• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

kolumny do kompa(tesla, tonsil)?

Reakcji
0
Witam śledze forum juz od dłuzszego czasu i patrząc ne te wszytskie konstrukcje DIY postanowiłem zbudowac cos swojego.Jednak po przeczytaniu dziesątek wątkow dostałęm kociokwiku.Tesla tonsil tonsil tesla co chwile jeden chwlai jedne przetwoeniki inny drugie.

MOże konkrety.Chodzi mi o monitorki na biurko dwudrozne do szybkiej elektornicznej muzyczki.z dobrym cieplym basem, a jesli trzeba zeby dynamicznie walneły w klate.wiem ze z monitorkow szału nie wyciagne ale zawsze cos. Bedzie to grac pod wzmakiem FISCHER CA- 138 podobno ma 35 wat :D prosze o wyrozumiłośc i szczere odpowiedzi.

zapomniałem o finansach

- dostęp do materiałow mam( znaczy sie sklejki grubości 18 mm nie MDF) może by sklejka?
- elektronika i glośniki zeby zmiescic sie w 300 zł

Zbuduj na STX 14 SCX i PJ - niedrogie, niezłe i łatwo dostępne no i jest zwrotnica. lepszy bas może mieć arn 150 też w połączeniu z PJ. Oba niedrogie i sprawdzone. Podobnych tematów było kilka ostatnio.

poszukaj najpierw gotowych zwrotnic do tego arn-a i bedziesz widzial jakie inne wysokotonowki mozesz kupic.
Jak juz bierzesz stx-a to wez caly komplet. ARN150 juz jest za stary zeby w dzisiejszych czasach go polecac.

irek napisał:
ARN150 juz jest za stary zeby w dzisiejszych czasach go polecac
to byl moj pierwszy przemyslany zakup i zawsze bede mial jakis sentyment do tego glosnika. jednak jakos ogranicza sie obecnie jego zastosowanie...
do ARNa 150 masz do wyboru
sc10n
arv 104
gdwk pj
gdwk 11/100
i vify, seasy, visatony do 2szt

obecnie bym zaryzykowal STXy SCX na probe

iners napisał:
Chodzi mi o monitorki na biurko
:???: na biurko ja bym postawil co najwyzej ARN 116 a nie ARN 150 :???:

dzieki koledzy za zaintresowanie
miał ktos juz do czynienia z tymi STX SCX? jak to gra?
CZy nowoczesny STX zagra takim samym cieplym basem jak zabytkowa Tesla?
W tej chwili jestem za STX ale czekam na propozycje

[ Dodano: 2008-12-18, 18:22 ]
A tak przy okazji czy zwrotnice dostepne na stronie STX sa godne polecenia?

nie mialem go jeszcze ale sound wave pisal ze gra twardszym, bardziej "estradowym" basem...

[ Dodano: 2008-12-18, 18:27 ]
iners napisał:
A tak przy okazji czy zwrotnice dostepne na stronie STX sa godne polecenia?
JESZCZE NIE!
te zwrotnice ktore sa obecnie sa "uniwersalne" i niewiele sa warte. dopiero niedlugo ruszy produkcja zwrotnic przeznaczonych pod konkretne glosniki ;)

No włąsnie a ja wolalbym bas bardziej przyjazny.znaczy sie cieplejszy ale nie zmulony za bardzo.I chyba ARN to potrafi?

iners, o to tutaj dużo lepiej wybierz STXa 14scx, bo jakby nie słuchać to arn muli i nie ma średnicy.

wasik1989 napisał:
bo jakby nie słuchać to arn muli i nie ma średnicy.
tylko pod warunkiem ze masz do czego porownac.
jak masz doswiadczenie tylko z wiezami i chinczykami to zawsze bedzie lepiej :P

ale prawda jest taka ze ten glosnik ma w/w wady ;)

No to w koncu zestaw STX'a bedzie lepszy niz ARN z pj? bo juz zglupiełem:D

No to fakt zadnego z nich nie slyszalem i nie wiem jak one chodza.Troche siedze w sprzecie car audio ale to iina bajka i inni producenci:D

Kwestia preferencji i muzyki jakiej słuchasz: ARN więcej basu, cofnięta średnica, STX ładniejsza średnica, łagodny basik.

iners, ARNy nie sa az takie zle jak sie czasami pisze. ale zeby tego dalo sie normalnie sluchac to trzeba troche glosniej zrobic... a ze ma to byc do kompa to jednak bym postawil na lepsza srednice niz bas ;)

Pawel S przemyślałem i wniosek nasuwa sie sam.dobra średnica a bask z jakiegos nieduzego suba może tez na STX duzo tych konstrukcji na forum.Jest jakis gotowy projekt zwrotnicy do STX?Oczywiscie nie ta uniwerslalna:D

[ Dodano: 2008-12-19, 19:31 ]
OK wszystko juz mam:) pogrzebałem i znalazloem, szukajka nie gryzie.Dziękuje koledzy za pomoc.Jak coś skrece to pokaze. stnęło na GDN-14-100-8-SCX i GDWK-10-200-8-PJ zwrotnice do tej kombinacji znalazłem w innym poscie, jeszcze raz dzięki

To ci juz kolego podpowiem jakie wymiary i stroje jest potrzebne do tego zestawienia:-)
Obudowie 9 litów i strojeniu 50Hz (wymiary Br fi-50x145mm)
Tutaj podane są wszystkie wymiary obudowy http://rapidshare.com/fil...RN_150___PJ.PDF
Nie mogłem znaleźć zdjęć z prac nad tymi monitorami przeprowadzone przez Pawła. S bo ciekawych rzeczy można było się tam dowiedzieć. Poszukaj w dziale Tutorial może ja coś przeoczyłem Pozdrawiam

[ Dodano: 2008-12-19, 21:28 ]
A i tutaj masz juz zrobiony taki projekt na tym zestawieniu http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=13629. Tez dobrze wygląda ale mi sie bardziej podoba z podfrezowanymi bokami

TooShotr napisał:
To ci juz kolego podpowiem jakie wymiary i stroje jest potrzebne do tego zestawienia:-)
Obudowie 9 litów i strojeniu 50Hz (wymiary Br fi-50x145mm)
Tutaj podane są wszystkie wymiary obudowy http://rapidshare.com/fil...RN_150___PJ.PDF
Nie mogłem znaleźć zdjęć z prac nad tymi monitorami przeprowadzone przez Pawła. S bo ciekawych rzeczy można było się tam dowiedzieć. Poszukaj w dziale Tutorial może ja coś przeoczyłem Pozdrawiam

[ Dodano: 2008-12-19, 21:28 ]
A i tutaj masz juz zrobiony taki projekt na tym zestawieniu http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=13629. Tez dobrze wygląda ale mi sie bardziej podoba z podfrezowanymi bokami

Własnie kolego te materiały znalazlem ale dzieki za zaangarzoewanie

iners napisał:
wniosek nasuwa sie sam.dobra średnica a bask z jakiegos nieduzego suba
ej, ale bez przesady ze juz z tego basu nie ma wogole :lol:
z tego jest bas i to taki ze da sie sluchac bez suba. jednak moze byc wrazenie ze mniej niz z ARN150 (ostatnio mam wrazenie ze z tych glosnikow jest coraz mniej basu :roll: - czyt. konkurencja sie rozwija :P )

zdjecia z budowy sa tutaj http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=11559&start=88 (gdzies na dole)

a moje monitorki wygladaja tak ;)

jako posiadacz arn-150+pj musze odradzic takie polaczenie. do czecha bezapelacyjnie trzeba lepszej kopulki! ewentualnie mniej grymasny midwoofer - niech to bedzie chociaz tonsil gdn 13/40/2, ktory juz z gdwk 10/80/8 gra calkiem znosnie. basu imho z tego arna za wiele tez nie ma - poprawilo sie to znaczaco po obnizeniu strojenia z 54Hz do jakichs 45Hz, ale i tak cudow nie ma. smutna wiadomosc jest taka, ze raczej w tym budzecie nie zrobisz nic ciekawego - imho jednak warto dorzucic troche kasy niz po jakims czasie narzekac na zestaw, ze nie gra za ciekawie. ale jesli koniecznie ma byc ekonomicznie to kup jakies stare tonsile z allegro - chocby zg30

Caleb napisał:
basu imho z tego arna za wiele tez nie ma
wiez mi ze jak ja pierwszy raz kupilem ten glosnik to basu w stosunku do konkurencji to mial bardzo duzo ;)
teraz jak porownuje go z nowymi glosnikami to on faktycznie powoli zaczyna sie robic coraz mniej ciekawy...
ale to nie zmienia faktu ze to najpopularniejszy glosnik na poczatek i nigdy z nim problemow nie bylo ;)

Caleb napisał:
jako posiadacz arn-150+pj
a moje monitorki wygladaja tak
oczywiscie to sa Caleb'a monitorki ale wykonanie moje :roll:

Powrót