• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolumny podłogowe Barthez'a

fornir boski, szukalem takiego ale mieli tylko w 15 cm paskach wiec wybralem mahoń .

Jak bys mogl napisz troszke dokladniejszy kosztorys.

mahoń też ładny :) Ostatnio nim oklejałem kolumny dla kumpla.

Koszt: (na jedną kolumne)
WH651H81 - 63zł
11/100 - 60zł
Płyty - 20zł
Fornir - 20zł
Lakier - 30zł
Kable - 15zł
Zwrotnica - 25zł
Terminale - 18zł
Wytłumienie - 5zł
B-r - 7zł
+ inne
Razem ok. 600zł

Pasmo to ciężko powiedzieć ;) Moge jedynie porównać z innymi głośnikami. Ma więcej średnich niż ARN 150 i stx 17-80-8ss, a i schodzi też troche niżej, chociaż wiadomo, że rewelacja to to nie jest.

super głośniki!!!

(mam takie pytanko: niema ktoś instrukcji, jak sie robi zwrotnice??? jestem początkujący)

hmmm świetny pomysł z tą podstawką na stale zintergowana z kolumna. Dzięki temu można zrobic ciut wyższe gdy mamy problem z dobraniem forniru odpowiedniej długości. Chyba też tak zrobie w swoich. Ogólnie konstrukcja miła dla oka. A czy dla ucha też to juz Twoja sprawa bo słuchal tego bedziesz Ty. Gratz

W sumie ta podstawa jest odkręcana. Po jej odkręceniu dostajemy sie do komory ze zwrotnicą.

Bardziej mi chodziło o wyglad niż zastosowanie praktyczne. Fajnie to wyglada nawet. i calkiem ciekawy jest ten schowek na zwrotke. Będe musiał wziąść to pod uwage projektując moje podlogowki.

Zastosowałem to głównie ze względu na wygląd, a także dzięki temu kolumny są bardziej stabilne i zwrotnica ma własną wydzieloną komorę.

No ja bede musiał się ostro teraz nagłowic jak z 30 litrow zrobic 9. Napewno zastosuje taka komore na zrwotnice bo mi to sporo litrarzu odejmie. Ale jak na razie nie chce mi sie liczyć więc zostawie to w spokoju. Zbiore kase to skończe projekt. :neutral:

Barthez napisał:
mahoń też ładny :) Ostatnio nim oklejałem kolumny dla kumpla.

Koszt: (na jedną kolumne)
WH651H81 - 63zł
11/100 - 60zł
Płyty - 20zł
Fornir - 20zł
Lakier - 30zł
Kable - 15zł
Zwrotnica - 25zł
Terminale - 18zł
Wytłumienie - 5zł
B-r - 7zł
+ inne