• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolumny do kina i muzyki 5.1 THX

Nicolas26 napisał:
tomaszz1975,
Chyba że nic ciekawego nie znajdziesz w dziedzinie 'diy' albo porostu nie będziesz miał ochoty mordować się z budową.W tedy zastanów się nad kompletnym kinem domowym z Tonsil'a cenę jaką podałeś czyli 4tyś zł można spokojnie zainwestować w system 5.0 Fiesta/Siesta ;

Poświęciłem już ładnych klikadziesiąt godzin na wertowanie wątków, konstrukcji i wnisek jest TYLKO 1 :!: :wink: Ten tonsil nawet w cieniu co niektórych tu konstrukcji nie stał.
Jakość wykonania obudów :grin: , do tego specjalnie dobrane głośniki i pod nie skonstruowane zwrotnice - wierze, że w tej kasie co mam mogę znaleźć tu coś dużo ciekawszego od gotowca z tonsila.

[ Dodano: 2010-05-22, 18:58 ]
Załużmy jednak ,że :
1) bardzo podoba mi się delikatność i szczegółowość góry,
nigdy nie byłem zwolennikiem ssssssssssyczenia z głośników,
2) bardzo podoba mi się jak mogę określić scene dżwiękową - lubię jak gra dużo instrumentów i każdy z nich mogę wychwycić,
3)cenię naturalną barwę wokali,
4) dobrze kontrolowany i konturowane bas w muzyce.

To moje preferencje - chylę czoło ponieważ w międzyczasie wyczytałem, że mój Denon choć topowy to jednak ma czasami problem by dobrze kontrolować kolumny tj. B&D 802 albo Elektrostaty - czyli i tu muszę osiągnąć kompromis.

Jeśli chodzi o brzmienie samego Denona to ma on opinnie wzmacniacza grającego dość liniowo, nie podbija krańcowych częstotliwości. Na słuchawkach zaryzykowałbym stwierdzenie, że gra dość ciepło - to akurat mi się podoba.

tomaszz1975 napisał:
Załużmy jednak ,że :
1) bardzo podoba mi się delikatność i szczegółowość góry,
nigdy nie byłem zwolennikiem ssssssssssyczenia z głośników,
2) bardzo podoba mi się jak mogę określić scene dżwiękową - lubię jak gra dużo instrumentów i każdy z nich mogę wychwycić,
3)cenię naturalną barwę wokali,
4) dobrze kontrolowany i konturowane bas w muzyce.
Jak masz być w 100% zadowolony to trzeba dozbierać do budżetu :wink: Masz duże pomieszczenie i z niskimi rejestrami może być ciężko. Przeglądałeś konstrukcje z mojego podpisu ? Jest wiele opcji którymi warto się zainteresować. Przejrzyj i sam wstępnie wybierz co Ci się podoba, konkretny zestaw ciężko wybrać nie znając konkretnie Twoich preferencji.

Witam! Wg mnie nie musisz zbierać wiecej kasy. To ci powinno wystarczyć. Ja bym zrobił cos na peerlessach i vifie oraz suby na MDS08. Przód 2,5 way hds164 i vifa xt25tg, satelity na hds134 i vifa xt25tg oraz centralny na 2x hds134 i vifa xt25tg. Jeżeli chodzi o suba to ja bym zrobił dwa suby i w każdym po dwa głośniki MDS08 w obudowie 45l strojone na 36hz. Zasilił bym to holtonem 400. Na jeden głośnik przypadło by po 100W. Ten MDS08 jed wg mnie bardzo fajnym głosnikiem bo umie i uderzyć oraz nisko zejść. jezeli chodzi o koszta to za głośniki bys zapłacił 3340zl plus zwrotnice 300-400zl i obudowy z materiałami 300-400 zl . Na wzmacniacz bys musiał dołozyc z 300-400zl i masz już wg mnie bardzo fajny zestawik kina domowego.

Domyślam się, że wg projektu Jacka jeden głośnik 8" może nie dać sobie rady w kinie na 40m2...

Czy może mi ktoś coś napisać na temat SS seria Discovery?

SS discovery to są głośniki vifa pod marką scana w wyższej cenie.
Do kina w 40m2 potrzebny jest sub na 12calach z super zejściem a nie 2x8' z wykopem, to nie jest dobry pomysł. W cenie xt25 można kupić lepszą wysokonówkę, HDS,y mogły by być ale drogie, chyba że z wysokim HDS ale to już strasznie drogo. Sprawdź daytony z 27tbfc/g to by była dobra opcja.

funiax1 napisał:
SS discovery to są głośniki vifa pod marką scana w wyższej cenie.
dzieki :wink:
funiax1 napisał:
Sprawdź daytony z 27tbfc/g to by była dobra opcja.

Ja miałem na myśli aby użyć aż czterech MDSów 08. Ale w sumie jak teraz sobie to przemyślałem to kolumny 2,5way dały by sobie rade z basem a za uzupełnienie niskich rejestrów mozna by zastosować np. dwa peerlessy sls10 bądz jakaś jedna 12 cali. Z tym ze podobno sls12 nie jest tak dobry jak sls10. Myśle że do jazu było by to dobre rozwiazanie. Co do usherów t-9950 to popatrz na cene. Sztuka 220zl a do tego jest tylko zwrotnica z usherem 8945 ktory kosztuje 440zl za sztuke. Robiąc Kino domowe trzeba raczej zadbać o to aby wysokotonówka była taka sama we wszystkich kolumnach, a niskotonowy mialy podobny charakter. Dlatego jezeli chcesz sie bawić w te uchery to musisz niestety dozbierać kasy bo jak widzisz nie zmieścił byś sie w budżecie.

tomaszz1975 przemyśl jeszcze taką opcję żeby zrobić osobno stereo na czymś dobrym np; ushery i osobno kino np; na szerokopasmówkach i suba typowo do kina na tanim stx AP, AA.

Jeśli chcesz mieć dobre kino ale i stereo, "wyrzuć" ten ampli, kup wzmacniacz i dodatkowy procesor. Te znaczki to wiesz, ktoś wymyślił, żeby kase zarobić. Yamaha długo opierała się temu systemowi, a jej sprzęty przewyższały te oznakowane. Ale w końcu sama poległa.

luke-z napisał:
Jeśli chcesz mieć dobre kino ale i stereo, "wyrzuć" ten ampli, kup wzmacniacz i dodatkowy procesor. Te znaczki to wiesz, ktoś wymyślił, żeby kase zarobić. Yamaha długo opierała się temu systemowi, a jej sprzęty przewyższały te oznakowane. Ale w końcu sama poległa.
Ale się uparli :twisted: :twisted: :twisted:
DENON AVC-A1SE Amplifier - amplifier z angielskiego to wzmacniacz :razz:
Kolego luke-z, aż tyle kasy nie mam więc go "nie wyrzuce" :mrgreen:

Co do tych uscherów 9950 to jest ich kilka odmian: 9950-20, 9950C-15 i w zasadzie jak dla mnie to jest czarna magia czym się różnią(może przemęczenie).
Tak grzebiąc w necie w poszukiwaniu głośników znalazłem takie cuda Usher 8137A http://www.parts-express.com/pe/showdetl.cfm?Partnumber=296-616 za dość przystepną cene - pytanie jak to gra w porównaniu do Peerless 830883 http://www.parts-express.com/pe/pshowdetl.cfm?&DID=7&Partnumber=264-1094&ctab=2#Tabs

Powrót