• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[Kolumny podłogowe] Pierwsza konstrukcja. Pomoc.

Reakcji
0
Witam Na poczatku chcialem sie ze wszystkimi przy witac na forum. A wiec tak mam w planach zrobienie sobie kolumn podlgowych bedzie to moja pierwsza zrobiona od podstaw konstrukjca(kiedys regenerowalem glosniki Tonsila). Na nizej przedstwionych projektach(z gory przepraszam za wykonanie ich robione byly na biegu a pozatym niemam talentu do projektow) jest zawarty pomysl na takie kolumny. Chcialbym zrobic je na zwrotnicy trojdroznej i tu odrazu pada pierwsze pytanie jaka najlepsza zwrotnica? Dalej, w ktorym miejscu umiescic BR zeby dobrze i czysto gralo? jakie najlepsze i w miare mozliwosci rozsadnej ceny glosniki byscie proponowali zeby do nich zamontowac. Prosil bym o wypowiadanie sie juz obeznanych w konstruowanie tego typu konstukcji ludzi gdyz chcialbym wykonac naprawde dobre kolumny ktore by dobrze mi graly. Z gory Dziekuje. I czekam na odpowiedzi. Ps. Jesli bedzie potrzeba wiecej rusunkow z moja wizja, prosze mowic wykonam co bedziecie chcieli tylko pomozcie mi prosze. Pozdrawiam.

Wizja jest jasna , ale nie powiedziales ile pieniazkow masz na to, jaki pokoj i jak jestes w stanie ustawic kolumny, z tym jest zwiazane wyprowadzenie BR. Zwrotnica z niskim pierwszym podzialem np 150Hz dlatego glosnikiem sredniotonowym powinien byc midbas.
To tak na poczatek.

Pieniazkow jestem w stanie wydac 200-250zl na glosniki bo dechy juz mam potrzebuje tylko odpowiednich wymiarow. Pokoj mam (niejestem pewien nigdy nieinteresowalem sie) chyba 20m2. Chce je postawic kolo biorka lub za plecami w odleglosci od siebie ok. 1,5m od scian to niewiem to bedzie tez tak niecaly metr. a odleglosc od glosnikow do mnie to jakies 2 metry za plecami, kolo biorka to z 1m

Zatem spokojnie mozesz BR do tylu wywalic nawet jesli od sciany postawisz je 30cm. Osobiscie do przodu tylo ze nisko bym go dal.
Za tyle kaski to raczej nie pozostaje CI wiele mozliwosci.

za 200 - 250 zł na głośniki chyba jesteś skazany na stxa...
i raczej do 2way na 2 głośnikach niskośrednio...
Idealnie wychodzi 2 x 18 120 6 sw + 11 200 AJ :)
no i zwrotka tańsza, łatwiejsza i wogóle projekt godny polecenia :)

BTW zmienił bym proporcje tych kolumien,
nie są ładne zbytnio ;)
może to tylko mój kiepski gust ,no ale :)
Pozatym jeszcze nie masz głośników, a masz już wymiary, pojemność
i to że musi być br ;)

wiecie:) niemowie ze chce wydac na glosniki dokladnie tyle;) mozna przekroczyc tylko co proponujecie najlepiej i jak to wyglada cenowo. a nie da rady dac BR w srodku tak jak na projekcie:) czy lepiej do tylu ? Tak sobie myslalem zeby dac jakis glosniczek dobry basowy z boku typu http://www.allegro.pl/show_item.php?item=74951569, na przod mid woofer jak kolega tam wyrzej podpowiedzial i WYSOKOTONOWY EKRANOWANY TVM ARV104

odpuść sobie lepiej 3 drogi z taką kasą i takimi głośnikami jak ten dibeisi :P
włożysz kase a to i tak gówno będzie...
ilość basu z stx 18 jest wystarczająca ...
w pokoju 10mkw jeden taki gra u mnie (ale już niedługo) napędzany tda :)
naprawde nie jest źle...
ten dibeisi ma pewnie qts~1, fs 60hz i vas 300dm3 :)
tego pokroju głośniki odpuśc już sobie wogóle...

takero napisał:
odpuść sobie lepiej 3 drogi z taką kasą i takimi głośnikami jak ten dibeisi :P
włożysz kase a to i tak gówno będzie...
ilość basu z stx 18 jest wystarczająca ...
w pokoju 10mkw jeden taki gra u mnie (ale już niedługo) napędzany tda :)
naprawde nie jest źle...
ten dibeisi ma pewnie qts~1, fs 60hz i vas 300dm3 :)
tego pokroju głośniki odpuśc już sobie wogóle...

tego dibiesi dalem przykladowo chcialem zebysie podali najlepsze kompozycje. Niechce dwudroznych glosnikow bo wtedy niespelni sie moj projekt chyba ze macie jakies inne pomysly typu poloczenia szeregowego to przekonajcie mnie :) hehe

wiesz co mam dla ciebie taka propozycje, widze z e te kolumny ktore chcesz zrobic to beda podlogowki, wiec teraz glosniki: (na jedną kolumnę)
- niskosredniaki Tesla XW165-1394 - 4omowe laczone w szereg
- wysoki np. Tesla ARV 104
wiec koszt glosnikow na dwie kolumny to niecale 200 zlotych, na allegro kupisz wszytko po okolo 30zl/szt, zwrotnice do tych glosnikow sa juz gotowe na zaprzyjaznionym chyba jak mi sie wydaje forum u audiomaniaków ;] Co do obudowy to proponuje waskie, smukle podlogowki, komora na te 2xw okolo 40 litrow bassreflex strojona na okolo 43Hz wtedy bedziesz mial nawet nisko schodzacy bas F3~45Hz co juz jest niezlym winikiem jak na 15cm glosniki

ja tam wole stxa od xw:P
większy spl. też dość nisko schodzi i co najważniejsze nie ma żadnego mulenia :P
średnie są bardzo ok :)
tyle że ma te nieszczęsne 6R :/

jak ja robilem 3way to przy budzetowych glosnikach (tesla, tonsil) wynioslo mnie i tak pod 1kzl, mimo iz dechy mialem swoje ;) za takie pieniadze proponuje pomyslec o jakichs rozsadnych 2way najlepiej monitorki...
pozdro

ta kasa to całkiem ok na zwrotki do 3way :)

nie wiem czemu wszystkich nowych w temacie ciągnie do tych 3 dróg...

Powrót