• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolumny estradowe - łatwo powiedzieć

Reakcji
0
DObra musze zrobić komuś kolumienki estradowe problem w tym że glosniki mi gosciu doręczył są to Dibeisi. Jaki model to niewarto pisać bo i tak sa ta najgorsze głosniki jakie miałem ostatnio w rekach i wdodatku nie ma żadnych parametrów poza moca i impedancja. Ale jak myslicie głosnik jest 30cm zawieszenie zaj...e twarde jaka dać obudowe, ile litrów?

Ja myślałem o ok 85 litrach z dwoma br 6cm. Co wy nato bedzie grało głosno, jakość nieważna?

czlowieku pomysl jak mozna dac BR skoro nie masz parametrow?

daj bude closed z 70 l i tak bedzie kiepsko

ps jak mozan podejmowac sie czegos do czego nie jest sie przygotowanym

ja klientowi mówiłem że obudowe moge mu zrobić a jak to bedzie grało to nie moja wina bo niema parametrów do tych glosników. Zgodził sie wiec mu zrobie jaka kolwiek bude. Napewno w tych 70 litrach lepiej bedzie grało niż bez obudowy :)

a jaka to ma byc kolumna szerokopasmowa czy subbasowa?? mam sporo stycznosci z kolumnami estradowymi i powiem tyle ze jesli beda mocno eksloatowane to musza byc koniecznie jakies otwory do wentylacji, wobudowie zamknietej przy takich przeciazeniach jakie panuja na estradzie powstaja jakies kosmiczne temepratury. to tyle z mojej strony.

To będą pewnie jakieś nadstawki albo kolumny do wokalu. Daj bude w okolicy 50L i też sie zgadzam z tym że lepiej by było gdyby to była obudowa otwarta.

Wielkosc obudowy wystarczy dobrac do srednicy glosnika. Wiecej niz 50 litrow raczej nie ma sensu. Bass reflex najprosciej nastroic na charakterystyke impedancji tak dobierajac b-r zeby oba wierzcholki impedancji byly podobnej wielkosci. Zwrotnicy na bas sie nie daje wogole na wysokotonowy oczywiscie musi byc najprosciej 2,2uF i 0,4mH do tego w szereg zarowka 2*50W 24V wlokna szeregowo. Ale to zalezy jeszcze od mocy glosnika wysokotonowego.

Powrót