wycinanie otworów wyrzynarką ...
Projekt udany jestem z niego bardzo zadowolony, stylistycznie jak i od słuchowo, więc teraz trzeba zbierać kasę na następny projekt

Wiem, że nie na temat ale po przeczytaniu chyba wszystkich artykułów na tym forum o zwrotnicy dalej nie mogę zrozumieć jednej rzeczy. Mianowicie jeśli obliczamy korektor impedancji dla głośnika niskotonowego ze wzorów na tym forum (czyli kondensator i rezystor jak dobrze zrozumiałem) to Rdc to stała rezystancja głośnika a L ?
Jeśli dobrze wyczytałem to indukcyjność cewki głośnika tylko indukcyjność przy konkretnej częstotliwości ? Bo np taki stx w.18.200.8.MCX ma podany L przy 1kHz i przy 10kHz, który należy wziąć do obliczenia ?