• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

kolumny do salonu

Reakcji
0
Witam wszystkich
Jestem tu nowy na forum
zawodowo zajmuję się stolarstwem, ale o akustyce to za wiele nie wiem
Chciałbym zbudować zestaw kolumn do salonu ( 40 m2) Projekt skrzynek frontowych już mam, szkic w załączniku.Od strony wizualnej kolumny będę chciał wykonać bardzo profesjonalnie( fornir egzotyczny, lakier wysok połysk, dodatki ze stali nierdzewnej )przy okazji dobrze by było aby chociaż poprawnie zagrały.Na front sprawdzone przetworniki stx fx -300, natomiast na głośnik centralny i tylne efektowe głośniki gdwk-10-250-8 awx, gdm 15-80-8 awx , czy na centralnym głośniku trzeba zastosować dwa gdm i jeden gdwk, jaka zwrotnica?Proszę o opinie , amoże inne przetworniki?

Załączniki

• kolumny szkic.JPG
    kolumny szkic.JPG
    33.4 KB · Wyświetleń: 0
zy na centralnym głośniku trzeba zastosować dwa gdm i jeden gdwk

Nie trzeba, to głównie zabieg wizualny. I nie gdm tylko gdn 15AWX :)

Ogólnie zamysł nie jest zły, zastanawia mnie czy przód frontowej ścianki nie jest zbyt finezyjny-mówiąc inaczej zwrotnica tego nie przewiduje. Katastrofy nie będzie ale dobrze abyś był świadom że to nie jest sprawa zupełnie dowolna :)

natomiast na głośnik centralny i tylne efektowe głośniki gdwk-10-250-8 awx, gdm 15-80-8 awx , czy na centralnym głośniku trzeba zastosować dwa gdm i jeden gdwk, jaka zwrotnica?Proszę o opinie , amoże inne przetworniki?

niedlugo bedzie odpowiednia zwrotnica

kolumny sa juz na pomiarach ;)

Paweł, widzę że te twoje podłogówki są na czterech głośnikach czy to konstrukcja trzy drogowa ?, czy do wszystkich kolumn są indywidualnie projektowane zwrotnice, czy stx

Paweł, widzę że te twoje podłogówki są na czterech głośnikach czy to konstrukcja trzy drogowa ?

nawet jakby byly tam 4 glosniki to i tak nadal bylaby to konstrukcja trojdrozna
ale ten na dole to nie glosnik a membrana bierna
w tanszej wersji mozna dac b-r

czy do wszystkich kolumn są indywidualnie projektowane zwrotnice
tak, kazde polaczenie glosnikow wymaga nowej zwrotnicy

ogolnie masz bardzo fajny pomysl
nie dlugo bedzie zwrotnica do gdn15awx+awx wysokotonowy

To może ja 5 groszy dorzucę. Może taka konstrukcja na centralny cię zainteresuje. Wykonanie dość proste choć czasochłonne. Dla stolarza nic specjalnego a efekt jest.:
01.jpg

02.jpg

05.jpg

Nie rozumiem tego zabiegu, zeby do szerokopasmowki dawac wysokie? to nie lepeij bylo zainwestowac w nisko-sredniotonowy glosnik ?

Jestem chory i trochę się dziś nudziłem , wykonałem makietę, (skala 1 : 10) moich przeszłych kolumn., oryginalny fornir bloodwood, front z głośnikami będzie ze skóry bądź w wersji oszczędnościowej -skaj. Czy nie wydaje się wam że podstawa z przodu powinna być nieco węższa (teraz jest 40 cm), może by tak do 35 cm ją odchudzić?, Planuję dać pasek nierdzewki na froncie , ale tak myślę ( po obejżeniu zdjęć makiety ) że chyba taki ozdobnik nie bardzo tu pasuje, proszę o opinie.
Może do takich dużych obudów zastosować inne przetworniki nieco większe niż stx awx?

Załączniki

• P1010396.jpg
    P1010396.jpg
    103.6 KB · Wyświetleń: 0
  • P1010398.jpg
    P1010398.jpg
    95.8 KB · Wyświetleń: 0
  • P1010397.jpg
    P1010397.jpg
    95.3 KB · Wyświetleń: 0
  • P1010394.jpg
    P1010394.jpg
    95.7 KB · Wyświetleń: 0
  • P1010399.jpg
    P1010399.jpg
    95.5 KB · Wyświetleń: 0
ten cień który widać na pierwszym zdjęciu, na początku myślałem, że to fragment kolumny tylko w innym kolorze.
I powiem Ci, że takie asymetryczne (z tym cieniem jako fragment kolumny), w kontrastowych kolorach lepiej by IMO wyglądały.

kolumna jest dość wysoka 150 cm i nie wiem czy przy takim zabiegu tzn "wydłużeniu góry w tył" , i przy nie za dużych przetwornikach mogła by stracić proporceje, zastanawiam się jeszcze nad jedną kwestią czy nie dodać na dół membrany biernej zamiast bassreflexu tak jak napisał PawełS zawsze to wizualnie więcej głośników:):):)

no tak trochę drożej z tą membraną, ale kolumna wydawałaby się pełniejsza, wg mnie z trzema głośnikami wygląda jakoś tak " biednie", a czy membranę bierną stosuje się zamiennie z BR , właściwie po co ją ktoś wymyślił jak to to samo i jeszcze dodatkowo droższe , czy tylko dla wyglądu?, czy balast dla takiej membrany się wylicza czy na słuch, a korzystając z okazji jak ktoś by słyszał o zestawie przetworników AWX i zwrotnic do fx-300 chętnie kupię (zwrotkę zamawiać w stx czy komuś zlecić)

a czy membranę bierną stosuje się zamiennie z BR , właściwie po co ją ktoś wymyślił jak to to samo i jeszcze dodatkowo droższe

zasada dzialania jest zblizona

MB wykozystuje sie glownie tam gdzie potrzeba niskiego strojenia w bardzo malej obudowie
przykladowo sa subwoofery gdzie musimy upchnac metr rurki o srednicy 10cm do obudowy np 15litrow :p
zwrotkę zamawiać w stx czy komuś zlecić
wlasnie skladam taka...
nawet u mnie placac za robote wychodzi taniej... no chyba ze cena w STXie jest za pare

Powrót