• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolumny na przetwornikach do 2000zł

ss classic?
Wygladaj tak samo jak ushery
a napisal, ze nie pasuja mu wizualnie

---------- Post dodany o 15:47 ---------- Poprzedni post o 15:44 ----------

no to moze tiw aurum130 i usher ?

Nie wiem tylko dlaczego tak sie upierasz przy wolnostojacych kolumnach z 2mindbasami.

Jeden będzie robił jako sekcja średniotonowa...

Na Excele napewno nie starczy Ale znalazłem coś co może zgrać się wizualnie ze wspomnianym wcześniej Tiwem 200:

http://www.seas.no/index.php?option=...271&Itemid=247

no nie powiem, wyglądało by to prawie idealnie(prawie bo tiw ma kopułkę a ten seas stożek):) no i ogólnie ciut duży jak na średniotonówkę by był;)

lub takiego scana na średnie: http://www.loudspeakershop.eu/glosnik-scan-speak-discovery-10f4424g00-p-1926.html
co myślicie o tym? Wizualnie pasił by do tiwa

no to moze tiw aurum130 i usher ?

aurum i tiw średnio mi się widza razem;)

Ostatnia edycja:
Widzę, że ci cieżko dogodzić, zupełnie jak nastolatce wychowanej na MTV :razz:
Moim zdaniem akurat w stosunku do dytona, usher, aurum, visaton czy seas wizualnie wypadają dużo ciekawiej.
Jak juz wspomniałem przy tej kasie oprałbym środek na aurumie 130mk2, do tego bas również aurum 200km2, wysoki, wstega founteka.
Taki zestaw na Aurumach mógłbym poprzeć w wątku "Wasz pomysł - nasza realizacja" Loudspeakershop ze wstęgą NeoCD3.0 czyli to samo co Aurum Cantus G2Si.
Przetworniki czarne więc chyba się podobają ? ;) Gdyby taka propozycja przeszła to miałbyś opracowaną zwrotnicę. Za kilka miesięcy (na gwiazdkę :)) pewnie mógłbym kupić zestaw tych głośników. Byłoby nas 2 chętnych. Ktoś jeszcze ?

Taki zestaw na Aurumach mógłbym poprzeć w wątku "Wasz pomysł - nasza realizacja" Loudspeakershop ze wstęgą NeoCD3.0 czyli to samo co Aurum Cantus G2Si.
Przetworniki czarne więc chyba się podobają ? Gdyby taka propozycja przeszła to miałbyś opracowaną zwrotnicę. Za kilka miesięcy (na gwiazdkę ) pewnie mógłbym kupić zestaw tych głośników. Byłoby nas 2 chętnych. Ktoś jeszcze ?

Średnio pasują mi te aurumy:P
Wizualnie bardziej pasował by mi zestaw TIW200+ Scan Speak Discovery 10F-4424G00 + coś(np fountek neocd3.0)(pytanie tylko czy ktoś coś wie o tym ss?)

Jak już tak sobie gdybamy i misiamy, to rozważ też konstrukcję 3 drożną z głośnikiem szeroko-pasmowym jako średniak.

Cube Audio F155, membrana podobna, ale dochodzi wizzer, który nie musi się podobać.

Średnio pasują mi te aurumy:P
Wizualnie bardziej pasował by mi zestaw TIW200+ Scan Speak Discovery 10F-4424G00 + coś(np fountek neocd3.0)(pytanie tylko czy ktoś coś wie o tym ss?)
Ech gorzej jak z babą :)
Coś mi się wydaje, że w AWX'ach jesteś zakochany. Mnie najbardziej pasują srebrne alu :P.

---------- Post dodany o 16:57 ---------- Poprzedni post o 16:56 ----------

Cube Audio F155, membrana podobna, ale dochodzi wizzer, który nie musi się podobać.
To chyba STX wyprodukował ?

Ten TIW, to prawdę mówiąc, w Twoich kryteriach do niczego nie pasuje (przynajmniej ja nie znam takiego przetwornika).

Ale ja nie o TIW.
Może warto zastanowić się nad B200 + fountek i do tego jakiś wysoko-efektywny głośnik nisko-tonowy.

Ostatnia edycja:
Ja tam tego TB nie słyszałem, chociaż faktycznie wygląda interesująco. Na parts express kosztuje dość sporo.
A moja opcja po prostu chodzi mi cały czas po głowie, głośniki znam więc polecam. :drool:
Zresztą padł pomysł, że po AS podejmiesz decyzję. Pomimo, że raczej traktował bym to jako wystawę, a nie odsłuch, to jakieś zdanie można sobie wyrobić o przetwornikach.

---------- Post dodany o 22:06 ---------- Poprzedni post o 21:59 ----------

A ten SS.
Nie jest głośnikiem szerokopasmowym (pomimo dumnej nazwy w specyfikacji FULLRANGE), to po primo. Po "drugie primo" nie jestem zachwycony linią Discovery, więc ja osobiście nie ryzykował bym.

Mamy 4 strony tematu a ja nadal nie mam pomysłu:P A tak trochę teoretycznie, powiedzmy że na głośniki i zwroty mam 3000zł, znajdzie się coś ładnego? Może z seasów exceli?

A mnie się ten scan podoba, membranka 2,4g, wszystkie harmoniczne poniżej poziomu 0,001% w paśmie typowym dla głośnika średniotonowego (500hz-3khz), no i odpowiedni rozmiar-jakoś przekąs mam gdy ktoś pcha do 3-way 18cm woofer na mid.

Powrót