• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

kolumny do tv

Reakcji
0
Cześć :)

Dawno mnie tu nie było i z tego powodu nie jestem na bieżąco w temacie audio.

Chciałbym Was prosić o radę w temacie zestawu audio do tv/pc.

Sytuacja wygląda następująco.
Jakiś czas temu kupiłem tv lcd, który pracuje jako monitor do pc.
Głośniki w tv są jakie są. Chciałem podłączyć stare audio jakie miałem do pc, kolumny z wieży philips (jakieś głośniki 12cm) i wzmacniacz sony 343L.
Niby basu jest więcej, ale okazało się, że w tv jest zdecydowanie lepsza góra.

Dane techniczne
pomieszczenie 25m2, salon z aneksem, przestrzeń kanapa-> tv powiedzmy 4x3m
odległość kolumn od odbiorcy ok. 4m
źródło sygnału to pc. Słucham muzyki z yt, do tego gry oraz czasem jakieś filmy z cda.

Czy lepszym wyborem będą pasywne kolumny + wzmacniacz czy kolumny aktywne?

Co prawda miałem kiedyś ambicje coś zbudować i nawet mam forumowe zestawy z uni-ampem, ale już leżą 12lat w szafie :/

Kolega właśnie sprzedaje FGX+ALX za pińćset. Do ALXsów da się kupić kopułki od STX i wymienić bez problemów.. Aktywki jakoś nie chcą być tanie.

Aktywne oczywiście są droższe, ale do pasywnych potrzebuję jakiś wzmacniacz, więc jako całość wyjdzie podobnie.

Chyba nie. Mam na myśli prawdziwe aktywne, tzn ze zwrotnicą aktywną typu Genelec czy coś, a te nie są tanie. Jeśli masz na myśli po prostu kolumny z wbudowanym wzmacniaczem to nie pomogę, nie znam się. Generalnie wszystko się zrobiło koszmarnie drogie, tylko diy dalej się nie sprzedaje powyżej kosztu samych głośników :( A gdzie zwrotnica, że o obudowie, fornirze, lakierze nie wspomnę.. Zamiast zrobić coś fajnego dla funu i sprzedać żeby mieć na następną zabawę, to się człowiek głowi co z kolejnymi kolumnami zrobi i skąd zarobić na następny pomysł. :( Ech, ulało mi się....

Kup sobie Onkyo TX-NR8050 i jakieś monitorki .
Amplituner ma wejcia cyfrowe , USB , radio internetowe i DLNA.
Oferuje on dobrej jakości dźwięk.
Mocy jakoś dużo nie ma bo z 80 W/4ohm ale do monitorków wystarczy w zupelności i można kupić w dobrej cenie.

Ostatnia edycja:
Dzięki, sprawdzę.
dużo mocy nie potrzebuje. Ten obecny wzmacniacz miał 2x20W i było ok

Budowa subwoofera

Czy ktoś mi udzieli informacji,czy na podzespołach z suba tanooya arena zbuduje nowego suba ,chciałbym nowa obudowę zrobić i nowy głośnik. Czy wystarczy wybrać dobry głośnik,po liczyć obudowę i podłączyć do wzmacniacza z tego starego suba.czy ktoś mógłby polecić dobry głośnik do tego wzmacniacza,dziękuję pisałem w innym dziale ale jak nie ten to proszę o przeniesienie ,fzieki

Powrót