• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolumny na Usherach 8935A

No na pewno wyśmienicie się sprawdzi.

Nie rozumiem pytania, co to ma do rzeczy? Oczywiście że chodzi mi w przeliczneiu na jeden przetwornik, przeciez to właśnie napisałem

paldo napisał:
A co do cięcia xt to zgadza się - nie można jej za nisko ciąć, nie nizej niz 3kHz
Z HDSem180 była cięta na 2,5kHz IIgim rzędem i było OK. Ale teraz zrobię IIIrz

Pomyłka, częstotliwość podziału na 2,5kHz a cięcie na 4kHz.

No spoko, zdarza się ;)

DIGIPROCOMP napisał:
Z HDSem180 była cięta na 2,5kHz IIgim rzędem i było OK. Ale teraz zrobię IIIrz

Pomyłka, częstotliwość podziału na 2,5kHz a cięcie na 4kHz.

No mi chodzi o częstotliwość podziału oczywiście ;)

No 2,5 to już maksimum, choc raczej myslał bym o wyzszym podziale, choć jak nie ma innej opcji to mozna z tym 3cim rzędem spróbować. A jaki podział z tym 3cim rzędem? Bo obawiam się że jeszcze niższy niz 2,5 :roll:

O tym podziale na 2,5 to mówisz o konstrukcji z Akustyka, czy sam taką miałeś??

KrzysiekA wykonał dla mnie pomiar mojej zwrotnicy:
30_1228831919.jpg

a tak wygląda zwrotnica z Akustyka:
87_1228755516.jpg

Widać, że 2kHz są daleko w tyle (3rząd)

na pierwszym wykresie widać, że wysokotonowy jest za mocno stłumiony

Pomiar wykonany był nieskalibrowanym mikrofonem, stąd takie górki. Chodziło tylko o ustalenie częstotliwości podziału.

toz to roznice paru decybeli, no juz bez przesady. to juz wiecej w rownowadze tonalnej psuja docelowe pomieszczenia. co do tych 2khz to widac ze tam kopulka wciaz ma "cos" do powiedzenia, patrz: sumaryczna ch-ka w stosunku do ch-ki midwoofera.

Ludzie to jest wykres charki Vify z HDSem. Chodziło o przedstawienie jak działa na Vife filtr II i III rzędu.

flodins schemat jest na forum.
HDS: 1,5mH + 10uf
XT25TG: 2R2+6,8uf+0,15mH+15uF

2,5 WAY CZY 2WAY na 2 midbasach to wg mnie bezens bo mozna za te akse zrobic cos lepszego zawsze.

Całkiem możliwe, że 3way również wróci do gry, zależy ile finansów uzbieram.
A co myślicie o SPH-135KEP jako średniak :?:
29.jpg

29_2.jpg

charakterystyka wygląda smacznie :razz: tylko odpowiednio przefiltrować od 300Hz do 2,5kHz
...i cena nie jest aaaż taka duża (~166zł).

To mamy tak:
-na górę Vifa XT25TG-30-04
-środek SPH-135KEP
ale co w takim razie dać na dół? Jeden Usher może być za mało :mad: Przekalkulowałem i na dwa niskotonowe pozostanie 560-600zł :!: Nie większe niż 10" do obudowy max 50L, albo dwie 8" na jedną kolumnę, przynajmniej na splu zyskam :wink:

HDS: 1,5mH + 10uf
XT25TG: 2R2+6,8uf+0,15mH+15uF

filtr o takiej dobroci nie będzie pięknnie grał ale za to będzie kosztował ładnie

ja mam 8945 i basu jest sporo

Może na dół Monacor SPH-250KE? Trochę budżet przekroczy, ale za to jak ładnie się będzie komponował :twisted:

Powrót