• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

kolumny do rocka

Reakcji
0
witam
za kilka miesiecy moj znajomy bedzie chcial zebym zrobil mu kolumny
muzyka jakiej slucha to rock
kolumny maja kosztowac tak max 500zl ( calosc )
spodobaly mu sie ARZtki i tu moje pytanie jak moze zagrac to :
http://www.diyaudio.com/forums/showthread.php?s=&threadid=50153 ?
chodzi o to ze kolumny nie moga byc szerokie
moga byc wysokie i glebokie
on nie oczekuje wielkiej ilosci basu ale wiadomo ze chcialby choc troche go poczuc
konstrukcja najlepiej zeby byla prosta w budowie
glownie chodzi o dobra jakosc czystego dzwieku
jakies propozycje ? :wink:

wojtaq napisał:
kolumny maja kosztowac tak max 500zl ( calosc )
więc nie 500zl na głośniki, a na całą konstrukcje.
Budy wymagają niemało desek które trzeba będzie wykończyć ...
Pozatym konstruktor też musi coś dla siebie mieć ;)

plyta plyta bedzie zalatwiona wiec z tym wiekszego problemu nie ma :wink:
ja duzo wziasc nie moge bo to rodzina :razz:
a co myslicie o tych na beymie ?

moze być lepsza od ARZtki - ma maniejsze znieksztaucenia ale trzeba by kupić i pomierzyć bo beyma nie podaje TiS dla tego głośnika....

Osz kurza stopa...dlaczego ja drastycznie omijam elmuz od jakiegoś czasu?No ale co tam,grunt to oświecenie,zara lookam,spisuje,licytuje i rysuje :wink:

[ Dodano: 2006-12-25, 21:14 ]
EDIT

Eeee,dupa,widze paramole,a ten rezonans to wogóle porażka :|

wojtaq napisał:
czyli jednak niewarto zaplacic 100zl za ta beyme ? :cry:
najpierw trzeba posłuchać, a póki co nikt z forum chyba jej nie miał, z tego co widać to napewno wykonanie jest solidniejsze niż ARZ.

a jednak ludzie na nim tuby robią ;]
I wg pomiarów wychodzi całkiem nienajgorszy dół - to tak apropos fs :)
Do tego na focie z linka widać ze obok fostexy stoją więc myślę że gość osłuchany bardziej niż większość tego forum i chyba można mu uwierzyć i choćby dla testu zrobić coś tubowego na głośniku innym niż ARZ , tym bardziej że majątku ta beyma nie kosztuje...

Owszem,można.Ale jak widać na charakterystykach całość wypada podobnie do arz-tki.Więc po co przepłacać?No i góra tej beymy za bogata nie jest,trzeba z czymś łączyć bo wyjdzie gorzej niż arz-tka.
Fostexem też nie ma sie co bardzo podniecać,dopóki się go nie posłucha wydaje się hi-endem.W realu rozczarowuje.

Żebyśmy zaraz nie doszli do wniosku że ARZ to najlepszy głośnik na horna ;]
umberto napisał:
Ale jak widać na charakterystykach całość wypada podobnie do arz-tki.
Myślę że charakterystyka charakterystyką, a brzmienie brzmieniem.
Beyma do jakiś wyjątkowych przetworników nie należy, jednak myślę że choćby dla walorów poznawczych warto spróbować.
Bo jeśli nie to ciągle w miejscu stać będziemy żyjąc w przekonaniu że nie ma co czego innego próbować skoro mamy arzeta.
A chyba nie tędy droga ?

a moze na visatonie GB(albo BG) 17 :) ja probowalem cos robic na tym, zropbilem bude tubowa na oko, no i jakos gra, ale jak to ciezko powiedizec, mojemu kumplowi sie podoba, bardizej niz arn150+arv, rzecz gustu, moze kiedys zrobie sprzet pomiarowy.... chociaz co tu miezyc jak buda na oko :) male prawdopodobienstwo zeby mi to dobrze wyszlo :)

wyglada na to ze jak zbiore fundusz to zrobie na beymach i porownam z ARZtkami bo je tez mam
tylko te pieniadze .... :cry:

ta beyma to jakaś lipa 91dB/1W/1M a nie 96....

BL to moze i niezłe ale mms wysokie - dobrych średnich i wysokich to z tego niebędzie....

Załączniki

• beyma1_202.gif
    beyma1_202.gif
    14.5 KB · Wyświetleń: 0
Powrót