• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolumny na 2 x Seas ER18RNX & 27TDFC MTM 2-Way

Reakcji
0
Witam

Zaczynam się przymierzać do takiego projektu :
http://www.geocities.com/woove99/Spkrbldg/ER18RNX_MTM_2Way.htm

I chciałbym znać wasze zdanie na temat tych kolumn czy warto wydawać tyle kaski ? Jak na razie mam tylko kolumienki na TVM:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=405382&highlight=

Które już mi się znudził i chciałbym coś innego czegoś co zostanie u mnie dłużej i będzie służyć jako dobry zestaw stereo oraz będzie dobrą podstawą do kina domowego jakie chciałbym zrobić z czasem.
Oraz prosiłbym o pomoc przy budowie tzn może jakieś podpowiedzi itp. Na razie pieniędzy na głośniki nie mam ale odłożyłem sobie już sporo mdfu dość grubego bo chyba 2 płyty 32mm i 2 płyty 18mm tak więc obudowę już mógłbym zacząć strugać a potem tylko kupić głośniki i gitara.
Kolejny problem i chyba najwiękrzy będzie ze zrobieniem zwrotnic bo nigdy tego nie robiłem no ale kiedyś trzeba zacząć. Tylko jaki będzie gdzieś koszt tych zwrotnic ?

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi

[ Dodano: 2008-08-05, 10:46 ]
Nikt nic nie napisze :?: obudowa tam jest zamknięta czy br ??

Witam,
Podałeś gotowy projekt kolumn, łącznie ze zwrotnicą itp.

Obudowa oczywiście jest z BR o średnicy wewn. 2" ~50mm i długości 3,25" ~81,25mm. Objętość obudowy to 37-38 litry. Port BR możesz umieścić z przodu lub z tyłu - jak ci wygodniej :)

Informacja jest zawarta tutaj:
"It can be rear-ported or front-ported depending on your preference (see this example of front porting). A 2" inner diameter, 3.25" long tube will give a tuning frequency of 35 Hz and a - 3 dB point of 51 Hz"

pozdrawiam

OK
Dzięki ale teraz pada pytanie czy ten projekt jest wary klonowania czy też za te pieniążki jest coś innego do zrobienia chociaż wątpie bo seas to bardzo dobre głośniki i w Polsce nie aż takie strasznie drogie.
Tak więc zabieram się chyba powloli do roboty

Witaj,
Wydaje się, że ta konstrukcja jest warta grzechu. Mimo, że recenzja jest przytoczona przez jednego użytkownika, który skopiował ten projekt to jest bardzo optymistyczna:

"I finished 'Mike's MTM' on Saturday and they are running in very nicely. These are ER18RNX and 27TDFC of course, with lots of help from Jay (big thanks!).
They are showing a lot of promise. Bass is good, low, fast, tight and with good dynamics, transient response, impact. Some specifics: Gracelands has a lot more drama than I've ever heard before. Supertramp, Crime of the Century, School .... after a quiet into, a girl screams and a chord is played - well I literally jumped! And I know this LP well ....
Tonality is coming along very well, singers are really singing now. I know there's more to do; more running in and then voicing, but hell these are already very good speakers."

cała reszta jest tutaj: http://www.diyaudio.com/forums/showthread.php?threadid=114836

pozdr.

A co myślicie o podziale czy podział na 1,65kHz to troche nie ryzykowna zabawa, przy więkrzych głośnościach gwizdek będzie dość mocno obciążony. Chyba żeby dac na wysoki 27TBFC/G no mógł bym się lepiej sprawdzić i więcej wytrzymać

Przyglądam się twojej rozmowie i sugestiom na innym forum. Niezaprzeczalnie misimor zapewne wie o czym pisze itd. ale porównując oba tweetery wynika z tego, że są one niemal identyczne. Aluminiowy ma jedynie o 1,5dB wyższą efektywność i o 0,03g lżejszą membranę. To są jedyne różnice jakie można wychwycić z not katalogowych producenta.
Tym niemniej zastanawiam się czemu nie chcesz wykorzystać gotowego projektu podanego jak na tacy?
Sam jestem w trakcie realizacji projektu na L18RNX w MTM i nie mam praktycznie żadnego wzorca, z którego mógłbym skorzystać - tutaj jest zagadka co wyjdzie? A Ty masz wolnostojącego gotowca.

A masz już coś zaczęte tych kolumienek :?: Bo powiem szczerze że pierwsze głośniki o jakich myslałem to włanie miały być L18RNX w MTM z tego względu żę po pierwsz bardzo mi sie poddobają oraz czytałem gdzieś recenzję monitorów na tym głośniku.
Tylko że jak rozmawiałem z misimorem to napisał że najlepiej był by dac ja w MMT a ja chciałem miać MTM bo takie mi się podobają od zawsze.
Masz już głośniki :?: A i zwrotnice będziesz sam liczył :?: Bo jak byś pozwolił to chętnie bym się zabrał za coś takiego jak ty :grin:

Wątek jest tutaj: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12661
Głośniki oczywiście już mam a aktualnie jestem na etapie wycinania otworów na frontach + podfrezowania dla głośników więc konstrukcja jeszcze raczkuje. Mam taki cichy plan aby do końca tygodnia obudowy były już gotowe i przygotowane pod fornirowanie. Później będą manewry ze zwrotnicą.
Na swoją konstr. nie namawiam, chociażby ze zwgl. na zastosowany tweeter 22TAF/G aczkolwiek... jak wyjdzie to zobaczymy? Jak będzie ok to nie omieszkam się chwalić i sprzedam projekt dalej (chyba?) A na razie walczę ze stolarką.

PS.
misimor też mi sugerował, że taki układ głośników się nie nadaje - tym bardziej z podziałem przy 2,5kHz

Powrót