• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

kolumny efektowe, jakie głośniki wybrać

Reakcji
0
Witam
jak w temacie. Chciałem zrobić kolumny efektowe do kina. Froty to monitory na vifach DX25 + stx AKX 15cm, sub dobrze wiecie jaki z poprzednich tematów - Vk :-P
Chciałem możliwie tanio - do 320zł za parę - coś z używek.

Myślę, że za wysoki musi być taka sam głośnik. ~za 150zl może używki dostanę.
Jaką zwrotnice oraz średnio- niskotonowe?

Czy Visaton W 100 SC się nadają? Są w ogłoszeniach - czyli 80zł para
Mam do wydania 90zł na zwrotnice, pytanie jaką??

Będą używane w kinie jak i w muzyce. Nie muszą wydobywać z siebie niskiego basu.
pzdr

rafal20 napisał:
pytanie jaką??
taką do konkretnych głośników, no bo jaką? Uniwersalną? Jak nie ma gotowego schematu to będziesz musiał sam zaprojektować...
Na kolumny efektowe bym vif nie dawał, chociaż głośniki w kinie powinny być wszystkie takie same... Może klasyczne 14scx +pj?

csbiczek napisał:
Na kolumny efektowe bym vif nie dawał, chociaż głośniki w kinie powinny być wszystkie takie same
no właśnie dając inne można skaszanić, sam dlatego poluję na XT19 :(
zawsze można dać DX25 (jeśli do tych 150 za parę trafisz) + niedrogiego STXa SK na zwrotnicy od AKX, tył nie musi grać idealnie.

Jak masz DX,y kupować do efektowych to dozbieraj trochę i kup do nich te AKX,y tak jak na frontach, i masz wszystko jak należy, tak dużo znowu Ci nie brakuje.

Pytanie, kto ma zwrotnicę (projekt) do tych głośników na forum. Bo wiem, że ktoś ma, w końcu nie jedna osoba robiła ten projekt :P
Ps za średniotonowca wolałbym coś mniejszego, te co wymieniłem nie nadadzą się?
Zależy mi na małych paczkach, te visatony są dobrej jakości?

rafal20 napisał:
te visatony są dobrej jakości?
te visatony nie dają sobie rady.
Miałem kiedyś ich parkę, 48,80 z allegro /szt, a drugą parkę jeszcze wcześniej.
Imho to raczej średniak niż niskośredniotonowiec, bardzo łatwo go mechanicznie zniszczyć, nawet przy normalnym słuchaniu muzyki.
Wolę arn116.

rafal20 napisał:
Chciałem możliwie tanio - do 320zł za parę - coś z używek.
co powiesz na kolumny na scxach ? ;]
Gotowe , ofornirowane nawet ;]

rafal20 napisał:
Chyba jednak lepiej jakąś vifę, może trochę gorsza od dx25
to się opłąca gorszą brać ?
dx25 99zł kosztuje, myślisz że za ile te tańsze kupisz ? :P W cenie PJ ? :P
Zrób na tyły i centrala to co na frontach i po sprawie.

Powrót