• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolumny na Usher 8948A i 9950-20

Po opisie ciężko mi zrozumieć o co chodzi z tym basem.
Ale na bas ma wpływ całkiem sporo czynników. Od głośnika, przez obudowę, zwrotnicę oczywiście, wzmacniacz, pomieszczenie, czasem dac potrafi zamieszać, czasem w systemie jakieś ulepszacze są powłączane...
Last but not least, sam materiał muzyczny, bo to co się dzieje z masteringiem to czasem jest w ogóle nie do przyjęcia.
Jakie działania pomogły ci ograniczyć ten efekt o którym piszesz?

Miałem te kolumny na projekcie Yoshiego kilka lat. Jeśli chodzi o oddanie barw IMO uważam robią to znacznie lepiej niż Revelator i Illuminator - które szczególnie na głosach brzmią trochę jakby wokaliści mieli zdarte gardła. Te głośniki Ushera na dobrej zwrotnicy brzmią absolutnie zjawiskowo i mało co może im dorównać.

Natomiast znaną sprawą jest że głośniki Ushera s mistrzami barwy - ale jeśli szukasz super szybkiego i precyzyjnego basu, to nie tutaj. One istotnie są spokojne, może stąd masz takie wrażenie na basie? Kopółka też miała coś takiego jakby się na pewnych częstostliwościach takie zzzz włączało, ale no umówmy się za tą cenę nic jej nie mogło dogonić i musiałbyć minimum dwa razy więcej żeby mieć co najmniej to samo i pewnie 3-4 żeeby było cokolwiek lepiej. Inna sprawa że koniec DIY Ushera to początek Satori ;-) tak w latach, mniej więcej.

Natomiast największych problemem jest pomieszczenie - u siebie miałem cały czas dziwne dudnienia, pokoj 25m2 wysokosc 3,2m. Sprawdziłem sobie generatorem sinusa co 1Hz no i okazało się że mi się coś w pokoju wzbudza na kilka dB na 44Hz. Zapiąłem kiedyś wzmak z DSP uciąłem te 6dB w doł w tej okolicy i było git.

Być może przeszkadza Ci sam charakter tego głośnika, ale tego nie zmienisz.

Powrót