• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolumny na tang band TANG BAND W4-657SC

Reakcji
0
Właśnie zakupiłem Tang bandy W4-657SC. Chciałem je umieścić w kolumnach podłogowych.
Kolumny wolałbym żeby były wysokie i wąskie, takie najbardziej mia się podobają.
Wymiary zewnętrzne 100cm x 16cm x 18cm.
Przy płycie 12mm wyjdzie mi litraż około 20litrów. To jest chyba za dużo jak na te głośniki. Powinno byc jakieś pięć litrów.
Czy to dobry pomysł żeby wstawić w poprzek płytę tak żeby obudowa się zmniejszyła do 5l. A drugą pustą komorę wypchać jakąś watą czy coś. Co z bass refleksem?

Proszę o pomoc, przy założeniu że będą to wysokie podłogówki a nie monitory na podstawkach

Możesz wstawić w poprzek płytę zmniejszając obudowę. Wtedy dajesz BS w tek zmniejszonej komorze, ale wytłumianie pustej komory nie wiem czy ma sens. Wątpię

nic nie szkodzi na przeszkodzie do zrobienia tych wysokich które ci się podobają wystarczy że obetnies litraż na ok. 5litrów skośną przegrodą i reszte skopiujesz z drugiego projektu. dolnej przestrzeni nie musisz wytłumiać.

jesli w planach masz suba to mozesz zastosowac kompaktowe monitorki
a jesli nie to powinienes sie zainteresowac tlka

Podziel poprzeczną skośną płytą, dzieląc obudowę na dwie części. Policz jaka ma być ta górna (objętość i rura) w jakimś programie. Dolną radzę wypełnić czymś ciężkim (np.piasek) bo przy tej wysokości jedno potrącenie i leżą. Powierzchnię podstawy też lepiej dać większą.

Powrót