• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolumny podłogowe-pomoc w budowie.

Czyli zrobię obudowę 200x560x200 to będzie około 18l. Średnica Br 6cm, tylko nie wiem jaki długi ma być...

mi wyszło 14l ...
_Robal napisał:
Średnica Br 6cm, tylko nie wiem jaki długi ma być..
Jedno słowo - winisd!
Przejrzyj artykuły na stronie głównej, tam masz tutorial, zresztą jest niejedna taka konstrukcja w dziale Własnych konstrukcji, wystarczy skopiować, ale niestety - to wymaga pewnego zainteresowania z Twojej strony, łatwiej jest po prostu zapytać, prawda ?
To już zaczyna mnie wkurzać...

Jejku takero, mówiłem, że jestem początkujący...
w WinISD wyszło mi, że długość br powinna być ~30 cm, to chyba za dużo nie?

_Robal napisał:
a wpisales strojenie takie jak podalem wyzej?? ;>

proponuje dac front szerokosci 17cm - ladniej wyglada
jak dasz 18 litrow to idealnie pasuje tunel z polinka (www.polink.com.pl) fi 68x160

Wydaje mi się, że wszystko wpisałem dobrze... Wysłałem Ci w załączniku zapisany projekt z winisd, jak będziesz miał czas i ochotę to możesz zobaczyć, bo ja już nie wiem.

Załączniki

_Robal napisał:
Jejku takero, mówiłem, że jestem początkujący...
To nie zwalnia Cię z myślenia. Na stronie głównej masz tutorial do winisd gdzie masz opisane podstawowe funkcje.

_Robal napisał:
Wydaje mi się, że wszystko wpisałem dobrze... Wysłałem Ci w załączniku zapisany projekt z winisd, jak będziesz miał czas i ochotę to możesz zobaczyć, bo ja już nie wiem.
To nie projekt tylko plik z TSami głośnika.

wszystko co potrzebujesz napisalem wyzej.

napisz konkretne pytania czego niewiesz to moze moja cierpliwosc jeszcze to wytrzyma...

Dzięki wszystkim za pomoc! Linki bardzo się przydały. Jak zacznę robić kolumny, porobię zdjęcia i się pochwale ;] :mrgreen:

[ Dodano: 2008-02-08, 09:44 ]
Zrobiłem dokładniejszy projekt tych kolumn.
Będą zrobione z płyty wiórowej o grubości 1,8 cm.
Wymiary zewnętrzne: 90x20x23 cm (wys.sze.głę.), wymiary budy na głośniki :razz: 30x20x23cm. Obudowa około 8L.
Przetworniki: Arn 150+GTC 8/10/1
Bassreflex: 15cm, średnica 6cm.
Wytłumienie gąbka 1cm na wszystkie ścianki, oprócz przedniej.
Rysuneczek robiony w paincie, ale chyba jest w miarę czytelny. :mrgreen:
299501.jpg

Nie wiem tylko jakie zwrotnice dać, ktoś może jest z łodzi i może mógłby takowe wykonać, albo polecić sklep gdzie takie części dostane. :mrgreen:
Oceniajcie jak wyszedł mój projekt, wszelkie propozycję i sugestie mile widziane. ;]

Powrót