• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolumny na SB17NBAC35-8 i DC28F-8

Reakcji
0
Witam, zrobiłem obudowy do głośników jak w temacie
objętość netto 17 litrów, strojenie 39hz i póki co fajnie gra , ale będę eksperymentować z objętość/strojenie
Miał ktoś styczność z tym mid-wofem ?
chętnie przyjmę krytykę co i jak poprawić
Amatorski system pomiarowy mam, trzeba tylko znaleźć czas

Objętość, strojenie to tu będzie miało najmniejszy wpływ na brzmienie. A zwrotnice?
Ja bym zrobił mniejszą skrzynkę i wyżej strojoną. Może coś koło 12-15L i ~47Hz.

Ostatnia edycja:
Zwrotnice w swoim czasie ( jak go znajdę ) , mam jigia i mikrofon więc niedługo będę robił pomiary

Niczego sobie.
Objętość będzie ok , za duża obudowa zamuli kolumnę a za mała wytnie dolny bas.
Strojenie wedle własnego upodobania.
Ten aluminiowy SB jest bardzo fajnym głośnikiem.

Miałem do czynienia z tym głośnikiem w wersji 4 ohm. Nie moglem poradzić sobie z basem - miałem z tyłu porty, strojone poniżej 40hz ustawienie trochę pomagało ale nie udało mi się opanować tego rozmytego, rozlanego basu w gorszym pod kątem akustyki basu pokoju.
Na plus to, że porty wykonałeś z przodu.
Ten glosnik najlepiej grał mi całkowicie z zatkanymi portami. Nie tak nisko, było mniej basu ale w punkt.
Warto zrobić próbę z wyższym strojeniem tak jak podpowiada Granat.

Będę testował , narazie walczę żeby ogarnąć Arte bo coś tam mi nie współgra - ale to na spokojnie, ogarnie się w swoim czasie
dzięki za ciekawą odpowiedź

A co do twoich odczuć to u mnie jest zupełnie inaczej bas jest bardzo w punkt , nie buczy , jest bardzo dynamiczny i ogólnie mam wrażenie że jest go dużo jak na tak mały przetwornik
ale czytałem gdzieś właśnie że wersja 4 ohm trochę taka jest dlatego wybrałem 8 , trochę miałem rozterkę bo 4 ohm ma większą skuteczność

Na plus to, że porty wykonałeś z przodu.

Jak zobaczy (jeśli uda mu się to zmierzyć, bo trzeba mieć do tego naprawdę dobre warunki) jak mu tunel będzie bruździł w okolicach 1kHz to pomyśli o przeniesieniu BR na tył albo na dół :P

Jak zobaczy (jeśli uda mu się to zmierzyć, bo trzeba mieć do tego naprawdę dobre warunki) jak mu tunel będzie bruździł w okolicach 1kHz to pomyśli o przeniesieniu BR na tył albo na dół :P

Myślałem o tym, a w zasadzie ten minus podpowiedział mi jeden z grupowiczów

Jakoś to przeżyje bo wykonanie tych pudel kosztowało mnie dużo czasu i pracy i nie mam najmniejszej ochoty robić ich na nowo

Powrót