• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

kolumny do wzmacniacza ws 318

Reakcji
0
Jestem nowy na forum więc witam szystkich.
Posiadam wzmacniacz unitra diora ws 318 i chciałbym zbudować do nich kolumny trzydrożne najlepiej na głośnikach firmy STX ale nie chce sie wykosztować i zrobić zbyt dużych bo nie wykorzystam ich pełnej mocy i zbyt małych, dodam że lubię słuchać głównie punk rocka choć czasami i podejdzie coś w podobie AC/DC.
Myślałem nad kopią altusa 110 ale nie wiem czy nie będzie za duży ewentualnie 75 co myślicie o tym a może zaproponujecie coś innego (wolałbym własną konstrukcje a nie gotowe produkty) dodam że mój wzmacniacz ma 2x30 przy 8 ohm.

Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

Roncio, A POWIESZ MI CZEMU 3 DROGI ???

[ Dodano: 2008-06-29, 16:14 ]
nie wiem czemu ale ostatnio jest na forum wysyp nowych uzytkownikow albo pchajacych sie w 3 drogi albo bandpasa :P

a tak powaznie to moze akx + dx25

Narazie zaczynam swoje przygody z nagłośnieniem ale trzydrożne chyba lepiej będą brzmieć niż dwu dodam że mogę wydać na jedną kolumnę 200 zł na same głośniki i zwrotnice bez płyty, B-R itp

Roncio, trzydrozne sa trudniejsze do wykonania czy brzmia lepeij ciezko powieziec ale przy tak niskim budrzecie jak masz o 3 drogach nie masz co marzyc wiec polecam przejrzec gotowe projekty zwrotnic zwlaszcza stxy i zdecydowac sie na jakies monitorki

Roncio, na tym forum pojawila sie tylko jedna zwrotnica 3 drozna na STXach
koszt glosnikow to 300zl, koszt zwrotnic to 200zl :!: + obudowy + wykonczenie itp. jakbys sie zmiescil w 600zl to bylby wielki sukces

tak wiec z kwota 400zl mozesz zrobic tylko i wylacznie 2 drogi.
Roncio napisał:
trzydrożne chyba lepiej będą brzmieć niż dwu
po tym widac ze sluchales chyba tylko "legendy PRLu" skoro masz takie zdanie.
prawie dowolne 2 drogi zrobisz teraz i gwarantuje ze zagraja nizszym basem niz stare altusy i lepszymi, delikatniejszymi wysokimi tonami...

z moca 30W tez za bardzo nie zaszalejesz - musisz cos stosunkowo slabego zrobic zeby wykozystac to wpelni

jak do takiem muzyki to proponuje tonsil GDN 16/50/6 + visaton sc10n

Dwódrozne mnie naraze nie interesują poniewzż posiadam 2 piętnastki od wieży thomsona co w zupełności mi starczy do nagłośnienia mojego pokoju (4x5) a le mieszkam na wsi i jak chce je wystawić na dwór to robią się troszkę za małe, a brat mi się zaoferował że może oddać pudła od tonsili blues 150 są trochę za duże do mojego wzmacniacza ale czym je na przykład zregenerować (z tyłu jest B-R 7 cm średnicy i 10 długości ) mam na myśli głośniki firmy STX z wiadomych przyczyn (cena) no i oczywiście jaka zwrotnica do nich wtedy by była najlepsza, bo kolega mówił że zwrotnice można zastąpić kondensatorami i one mi przefiltrują dźwięk ale nie chce mi się w to wieżyc a jak dadzą coś to chyba niewiele wiec lepiej zainwestować z zwrotnice ?

Trochę długa moja ta wypowiedź ale ale narazie jestem laikiem w tych sprawach i mam nadzieje ze z tego forum wyjdę oświecony :D

pozdrawiam Roncio

to możę horny na ARZ ?
Tanie, cholernie głośne.

Ew jakby się skupić tylko na podwórku i może nagłaśnianiem jakiś imprez to budżetowo możnaby zrobić estradę na stxie 42 i tubce neodymowej :)

Pytanie tylko na czym chcesz się skupić, bo nie ma aż tak uniwersalnych konstrukcji.

Znalazłem na forum takie monitorki

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12415

ale mają one 4 ohm (wnioskuje tak bo w necie znalazłem głośniki vifi tylko w takiej indepedencji) a mi potrzebne na 8 ohm i cena ich mnie przeraziła choć płytę i wyciszenie posiadam i czy ktoś mógłby podać mi odpowiedniki tych głośników które produkuje tonsil i ile by kosztowało zrobienie dwóch zwrotnic (zespoły + robocizna )

Myślę ze jak uzyskam odpowiedzi na te pytania to dam wam spokój

Roncio napisał:
Znalazłem na forum takie monitorki

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12415

ale mają one 4 ohm (wnioskuje tak bo w necie znalazłem głośniki vifi tylko w takiej indepedencji) a mi potrzebne na 8 ohm
?? A co to za różnica ? Czemu mają być 8R te wysokotonówki ?
BTW - piszesz o samych wysokotonowcach czy o całych monitorkach ?

Roncio napisał:
ena ich mnie przeraziła choć płytę i wyciszenie posiadam
to akurat najmniej wartościowe rzeczy :)

Roncio napisał:
czy ktoś mógłby podać mi odpowiedniki tych głośników które produkuje tonsil
nie ma czegoś takiego.

Roncio napisał:
i ile by kosztowało zrobienie dwóch zwrotnic (zespoły + robocizna )
w zależności od tego jak bardzo mają być budżetowe :)

A jeszcze jedno odnośnie tych głośników co podaliście wcześniej a dokładnie TVM ARZ 6608
to jest to szerokopasmówka ?? i jak tak to daje jeden głośnik do kolumny i bez zwrotnic ??

moze nie daje sie "zwrotnicy", ale czesto daje sie filtr - skaldajacy sie z elementow RLC - podobniez jak i zwrotnica po to aby wyrownac pasmo - dla ARZ w tubie chyba nawet ktos robil jakis tam filtr. w praktyce nie trzeba, bo nic sie zlego nie stanie gdy go nie bedzie (co innego oczywiscie przy konstruckjach wielodroznych), ale jego robienie przy tubowym ARZ jest raczej mocno zalecane.

Roncio napisał:
ale mają one 4 ohm (wnioskuje tak bo w necie znalazłem głośniki vifi tylko w takiej indepedencji) a mi potrzebne na 8 ohm
wysokotonowki maja malo wspolnego. najwazniejsze ze niskotonowy ma 8ohm
Roncio napisał:
czy ktoś mógłby podać mi odpowiedniki tych głośników które produkuje tonsil
odpowienika wysokotonowki NIEMA!! a woofera by sie znalazlo
Roncio napisał:
ile by kosztowało zrobienie dwóch zwrotnic (zespoły + robocizna )
to zalezy od jakosci elementow. 80-150zl
Roncio napisał:
i jak tak to daje jeden głośnik do kolumny i bez zwrotnic ??
jakies tam zwrotnice do niego byly - ale za zabieraly efektywnosci to zastosujesz bez

Roncio napisał:
to o takie głośniczki chodzi ??
tak
Roncio napisał:
kto na forum mógł by mi wykonać zwrotniczkę ??
ja
Roncio napisał:
ile litrów potrzebują te głosniki i jaki BR zastosować
ja je mialem w duzej obudowie ale okazalo sie ze jest za duza. najlepiej bedzie jak zrobisz duzy monitor ok 15 litrow
jak sie zdecydujesz to podam wszystko
ten zestaw najlepiej sie spisze w takiej muzyce mimo tego ze wcale najnizej bas nie schodzi

Pawel S., wątek uważam prawie za zamknięty a w sprawie tych zwrotnic to napisze do ciebie na PW ale to dopiero po 10 lipca bo czekam na wypłatę :mrgreen:

Tylko jeszcze pytanie bo czytałem że ktoś na forum robi monitorki z byku a ja mam sporo desek lipowych do rzeźbienia (są to deski z poklejonych klepek o szerokości 5 cm) czy to się nada dodam żę lipa jest miękkim drewnem ?? oczywiście deska wysezonowana

niemam pojecia jak to sie praktycznei zachowa po dluzszym czasie - poprostu nikt tak chyba jeszcze nie robil ze znanych mi osob

Powrót