• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolumny estradowe co by tu zrobic?

• Autor wątku Autor wątku lasu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
lasu, masz wzmacniacz 250W ktory oddaje to przy 4 ohmach. Jesli zastosujesz 1 glosnik 8 ohmowy (a taki jest ten STX) to pojdzie na niego polowe mniej mocy (dokladnie ci nie powiem,musisz zobaczyc na tym wzmaku ile oddaje przy 8 ohmach),a jesli zastosujesz 2 glosniki i polaczysz je rownolegle to owszem,kolumna bedzie miala 4 ohmy,ale glosniki beda 2,wiec na jeden i tak pojdzie polowa mniej,wiec nie wazne ile zastosujesz glosnikow to i tak wzmak odda na jednego tyle samo mocy...czyli polowe.

no rozumiem, a to ty bys co polecal dac jeden czy 2. co lepiej zagra? pod tym wzmacniaczem. A moze w przyslosci zmienie na cos mocniejszego.

Co ja byl polecal? To zalezy od twoich wymagan i finansow. Jesli dasz 1 to pozniej wystrczy do niego 1 GDN-38-550 a jesli dasz 2 to Ja juz bym zastosowal suba na 2x GDN-38-550. A jesli chodzi o tego wzmaka co masz teraz to bez roznicy.

Bede sie trzymal twojego pomyslu. Teraz tylko czekac na zwrotke bo jak pisales bedzie za tydzien.
Nie chce dawac nowego tematu to zapytam sie tutaj bo chce kupic mikrof i mam na oku dwa takie:
Azusa DM-80
Shure C608

Piszac ze zwrota bedzie za tydzien mam cicha nadzieje ze kolega Bocian do odsluchow zrobi zwrote na tego GDN-a a nie pusci go calym pasmem,wtedy jesli zrobi to cos o tym napisze :wink:

ok nie ma sprawy i tak kolumn juz nie bede robil tylko za jakis czas.
Aco bys doradzil w sprawie mikrofonow o ile sie w tym orientujesz?

zaszla zmiana planow te 600wat rms na strone to za duzo pod moj wzmaniacz, trzeba cos zrobic ok 300-400wat rms na strone ale tak zeby do jakos wmiare gralo i z dobrym basem cena taka jaka byla na poczatku 1200zl na 2 kolumny.

Powrót