• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

kolumny do 18mkw

kit uzywany : tonsil 16/50 i vifka dx25 chyba ze zwrotkami i terminalami, br za 300zł.

czarekp9 napisał:
Zastanawiam się czy nie poczekać jeszcze na testy tej nowej 18stki awx.
też jestem cholernie ciekaw tej 18stki, sumulacyjnie wypada zdecydowanie lepiej od 18-130 a czytałem (bo słuchać nie miałem okazji), że basem nie grzeszy nawet w 22-23L :???: Może ktoś się wypowie na temat 18-130 i porówna do czegoś co miał podobnego wcześniej.

jeszcze wpadłmi jeden projekt do głowy: Visaton w 170 ( s) ( nie wiem czym sie rozni ten z "s") i sc10. co sądzicie?

[ Dodano: 2009-09-30, 21:54 ]
na forum audiostereo napisał do mnie pewnien użytkownik z radomia, obeznany dosyć, no i obgadaliśmy parę spraw, pomoże mi w opracowaniu zwrotki i padło na taki zestaw, mysle ze ostatecznie:

http://www.seas.no/index.php?option=com_content&task=view&id=82&Itemid=106
http://www.astronik.pl/prod/?68,tesla-tvm-arn-188-07-8-niskotonowy-2-magnesowy

Seas alu i arn, dziwne zestawienie i jeszcze trzeba zwrotke pod to projektować :shock: :neutral:

to chyba pozostanę przy zestawie na AKXach, w tej cenie powinno być ok, chyba,m że macie jakieśinne propozycje?

Hmm a myślałeś STX AKX + wstęga monacora? Jest post założony w tym temacie odnośnie wysokotonówki do STX AKX 15 Może takie coś by Cię zainteresowało. Zwłaszcza, że w budżecie za 500zł zmieścił byś się. Vify kosztują ok 100zł Monacor 75zł, myślę że warto się zastanowić

jakoś nie sprawdzona konstrukcja, nie widzialem nigdy na forum takiego czegos, nie chce eksperymentować...

Ewentualnie GDN 15/40/5 + XT25TG :smile:
Cena XT to 140zł/1szt i na pewno ma lepsze brzmienie niż DX. XT jest delikatniejszy i bardziej szczegółowy.

Nagłośnić na pewno da radę. Testowałem w ~25m2 i grały naprawdę dobrze. Jedynie z basem może być problem.

no właśnie wolałbym coś większego, pozatym jak zobaczyłem cenę to wolę dać o 10zł droższą 18 akx i do tego 10/250 akx, chyba ze tą vifkę za 80zl, DX19TD05-04, tylko czy bedzie do tego zwrotka, i wogole czy będzie różnica w tej cenie miedzy vifą DX19TD05-04 a stx 10/250 akx?

Ja bym brał tego seasa i arna i skorzystał z pomocy usera "józefkania" (zgadłem?), przy okazji się czegos nauczysz zamiast tylko kopiować projekt, a i myślę że powinno dobrze zagrać.

coraz bardziej przekonuje się do 18 AKX i vify DX19TD05-04 lub DX25TG05-04, szukam tylko zwrotki do jednej z nich, Proszę o pomoc...

W dziale z "gotwymi projektami zwrotnic" masz zwrotnice. Co do 18 STX to nie sugeruj sie wielkościa głośnika, cewka w nich jest również 25 mm, wiec nie wiem czy bedize wiecej basu niz z tonsil 15/40/5.

Powrót