• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolumny DIY do Marantza i lampowca

Reakcji
0
Cześć koledzy,

Przymierzam się do wykonania konstrukcji DIY zestawu głośnikowego do odsłuchu na Marantz PM6007 oraz Cayin CS-55A. Słucham głównie muzyki typu Pink Floyd, Dire Straits, U2, Queen, Bryan Adams, Michael Jackson i podobne.

Zaczynałem od Jamo S606, które grały nierówno (lewa i prawa strona), a boczny głośnik niskotonowy — moim zdaniem — nie był dobrze zestrojony. Potem miałem krótki epizod z Minas Anor plus Studio16Hz. Te, z racji metalowej kopułki (choć wycofanej na zwrotnicy), nie zachwyciły mnie szerokością sceny. Dół dudnił zbyt mocno w stosunku do środka pasma.

Obecnie mam głośniki, których nazwy nie umiem wymówić 🙈 — Wharfedale EVO 4.2. Mogę o nich powiedzieć tyle: mają bardzo ciepłe brzmienie, dużo detali na górze, głęboki i sprężysty dół. Jak dotąd uważam je za najlepsze głośniki, jakie można dostać w tych pieniądzach.

Po AVS2025 mam głowę pełną pomysłów. Widziałem, co koledzy z forum prezentowali w pokoju 410, dlatego chciałbym spróbować własnego DIY. Interesuję się elektroniką, mam trochę elektronarzędzi do pracy w drewnie — więc czemu nie? Pomieszczenie: 17 m².

Na wstępie dodam, że wolałbym skorzystać z gotowego projektu kolumn podstawkowych, raczej dwudrożnych. Słyszałem, że dobre 2-way potrafią zagrać lepiej niż średnie 3-way.

Co chciałbym uzyskać:

• szeroką scenę,

• dużo detali na górze,

• wyraźny środek,

• nisko schodzący, sprężysty dół.

Po prostu chciałbym wznieść się jeszcze wyżej niż to, co daje mi EVO 4.2, które naprawdę dobrze stroją się zarówno z Marantz (korekcja w połowie), jak i z Cayin (bez korekcji).

Projekty, które rozważam:

• Projekt AVS 2018 – SB Acoustics Satori TW29RN-B + MW19PNW-8

• Seas Idunn

A może coś na ScanSpeak?

Chciałbym poprosić bardziej doświadczonych kolegów o opinię oraz ewentualne linki do projektów DIY, z których mógłbym skorzystać.

Pozdrawiam serdecznie!

Powrót