no dobra, kuźwa już mam oczopląs, zrobiłem hybrydę VIBa Extra 2 i ATLAS COMPACT MK IV, a raczej na odwrót

i dołożyłem tego AL170. W każdym bądź razie zwiększając wysokość o 15 cm (czyli 135 cm - dostałem pozwolenie drugiej połowy

) ale z zachowaniem pozostałych wymiarów, by się nie zrobiły już totalne krowy (ATLAS ma 36 cm szerokości, a VIB 30 cm. Pozostawiłem bass reflex, komorę do AL170 zrobiłem 8-10 litrów, więc WSP może oddychać 90-95l.
Zwrotnica jest moją "modyfikacją" krwawicą nerwową bo fabryczna Atlasa wcale nie chciała się zgrywać. Nie obyło się mimo wszystko bez przesunięcia o 5 cm WSP26.
Bardzo prosiłbym bym Was o pomoc w upewnieniu się czy jak w BOXSIMie wpiszemy wartość -5cm (w koordynacji XYZ) to czy oznacza to wciągnięcie do środka czy do zewnątrz(czyli w kierunku słuchacza). Czytając jakiś artykuł o projektowaniu obudowy, podobno to częsty zabieg, że woofer jest wyciągnięty do przodu w celu właśnie poprawy fazy.
Charakterystyki raczej już bardziej nie wygładzę, za dawno miałem elektrotechnikę

Z fazami myślę że sobie poradziłem
Zastanawia mnie jednak skok impedancji w zakresie około 500-2000Hz, czy to źle dla wzmacniacza ?
W miniaturach też projekt looku głośnika