• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

kolumny KENWOOD, pare pytań.

Reakcji
0
Mam takie małe pytanko. Informacji szukam od dwóch dni i wszystko spoko ale żadne znalezione przeze mnie nie odpowiedziało mi w sposób dla mnie zadawalający... Problem polega na tym że dostałem dwie kolumny KENWOOD LSK-535. Niestety nigdzie nie znalazłem o nich jakichkolwiek informacji. Jedyna informacja to nalepka na obudowie informująca że ich moc wynosi 160W a impedencja to 8Ω;. Zastosowane tam głośniki niskotonowe mają zepsute cewki (drut odwija się z karkasu) w jednym jest też dziura w membranie. Planuje wymianę na STX GDN-27-150-8-SS. Co sądzicie o tym pomyśle? Czy może regeneracja? Ale głównie chodzi mi o zwrotnice. A raczej filtr dolnoprzepustowy. Ponieważ filtry do reszty głośników są fabryczne, jedynie nie ma nic przed głośnikiem niskotonowym. Nie chodzi mi tu o pomoc przy obliczeniu, bardziej mam problem z częstotliwością cięcia. Jaka była by najlepsza? I jeszcze czy ktoś spotkał się kiedyś z takimi kolumnami? A jeszcze lepiej wie o nich coś więcej?

melisław, poprostu wlozysz tyle samo kasy co na nowe kolumny a efekt bedzie mizerny...
jak chcesz to zastosuj te glosniki ale najpierw posluchaj czy filtr tam bedzie potrzebny - jak sam widzisz fabryczny glosnik go nie potrzebowal...

niestety kasy nie mam za wiele a chciałbym jeszcze kupić wzmacniacz tak do 300zł. A co powiecie żeby narazie włożyć te głośniki do tych KENWOOD-ów a jak trochę pozbieram kupić resztę przetworników i wtedy bym zrobił coś fajniejszego:) Na początek nie potrzebuje za wiele... Ale mam pytanko jeszcze co do wzmaka. Jaką firmę byście mi polecili? Myślałem kupić jakiegoś firmy Yamaha bądź Onkyo... Ale nie wiem sam...

No Yamaha i Onkyo jeszcze jest pare dobrych wzmakow Harman Kadron ale co do modeli to si nieznam na oznaczeniach :)

melisław, a niemasz nigdzie komisu w okolicy?? bo takiego sprzetu nalezy posluchac przed zakupem. przeciez nie kupisz samochodu ktorym sie nie przejechales :P

co do kolumn to zrob tak jak uwazasz ale do tych STXow nieoplaca sie nic dokupowac

to ze zamiast dokupic cos do nich lepiej bedzie kupic glosniki na zupelnie nowa konstrukcje ktora zbudujesz od podstaw. jak bedizesz sie cieszyl brzmieniem wlasnorecznie naprawionych kolumn to poczytaj troche o podstawach i jak nazbierasz kase to cos zaproponujemy...

Dobra, macie rację:) Zostawiam to, ale jednocześnie przyszedł mi nowy pomysł:) Sub aktywny+ 2 monitorki:) Narazie przechodzę do szukania głośników, gotowych projektów, etc, etc:)

Sub aktywny+ 2 monitorki:) i to jest to :) a pózniej jak bedziesz miał wiecej kasy monitory sprzedasz i se fronty zrobisz: )

melisław, pomysl dobry ale lepiej dowiedz sie ile taka zabawa kosztuje. najtanszy sub na 20cm glosniku to min 200zl jezeli polowe czesci masz w domu!!
ja suba nadal niemam bo mi kolumny wystarczaja do sluchania muzyki (a w szafie lezy 12" DLS :P)

sub to dobra sprawa, mozna powkurzac sasiadow, pokazac kumplom co znaczy prawdziwy bas i zrobic masaz kolezance:PP ale nie za 200pln... subwoofer ktory oplaca sie skladac to tak miej wiecej 500pln... mozna zrobic cos na stxie ale imo glosnik nie warty wzacniacza i desek...
zrob dobre monitory i za jakis czas subka.

ja mialem juz kilka subow i nidy zadne nawet dobre 3way nie da tego samego... no i teraz jakiego ja mam zrobic suba do 2x 8" ushera?:P hehe

Powrót