• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolumny podłogowe 2x ARN 150 + Vifa DX25

Reakcji
0
Witam. Chciałbym przedstawić swoją pierwszą konstrukcję diyaudio. Na samym początku chciałbym serdecznie podziękaować Pawłowi S. za pomoc i porady w tym projekcie.

Obudowa: Wykonana z płyty o grubości 18mm skręcona wkrętami i sklejona na klej Vicol. Dodatkowa wewnątrz wszystkie łączenia płyt oraz otwór w przegrodzie przez który przechodzi przewód do wysokotonowca uszczelniłem silikonem. W komorze ARN-ów wytłumienie w postaci gąbki grubości 1cm przyklejonej na klej Butapren. Gąbka jest przyklejona od góry mniej więcej do połowy długości komory. Tam, gdzie jest BR goła płyta bez wytłumnienia. W komorze wysokotonowca gąbka tłumiąca ile się dało. Wymiary zewnętrzne to szerokość 17cm, głębokość 25cm i wysokość 96cm. Komora dla ARN-ów ma pojemność 19 litrów i jest strojona na 55Hz BR.
Fornir jaki zastosowałem to jesion biały. Klejony na klej Pattex Moment. Szlifowany i malowany trzy razy podkładem lakieropodobnym. Na koniec szlifowany i malowany lakierem Domalux półmat. Elementy wykończeniowe w postaci czarnych pierścieni wyciąłemem wyżynarką z panela podłogowego. Sfazowałem kanty specjalną nakładką na wiertarkę. Szpachlowanie, szlifowanie nie pamiętam ile razy. Malowane farbą w spray'u dwa razy.

Przetworniki: Sekcja nisko-średniotonowa to dwa głośniki połączone szeregowo ARN 150 a sekcja wysokotonowa to Vifa DX25.

Zwrotnica: Schemat zwrotnicy mam od Pawła S. za co jeszcze raz wielkie dzięki. Elementy do zwrotnicy zamówione w Polinku. Zwrotnice wykonałem na płytce fototrawionej, którą wytrawiłem w kwasie. Zwrotnicę przykręciłem trzema wkrętami na kołeczkach dystansowych do tylniej ściany na wysokości ARN-ów tak, bym miał do niej łatwy dostęp.

Wrażenia odsłuchowe: Jak najbardziej pozytywne. W porównaniu do kolum Sony, które miałem wcześniej te biją je na głowę. Bas może nie schodzi super nisko ale jest szybki i dobrze kontrolowany. Brakuje trochę średnich tonów. Są lekko schowane. Natomiast wysokie tony za sprawą Vify są wyrażne i klarowne. Daje się tutaj odczuć różnicę klas między Teslą a Peerlessem.

Koszty:
ARN 150-03/4 x4szt. 188zł
Vifa DX25 x2szt. 243zł
płyty z docięciem 35zł
elementy do zwrotnicy + BR 124zł
fornir 70zł
kolce 16zł
kable 10zł
terminale 14zł
czarna farba w spray'u 9zł

Czyli razem wychodzi 709zł. Nie liczę kleju Pattex Moment, podkładu lakieropodobnego, lakieru Domalux półmat, panela podłogowego oraz papieru ściernego i wodnego różnych grubości, bo to wszystko miałem.

wszystko ładnie ale zrobiłeś największego babola jakiego mogłeś zrobić - głośniki powinny być jak najbliżej siebie
całkiem, całkiem to wygląda ale niestety nie praktycznie

Widać że się postarałeś, ale nie w moim guście :p
No i ten gwizdek- ta odległośc po mojemu szpeci, poza niewątpliwymi stratami na polu akustycznym.
No i małe pytanko: czy ta zwrota nadawała by się do jednego arna 8r do monitora?

Zeby Dzwiek dochodzil z "punktu".. wtedy unikniesz takiego efektu ze wysokie tony slyszysz u gory a srednie z innego miejsca 30cm nizej :)

lars233 napisał:
Na samym początku chciałbym serdecznie podziękaować Pawłowi S. za pomoc i porady w tym projekcie.
dziekuje bardzo ze wymieniles mnie na poczatku :mrgreen:
ale w koncu od tego jestesmy ;)

ogolnie mi sie podoba. fajny fornir, ladnie polozony (po raz kolejny wzmianka o tym ze przy klejeniu momentem obciazenie jest zbedne!! przyciskasz tylko raz i to punktowo), plus za ramki.
szkoda wlasnie ze tak daleko dales DXa. zdecydowanie lepiej by to wygladalo jakbys DXa dal zaraz przy ARNach a ten odstajacy element dal na b-r - wtedy byloby ciekawie

lars233 napisał:
Koszty:
ARN 150-03/4 x4szt. 188zł
Vifa DX25 x2szt. 243zł
strasznie drogo :| wiem ze moze niebylo jeszcze zamowien z audiocomponents ale ARNy mogles taniej kupic - po 33zl/szt
La'Mefenzo napisał:
No i małe pytanko: czy ta zwrota nadawała by się do jednego arna 8r do monitora?
niemam pojecia gdzie znalazlem ta zwrotnice i nieiwem kto ja zaprojektowal. ale wydaje mi sie ze daloby sie ja zastosowac z jednym ARNem. tylko z tlumikiem sie musisz pobawic

A ja powiem, że kolumny są SUPER! Idealnie, wreszcie coś innego niż te klocki :)

Fajny pomysł z tymi pierścieniami, a odsunięty dx nie wygląda tak tragicznie ;)

Masz mój gust, jeśli chodzi o kolor forniru :D

Ogólnie kolumny bardzo ładnie się prezentują, gratulacje :)

Dzięki :smile: Lubię jasny fornir ze względu, że podoba mi się jak kontrastuje z ciemnymi głośnikami. A jesion nie dość że jest jasny to ma wyraźną fakturę drewna.

wygląda estetycznie ale szkoda ze dla wyglądu zepsułeś sobie brzmienie
taki rozstrzał jest bankowo słyszalny - słuchaj sobie muzyki i wstań, poczujesz rożnice na średnicy....
po prostu będą Ci się fazowo nie zgrywać i bedzie się robił dołek lub górka na charakterystyce, ale to był twój wybór...
Pozdrawiam

Witam
Jakie głośniki by pasowały zamiast tych ARN'ów? Bo już trochę czasu minęło i już nie chcą ich sprzedawać ;)

Rozejrzyj się za gotowcem na 14 SCX, jak chcesz zmieniać głośniki, to będziesz musiał od nowa robić zwrotnice, poza tym TVM chyba padł.

Rozejrzyj się za gotowcem na 14 SCX, jak chcesz zmieniać głośniki, to będziesz musiał od nowa robić zwrotnice, poza tym TVM chyba padł.

A nie macie jakiegoś gotowego projektu o podobnym brzmieniu tych kolumn co stworzył lars233, głównie do muzyki rockowej z miłym basikiem i równie wąskich jak te :) ?

Nie na temat...
Przypomniałeś mi Roman o nich ponownie.. jedne z najlepszych tutaj, jeśli chodzi o wykonanie schludność i proporcję. Gratulację jeszcze raz :-)

Powrót