• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolumny podłogowe do pokoju 12m^2

Chciałem je połączyć z XT19 no chyba że ten wysoki Ushera jest lepszy do tej 13 to zaoszczędziłbym 30zł :P

no dobrze... to kupiłbym te usherki... teraz przepraszam za pytanie nie do tego działu, ale nie chce zakładać nowego tematu. Jaki wzmacniacz do tego? Jaka moc? czy są gdzieś jakieś schematy? (tanio i prosto + jakość :P ) mam kolegę elektryka który coś mógłby mi złożyć.

jak już mówiłem na początku to mają być podłogówki, czy wykorzystana będzie cała kolumna czy po prostu będzie odcięta w środku tak aby wyszedł litraż jak w monitorach?

czy na pewno ten zestaw byłby najlepszy do muzyki jakiej słucham? czytałem różne opinie na temat monitorków 520 ushera (kuszą mnie jeszcze te Vify XT19, bo o tych usherach na razie nic nie słyszałem, a o vifach same dobre opinie). Przepraszam że tak cały czas tylko zadaje pytania, ale nie należe do bogatych osób, a kolumny to będzie już inwestycja na długie lata, a nie chciałbym się zawieść.

Pozdrawiam!
Michał

za 500zł nie kupisz nic, tylko jakieś vk i to też małe monitorki.

500pln ???? nic lepszego ???
prosze bradzo - aukcja zakonczyla sie 2 tyg temu - ale za 300pln masz konkretny sprzet na moarkowych przetwornikach !
patrz adres :
http://www.allegro.pl/item230706800_f4_monitory_arcus_as_3_glosniki_seas_polecam.html

za ta kase co kupisz ? glosniki do monitorow - jakie ? - tesle ? , do tego koszty budowy - deski zwrotnice, fornir, kable, lakier, robocizna ????

nie porownoj tego do monitowrkow igod'a na tesli arn150 plus arv'ka ! (nie ublizajac igod'owi - projekt jest dobry..... ale)....

za ta kase mozna miec uzywki o kilka klas wyzsze - diy nie jest zawsze najlepsza opcja w stosumku jakosc/cena!

w w/w linku mamy cos innego - kolumienki stare ale jare i graja napewo lepiej od wielu konstrukcji DIY w tej cenie !

hdhmr napisał:
ak już mówiłem na początku to mają być podłogówki, czy wykorzystana będzie cała kolumna czy po prostu będzie odcięta w środku tak aby wyszedł litraż jak w monitorach?
jak się nietrudno domyśleć trzeba będzie dać przegrode bo 10l to nie jest na tyle duża objętość żeby się bez niej w podłogówkach obeszło :)
hdhmr napisał:
(kuszą mnie jeszcze te Vify XT19, bo o tych usherach na razie nic nie słyszałem, a o vifach same dobre opinie)
do tych usherów wysokotonowiec ushera jest lepszy od xt19 której nie można zbyt nisko ciąć, a tu zachodzi właśnie taka potrzeba.
Jeśli już zmieniać to nie na 19, a na xt25, tyle że trzeba by znów projektować zwrotkę.

seegi, owszem, czasami można coś kupić tanio na allegro, a czasem nawet baardzo tanio, z tym że taka okazja nie zdarza się często - to po 1, a po 2 - nie sądze żeby ten ktoś sprzedał je za 300zł. Czasy gdy na allegro można było kupić coś pare razy taniej niż w inny sposób dawno minęły. Teraz wylicytujesz coś za 200zł , sprzedawca mówi że to za malo i chce 500zł a jedyne co możesz wtedy zrobić zgodnie z regulaminem to odstąpić od kupna i ew dać nega, tyle że każdy boi się tego jak ognia bo wie że dostanie taki włąśnie komentarz w odwecie i cała sprawa kończy się bardzo szybko bez konsekwencji dla sprzedającego. Nie liczcie na frajerów bo się można przeliczyć.
(pozatym odrazu widać - po godzinie zakończenia aukcji że gość przed czasem zakończył)

takero
(pozatym odrazu widać - po godzinie zakończenia aukcji że gość przed czasem zakończył)

sory za off topic...
w woli wyjasnienia, powyzsza aukcja zakonczyla sie normalnie, i za te 300pln kolumny znalazly nowego wlasciciela... - wiem, bo siedzialem do 2giej w nocy, gryzlem pazory i pol paczki fajek wypalilem;) a na koniec zostalem przebity o dwadziescia pare zlotych.

i tak nie sądze żeby ktoś za tyle to sprzedał, był czas , zresztą w te wakacje że ja polowałem na takie okazje , jednak w 9 na 10 przypadków sprzedający mówił że cena jest za niska i nie sprzeda, a jak coś to niech to zgłoszę na allegro lub pójdę do sądu. Gra nie była warta czasu który na to poświęcałem , no i nerwów... Na tej aukcji nie widze fot, jak dla mnie to już jest jakiś znak.

powinny być jakieś sankcję za takie postępowanie... Ale niestety to polska, każdy myśli jak tu wyrwać największą kasę...

Chciałbym kupić wszystko w akkus'ie. Czy ktoś mógłby mi podać jeszcze spis elementów do zwrotnicy i jej schemat? Byłbym bardzo wdzięczny.

O jakiej średnicy br kupić?

Mam zamiar umieścić otwór br z tyłu (ze względu na wygląd) czy to może zaszkodzić?

Pozdrawiam! Michał.

Powrót