• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolumny głośnikowe z Japonii

Reakcji
0
Proszę o pomoc osobę, która zamawiała przez neta produkt z Japonii, ja wypatrzyłem kolumny, mam jednak problem z zakupem i zaklepaniem dostawy pod dom. Obiekt moich westchnień to Technics SB 10000 zatem coś naprawdę unikatowego, strach się bać jak to dopłynie, i z kim tu przez telefon nawijać ?????
Jeśli ktoś przerabiał taki temat lub podobny proszę o pomoc.

sluchalem podobnego zestawu tennoya w jednym z warszawskich studio
mi sie nie podobaly
nie wiem jak graja te

co do zalatwiania spraw to chyba meilowo da sie wszystko zalatwic

z cikawosci zapytam gdzie je znalazles i za ile?

Najlepiej drogą mailową po angielsku, bezpośrednio ze sprzedawcą kolumn. Jednak nie wiem czy nie porywasz się z motyką na słońce. Musisz wliczyć podatek i cło. Koszty transportu wyjdą napewno kilkaset złotych, jak nie wiecej. No i czy zechcą Ci wysłać jeden komplet glośników.

Sent from my iPad using Tapatalk

Jak dobrze pójdzie to zmiesci sie to na jedej europalecie chociaż watpie że ktoś ci 140kilo kurierem przez ocean wysle.

marttigood wisz jakie beda koszty przesylki ? Dla mnie sie nie oplaca STX'a z polski do UK sprowadzac a z checia bym przetestowal .

Koszt głośników to około 200000 yenów, kaska odłożona znalazłem na forum że przesyłka to około 2000 pln. Trochę waluty to wyniesie, marzyłem o nich od kilku lat, produkowali je kiedy się urodziłem:)
Każdy mówi, że zwariowałem nie mówiąc o mojej kobiecie, ale nią bym się nie przejmował:)

Zastanawiam się tylko czy mi jakichś odpadów z elektrowni nie wyślą zamiast głośników.
Przemyśle temat na świeżo jeszcze raz.
Problem jest jeszcze taki, że aby skontaktować się ze sprzedawcą potrzebny jest identyfikator Yahoo, japoński. Wypełniłem cały ale go nie zatwierdza chyba z powodu braku pisma obrazkowego. Wpisywałem bez polskich znaków i ogólnie kombinowałem na 100 różnych sposobów. Większość japońców wysyła tylko po prefektórach, a u tego napisane że cały świat no problemo. Jak się okazuje wypełnienie japońskiego wniosku o przyjęcie do grona ichnich allegrowiczów to chiński mur, że tak se żartnę. Dzięki za rady, bałem się że mi to odradzicie...;)

marttigood Dobrze myśle to około 7tyś zł?
Wiadomo marzenie ale za takie pieniadze mogłbyś zrobić kolumny diy które pobiły by na głowe te technics.
Kiedyś słuchałem tych Hajendowych zestawów dzielonych od technics i wcale nie robiły na mnie wrażenia co prawa grały z innymi kolumnami no ale cóż mi sie nie podobało.
lklukasz Trzeba było Klasyki posłuchać jazzu czy chociaż metalu coś mi sie wydaje ze wtedy by ci sie spodobały;)

Rozwieję wątpliwości troszkę może tym linkiem:
http://www.hifido.co.jp/KWTechnics+SB-10000/G1/E/0-10/C03-14597-11013-00/

Chodzi o taki stan i dokładnie te które widać na zdjęciu, nie model tylko te co są na fotce:)

Jeśli chodzi o brzmienie to temat zbadałem, nie zbuduje nikt z was takich głośników, przepraszam za bezczelność. Widziałem tu masę niechudych zestawów, które mnie powaliły. Z tymi głośnikami jest jak z ferrari. Nowe jest szybsze i prowadzi się lepiej, ale ta nerwowość na zakrętach i niepowtarzalny dźwięk silnika starego czynią go czymś więcej niż samochodem. Wtedy mówi się, o tym, że ta konkretna rzecz ma duszę.

Oczywiście tylko mi się tak wydaje...i tu jest problem.

Jezdziłeś kiedyś ferrari ??? Zkaładam że nie z młodym Zientarskim.
Ja nie. Ale za to widziałem i słyszałem konstrukcję tubową Visaton Monitor jeszcze większa od tych Technicsów i zapewniam Cie że coś takiego jest do zrobienia i nie będzie grało gorzej niz strucle ściągnięte z Japonii za 9tys.PLN w nieznanym stanie i o nieznanym brzmieniu. A powinieneś tez brac pod uwagę że Japończycy maja bardzo specyficzne gusty, równiez jeśli chodzi o hi-end.

Nie nie z nim, jego pasażer natomiast pewnie "wie" jak "rozumieć" duszy pojęcie. Miałem natomiast przejażdżkę w holandii i nie jako pasażer.

Słuchałem SB-E200 ale nie miałem możliwości choćby porozmawiać z osobą, która słyszała te "wyższe" Technicsy. I tylko w ten sposób mogę myśleć o wyższości brzmienia. Jest też taki punkt odniesienia, ale co to za punkt?

http://www.youtube.com/watch?v=prTjaqoRvxw

Nawiązałem też kontakt z osobą z youtube ale jego odpowiedź była w stylu "f.cking awesome man" - chyba miał słaby dzień, albo on sam nie był właścicielem

Hej,

jeśli nadal potrzebujesz pomocy - odezwij się do mnie na PW w piątek wieczorem.

Mam kilkoro bardzo bliskich znajomych studiujących japonistykę, pomogą z chęcią gdy poproszę, może można tam zadzwonić i się dogadać ze sprzedającym - co do wysyłki ceny i wszystkiego :) Kilkoro z nich leci do Japonii na początku września, może obejrzą je osobiście gdy będą niedaleko, nie wiem, warto zapytać

Ja Cię rozumiem, to super jak ktoś ma pasję a do tego istnieje możliwość kupna czegoś, co zawsze chciał mieć. A pieniądze są po to by je wydawać, więc się nie przejmuj. Dobrze, że to niecałe 10 tysięcy a nie 100 ;)

ludzie po co sie udzielacie skoro nie macie o czyms pojecia? Jakie clo, jaki podatek? wszystko da sie obejsc tym bardziej przy 1 parze kolumn. Do rzeczy:

sciagalem troche sprzetu audio z Japonii w tym hx-d2, i alpine f1 wiec sprzet nie za male pieniadze. Wysylka nie ma problemu zadnego. Japonia to drogi kraj, z chin wysylka by wyniosla bardzo malo. Takie przesylki probuje ESM-em jesli chcesz szybko, badz kurierami zajmujacymi sie tylko transportem morskim. Ja zawsze korzystalem z DHL przy paczkach do 15kg i wysylka kosztowala z chin 25usd, wiec ludzie co pisza o nieziemskich kosztach nie maja o tym pojecia. Jak pisalem Japonia jest droga i koszt moze byc sporo wiekszy ale mysle ze do 200-300usd za europalete spokojnie sie wyrobisz. Kwestie cla mozesz rozwiazac na kilka sposobow, wejdz na strone o imporcie z chin bo ta jest najbardziej popularna strona i zadaj to pytanie bo przy tak duzej paczce, ale 1 komplecie oni maja na to sprawdzony sposob, ja zamawialem malymi ilosciami do 3szt i wysylane jako sample, za kazdym razem rozpakowywane w urzedzie celnym i bez cla.

Co do kolegi z transportem do UK, dzwon do polskich kurierow 1Ł/kg wiec transport za 5Ł wysla ci glosniki. Sam w sob wysylam do pl 50kg za 30Ł

---------- Post dodany o 18:25 ---------- Poprzedni post o 18:24 ----------

co do kontaktu, najlepiej i najpewniej skype i glosowo to zaltawic. Ja kazde zamowienie obgadywalem a nie pisalem maili. Popros go o kontakt na skype i pogadaj. Kazdy tam tego uzywa.

---------- Post dodany o 18:26 ---------- Poprzedni post o 18:25 ----------

co do platnosci wybierz oczywiscie tylko i wylacznie paypal, jesli sie nie zgadza odpusc. Z platnosci paypala zawsze odzyskasz kase.

Uprzejmie dziękuję sprawdzę wszystkie namiary, ożywiłem się nieco po ostatnich postach. Pozwolę sobie na PW bo mam jeszcze kilka pytań. Jeszcze raz dzięki.

na jakies "wałki" w oznaczeniu przesyłki przy takiej wartosci i takich gabarytach bym nie wchodził
to nie są 3 wzmacniacze za śmieszne pieniądze, który najwyżej można stracic
tu bym uważał bo mogą być problemy

Ale łukaszu, tutaj jest mowa co najwyżej o ominięciu cła, jeśli już to realizowałby to EMS bądź DHL - im paczki nie giną, nawet jeśli mają wartość 20$, to nie poczta Polska

Ostatnia edycja:
Będę podwójnie czujny, czytałem o przypadku spalonego wzmaka za ok 6000, po otwarciu plątanina kabli i rozpacz właściciela. 3mam się tego, że jest tam bardzo restrykcyjny system rejestracji użytkowników. Obawiam się więcej po stronie pośredników od transportu itp. bo tu rzucenie skrzynką nie wchodzi w grę. Chcę opanować system ubezpieczenia tej przesyłki. Pewne opłaty są tu zatem nieoodzowne. Dziękuję za troskę postaram się mieć głowę na karku, bo ta ciągle w chmurach...

lklukasz 3 zestawy radia alpine f1 to jednak nie sa smieszne pieniadze. Nie mowie o chinskich skuterowych wzmakch za 5usd. Tu jest mowa o japonii i oryginalnym sprzecie.
Jakie walki? Normalny import na wlasny cel nie musi byc opodatkowany i clony bez przesady ;) przy dobrym uzasadnieniu da sie to obejsc ;)

Nie ma strachu - tak jak napisał konradzik88 - płać tylko paypalem, skontaktuj się wcześniej ze sprzedającym, wszystko uzgodnij. Co do firm przesyłkowych nie bój się, dbają o sprzęt, tak samo poczta w Polandii -paczki z Emsu obsługuje pocztex, uważają na nie. Zawsze można poprosić sprzedającego o pancerne opakowanie.

W każdym razie, wszystko da się zrobić.

lklukasz moze w pl tak ale zza granicy duzo wieksze przychodza ;) najpewniejszy kurier to Fed-Ex, z hongkongu paczka wartosci kilku tys usd dotarla w 3dni

Powrót