• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolumny i subwoofer do kina

Reakcji
0
Witajcie koledzy koleżanki....

Rozpocząłem po latach budowę mojego męskiego pokoju,pracowni..żona pozwoliła,syn podrósł, pracy mniej więc i można się skupić na sobie.
Wybrałem się do marketu z chęcią nabycia HiFi + TV jednak jakoś nie mogłem się dogadać, wybrać, w końcu pomysł coś sobie zbuduję.
A "idiotów" opuściłem z nowym TV i Amplitunerem konsolą i Overwatch ;)

Chciałbym zbudować sobie zestawik kina domowego zestaw to może za duże słowo bo interesuje mnie przednie + centralny + subwoofer, głosniki tylne i tylne górne do konfiguracji 7+1 będą zabudowane w suficie i ścianie. A i odwiedzającym można pochwalić się że kolumny sam zbudowałem

Wiedza moja praktycznie już nie istenieje.
Zatem:
Pokój ok 18-20m kw.
Kolumny przednie dwudrożne małe podłogówki
Kolumna centralna dwudrożna
Subwoofer aktywny na 8 calowym głośniku (mam panel z TDA w mostku i filtrami)

Co do kasy to nie chce wydawać fortuny raczej konstrukcja budżetowa, zwrotnice i pomiary jakoś ogarnę sobie jak wygrzebie gdzieś stare graty.
Za wszelakie sugestię będę wdzięczny i zobowiązany.

Ps: przeglądałem strony STXa i w oczy rzuciły mi sie kolumny podłogowe za parę po 350 zł jakieś opinie o nich?

Ostatnia edycja:
lukaszu! miales taki piekny sprzet a teraz nagle budzet? :(

Ps: przeglądałem strony STXa i w oczy rzuciły mi sie kolumny podłogowe za parę po 350 zł jakieś opinie o nich?
napisz ktore dokladnie. na szybkiego sluchalem chyba kazdego modelu ;)
ja sie w pierwszej kolejnosi czepiam stolarki a nie brzmienia ;)

Pawle... witaj po latach.. mam określony budżet na całość i to co mam na kino domowe to raczej najniższa półeczka. Chociaż siedze i walcze sam ze sobą..biorę sie do tego jak do jeża.

http://stx.pl/stx-f-80-n.html

Siema stary brachu !

Ja bym Ci proponował całość oprzeć na głośnikach SB acoustics. Głośniki są super, nawet w tych bardziej budżetowych seriach. Na central i efekty widziałbym 12cm midwooferki z tej firmy, możesz tez ich śmiało użyć w roli średniotonówek do kolumn przednich. Na górę można dać również któryś z tweeterów SB. Na fronty bas uzupełnić jakąś 8 calówką. Może również być SB 23NRX i odpada temat suba. Chyba ze chcesz całość mieć w układzie 2 drożnym i uzupełnić bas subem to wtedy albo te same 12tki albo dać 15tki na frontowe kolumny :-)

Powrót