• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolumny na przetwornikach do 2000zł

Dla mnie ten TIW wyglada solidnie a te aurumy tak z lekka mizernie. Tak sobie teraz przeglądam co bym mógł zrobić dokładając np tego tysiaka i budować coś za 3000zl i nadal nic:/ na Excele nadal ciut za mało, z ss też słabo mam metlik;)

---------- Post dodany o 21:43 ---------- Poprzedni post o 20:21 ----------

Chyba zostanę ostatecznie przy zestawieniu:
NeoCD3.0 lub NeoCD2.0(warto dopłacić? - tu w NL mogę mieć 2sztuki za 740zł a NeoCD3.0 za 520zł)
+
RS125-8 (daytony kupię w pl bo przy obecnym kursie wychodzą drożej)
+
RS270S-8 lub RS225-8(chyba 8" styknie;) )
a może na dół:
RSS210HF-4 ?:P

Dla mnie w ogole dziwnym pomyslem jest dawanie jednego glosnika przeznaczonego do pracy w subie o efektywnosci 80 dB do 3 Way gdzie efektywnosc zestawu wyniesie pewnie minimum 87dB.

NeoCD3.0 lub NeoCD2.0(warto dopłacić? - tu w NL mogę mieć 2sztuki za 740zł a NeoCD3.0 za 520zł)

Ja bym zostal przy neocd3.0

Bo nie wiesz w którym kierunku powinieneś iść :)
Bez tego można strzelać w nieskonczoność, a w takich tematach, zwykle każdy pisze swoje fantazje/niespełnione sny, a nie coś co będzie dla Ciebie najlepsze (po czesci dlatego, ze nie da sie odsluchac wszystkich kolumn, a po czesci dlatego, ze nikt nie zna Twojego gustu).
Moja rada - albo zacznij myslec na powaznie o kolumnach po przesluchaniu kilku zestawow np. na AudioShow, albo zrob cos na probe i dopiero bierz sie za konstrukcje za 3000 zł.

Masa typów układów (2 way, 3 way, Tl, closed) i masa glosnikow daje nieskonczona liczbe kombinacji, nie mozesz wybierac z niej na slepo. Sam powienies czuc co Ci przeszkadza w obecnej konstrukcji (i uniknac tego w następnej), a jakie mocne cechy chcialbys zachowac). Dopiero to da podstawe do dobrego wyboru.

Mam nadzieje, ze nie odbierzesz tego jako "madrzenie sie", to tylko moja rada, żebyś nie robil kolumn na podstawie tego, że ktoś Ci tak napisze ze te czy te bedą najlepsze. :)

albo zacznij myslec na powaznie o kolumnach po przesluchaniu kilku zestawow np. na AudioShow

Myślę poważnie, nie założyłem ot tak tego tematu... AS odpada bo jestem w Holandii...

albo zrob cos na probe i dopiero bierz sie za konstrukcje za 3000 zł.

tzn coś na próbe to co jest wg Ciebie? mam 2way na seasie 27tbfc/g i gdn18awx czy to wystarczy na próbę?

Bardzo dużą wagę przywiązuję do aspektów wizualnych i sporo głośników odpada z tego względu że wyglądają tandetnie albo pokracznie(np jakieś drogie etony czy accuton)

to wymien seasa na ushera 9950 a awx-a wsadz w tl-ke by badyl
i napisz swoje doznania
zobaczysz, ze bedziesz zadowolony
polecam

3000 zł?

3 Way:
Usher 8955A - 550 zł
Usher 8948A/8945A - 500 zł
Usher 9950-20 - 250 zł

Razem 2600 zł za same przetworniki do 2 kolumn, 400 zł na resztę to na pewno za mało ale skoro byłeś w stanie od początku tematu dołożyć 1000 zł to i raczej nie będzie problemu.

Licz się z tym, że wydając tyle kasy na przetworniki musisz podejść na poważnie do tego (jak mi to Yoshi kiedyś napisał :) ) i tu nie ma żadnego ale, sam zrobisz zwrotnicę i sam zmierzysz to będziesz wiedzieć na czym siedzisz i będziesz miał pewność, że jest tak jak chcesz.

Tak, tak wiem - mam bzika na temat Usherów ale przecież nie masz wystarczającej gotówki na jakieś Illuminatory :D

Wczoraj lklukasz podsunał mi dość fajny pomysł który nawet by mi pasował;) Mianowicie:
ss rewelator 18w8... + usher 9950 - całość mieści się w moim budżecie, wygląd mi odpowiada, klasa przetworników też już na poziomie i gra to ponoć też bardzo fajnie, co Państwo myślą?;)

ja bym złożył 18w8xxx + usher 9950. Podoba mi się jak gra 9930 to na pewno podobałby mi się 9950. Natomiast te scany już w wielu miejscach bardzo chwalili i chętnie bym go przetestował.

LuSzTi, moje 3W classic także są jak coś na sprzedaż :), ale to o co proponujesz jest jakościowo podobne do 3W classic lub właśnie PMS, o ile zwrotnica jest ok. Natomiast najnowszy projekt Troelsa, który podałem ma excela na wysokich tonach i ER18 na średnich. Także myślę, że powinno świetnie to zagrać.

Oba projekty mi się nie widzą;) Ja już mam pewną wizję i przetworniki raczej już też znalazłem;)

Powrót