• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolumny dla Dziewczyny!!

Reakcji
0
Witam wszyskich!!
Dziewczyna poprosiła mnie abym zrobił jej jakieś kolumny, bo te co ma przy wieży są do kitu. Chiała zeby były duże głośne (lubi wkurzać rodziców) i zeby dawały ładny bas. No i zeby nie było zbyt drogo. Co poroponujecie??? Pozdrowka!!!

a to dziewczyny maja inny sluch niz chlopacy ze podkreslasz zeby byly dla dziewczyny?? ;) mi sie wydaje ze plec uzytkownika jest nieistotna dla konstruktora - to nie ubrania:)

a tak serio to mam pomysla:)

wydaje mi sie ze STX wypuscil nowe modele wiec jak ma byc power to proponuje:
gwizdek - STX ale ten najlepszy (GDWK 10-200-8 AJ), chyba ze nie chcesz to tesla/tonsil
sredniak - STX GDM 14-100-8 SS
basowiec - zapowiada sie ciekawie w 40l - GDN 25-150-8 SS

do tego kolce, rurka BR, obrecze do glosnikow, a nawet zwrotnica z stx i zalatwiasz wszystko stosunkowo tanio:) oczywiscie mowiles o zestawie do skutecznego robienia halasu, przy odrobinie wiary w to ze STX wprowadzil skuteczne poprawki to moze i nawet jakosc bedzie sympatyczna

p.s. te basowiec byl juz w ofercie STXa ale wydaje mi sie z epoprawili mu parametry - o czym moze mowic cena

Pisze tak bo chce zrobić kolumny dla niej i tyle!! Nie podkreślałem ze dziewczyny mają inny słuch, bo wiem ze nie mają czy coś w tym stylu!!!! Mam nadzieje ze mnie koleś rozumiesz!!!

wiesz podejzewam ze nie rozumiem;)....................

tak wogole to pownienem Cie na wstepie zjechac ze nie podales: ceny,wymiaru pokoju,preferowanej muzyki itp............

zabierasz sie za budowe kolumn a nawet nie masz pomysłu z czego by tu je zrobic?

no comment

p.s. zamin zobaczylem ze odpowiedziales, zmodyfikowlem swoj post, moze zainteresuje ci ta konfiguracja

paffik, na stronie stx'a jest na dole napisane: "Data aktualizacji: 08-06-2002" - to mi się wydaje że oni nic tam jeszcze nie zmienili ...

a moze data aktualizacji daty aktualizacji jest nieswieza??

jedno jest pewne - kiedys wszyskie stxy z jednego rozmiaru mialy prawie identyczne parametry teraz sa zroznicowane, poza tym porownalem parametry z plikami STXa do winisd ktore sciagnalem z neta rok temu - parametry sie zmienily

tylko panowie z STX nie slyszeli o niczym takim jak reklama i marketing swojego produktu

paffik napisał:
tylko panowie z STX nie slyszeli o niczym takim jak reklama i marketing swojego produktu

skąd wiesz, że to są panowie?? To panie nie mogą robić głośników??

...wracając do tematu, kolumny powinny być różowe, jeśli mają być do tekno, hh albo popa. A jeśli Twoja dziewczyna lubi wkurzać rodzinkę mroczniejszą muzyką, to czarne :)

Ja kupilem pudla Unitry za 40zł sztuka w idealnym stanie a nastepnie wsadzilem w nie homologi orginalnych glosnikow czyli gdn 16/30/8 i gdwk 9/80/8. Za glosniki zaplacilem ok 350zł + 30 zł za zwrotnice.
I mam teraz naprawde glosno grajace kolumienki do 16m2 pokoju.

wiem ze to panowie bo faceci nie przywiazuja uwagi do estetyki dupereli itp:) jakby kobiety robily te glosniki to na membranch bylyby kwiatuszki i bylyby różowe:)

moglbys wybrac wzornictwo membrany przed zakupem buahahahaha

taaaaaaa.... podeslij mi jakiegos basowca 20cm lub 25cm to sie nie obraze:)serio:)

te 20stki zapowiadaja sie jak tonsil legenda:)

Co wy gadacie że dziewczyny nie mają innego słuchu. Mają inny, im wystarczają plastikowe samograje do kompa i są zadowolone a jak im się pokaże coś lepszego to powiedzą ze fajnie gra ale na co mi to. No i masz babską logikę. A tak poważnie to mi się zdaje, że jak pytasz jakie zrobić kolumny to ty nie czytałeś głównej strony. Wez idz lepiej kup jakis wzmacniacz domowy 2 x 40 W w sin podepnij cos z chinolów 2 kolumienki i dziewczyna będzie max zadowolona. Bo nie sądze zebys był juz jakims konstuktorem no chyba że się mylę ;))))

Jeszcze niebylo aktualizacji bo wraz z nia pojawia sie ponoc nowosci i charakterystyki.

Tak to już jest ze kobitki inaczej słyszą niż my a i inaczej też rozumieją. U mężczyzn jest tak:
fala dźwiękowa dociera do przewodu słuchoweg, uaktywnia błonę bębenkową, młoteczek, kowadełko, strzemiączko, pobudza komórki słuchowe w narządzie Cortiego, po czym w formie impulsów nerwowych dociera do lewej pólkuli, zwanej takze racjonalną, gdzie zostaje zinterpretowane jako dźwięk.
A u kobitek włacza się więcej ośrodków znajdujących się w róznych punktach obu półkul mozgowych, no i dźwięk jest transportowany okrężną drogą, takze przez centralę zarządzania uczuciami no i wskutek tego dociera do lewej półkuli z lekkim zabarwieniem emocjonalnym, a to wszystko dla tego, że spoidło przednie łączące obie hemisfery jej (ich) mózgu jest mocniej wykształcone niż u mężczyzn, ale za to wolniej działa ha :P
no i tak to już jest i za to je kochamy :)
pozdrawiam

hm mówisz z abarwieniem emocjonalnym .. to chyba ja mam mózg kobiety :P bo u mnie dorbam zua wywołuje emocje ... nebede mówił jakie hehe

dla dziewczyny niebawiłbym sie w 3 way, poco, dasz jej dużo basu czyli jakię 20 cm + kopułka (czyli wiecej syków względem opóxnionej średnicy) i bedziezadowolona, tylko napewno pdo wieża to tego głosno nie posłucha heh ;)

dziewczyna zabarwienie emocjonalne ma inne niż mężczyzna ale nie będę się o tym rozpisywał :P ale np. jak do swojej pociechy mówisz "czy pójdziemy do kina na romantyczny film???" to ona odbiera "czy pójdziemy się pobzykać".

Nie wązne z jakich głośników je zrbisz i jak bedą grać , najważniejsze zeby ładnie wyglądały i były różowej (jak twoja dziewszyna to blondynka to na bank musza byc rózowe :P )

etam, mwie krótko i prosto z mostu ;) woli takie teksty niż kręcenie o filmach romantycznych

Yoshi , to ze blondi nieoznacza że ma byc tepa i lubieć różowy, znam wyjatkowe blondi i bardzo inteligentne i to naturalne blond ;)) pozatyn sam bym sobie w pokoju postawił takie różowe cuś, a czemu nie przynajmniej kolorostyka ;) moze nastepne kolumny zrobie czerwone, przynajmniej ciepło od kolumn bedzie biło na dwa sposoby, grzania cewki i od koloru hehe

Powrót