• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolumny dwrdrożna na STX prosze o pomoc

Reakcji
0
Witam zamierzam zrobić dwudrożna kolumny na STX-22-140-8 SCX oraz GDWK-10-250-8-AK Wyliczyłem obudowę programem WinISD i wyszło mi 34,5l.Niewiem czy dobrze mi wyszło czy nie jest za dużo czy za mało,zwrotnica janbo X2.
Ma to mniej więcej wyglądać tak:
29_1217895546.jpg

mari5508 napisał:
dwudrożna kolumny na STX-22-140-8 SCX oraz GDWK-10-250-8-AK
szczerze watpie zeby to dobrze zagralo ;]
mari5508 napisał:
zwrotnica janbo X2
a tutaj juz przegiales :evil:
mari5508 napisał:
Ma to mniej więcej wyglądać tak:
niewiem czy uda ci sie wcisnac tak duzy tunel na front. tutaj potrzebujesz tunelu min 7cm a on bedzie mial z 10-11cm srednicy montazowej - czyli druga wysokotonowka

dwudrożna kolumna na głośnikach wysoko tonowym i nisko tonowym :???: zastanów się nad tym jeszcze :wink:

Ja już sam niewiem :sad: gdy Chciałem zrobić 3 drożną odradzano powiedziano że lepiej dwudrożną a teraz i tą odradzacie?Tunel mogę zrobić z tyłu

Jak to ma być kolumna 2-way to głośnik nisko-średnio tonowy powinien mieć max.18cm średnicy.
Jak 3-way to musisz się liczyć z dodatkowymi kosztami na zwrotnicę. Do tego taką zwrotnicę trzeba odpowiednio zaprojektować co nie jest łatwe, a nawet możliwe jeśli nie posiadasz sprzętu pomiarowego.
Uniwersalne zwrotnice odpadają. Już pisałem nie raz: jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego...

Ja bym radził żebyś przeglądną dział własnych konstrukcji i coś wybrał.

dokładnie radzę to samo co bart210
Poprzeglądaj i wybierz coś co jest pewne :)
Dobrze dobrana zwrotnica i dobre głośniki

Albo ARZ660x, zresztą pełno ich jest, po co wymieniać ;) Co nie zmienia faktu że ten Stx o którym mowa nie nadaje się do wysokiego podziału.

Budżet jaki posiadam to narazie tylko 300zł Zależało by mi zrobić tylko jedną kolumnę zobaczył bym jakby to grało i później następną

Ta, chciałbyś sprawdzić, a jeśli ci się nie spodoba ?? To co zrobisz z jedną kolumną ?? Proponuje do zbierać, aha i zrób najlepiej coś sprawdzonego

Ale z 300zł do tego nie podchodź nawet... Za same głośniki wychodzi delikatnie ponad 300zł... A gdzie zwrotnice (dość kosztowne bo w sumie 6 cewek, 8 kondów w tym 4 mają dość duże wartości... ) a jeszcze budy, wykończenie i inne duperele... Już lepiej pozbieraj trochę i zrób ARN-y z jakąś vifą..

Powrót