• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

kolumny podlogowe 2x stx gdn17-80-4-sc + arv104-04/8

pytkizwrotek1bb.jpg
zwrotnica3df.jpg

to reszta zestawu , wreszcie udalo mi sie zakupic cewki .
Po odsłuchaniu wydaje mi sie że gra troche czyściej czyli nie słychac w tle szumu poza tym jest ok. zwrotka zrobiona oczywiście według schematu podanego w pierwszym poście.
Pozdrawiam

Mam pytanie czy do tych kolumn nada się fabryczna zwrotnica STX'a "Zwrotnica 2D-12" ?

Impedancja 8 Ohm
Moc 200 W
Podział 5 kHz

zwrot2d9bz.jpg

P.S bardzo mi się spodobały te kolumienki i za niską cene :)

Pozdro4all

nie, nie nada się .
tym bardziej że masz tu już gotowy schemat zwroty ,
której wykonanie będzie pewnie tańsze niż kupno gotowej - lipnej.

piotrek_west, myśle ze zwrotka stx-a nie za bardzo sie nada do tej komstrukcji bo przede wszystkim jest za wysoko cieta (moja jest cieta na 3kHz) , jest goła (nie ma korektora impedancji i tlumika).Odnośnie tlumika to na poczatku w jednej kolumnie dalem tłumik, w drugiej nie (dałem mostek) , po pierwszych odsluchach byłem zachwycony ilościa wysokich tonow , ale po dłuższym czasie zaczeło mi to przeszkadzać , wiec zalożyłem tłumik do drugiej kolumny i tak już zostało. Teraz jest ok.
Pozdrawiam

Dzięki za informacje. Skorzystam z zamieszczonego schematu zwrotnicy z małymi zmianami dzięki pomocy kolegi D@nielo.

Pozdrawiam

Jestem tu nowy i mam pytano. Odrazu mówie ze jestem wmiare zielony jeśli chodzi o konstruowanie kolumn. Chce zrobic takie kolumienki tylko na głosnikach w wersji SS i zastanawiam sie czy jeśli bym dał b-r skierowany do podłogi to czy grało by to lepiej czy moze gorzej ??

kolumny

kolumny

brunon71 robie takie same kolumny... wzoruje sie na twoim projekcie.. tylko ze wysokie tony bede bral od stx zeby zmniejszyc koszty...

Mnie podonba sie miejsce pracy :) dla mnie super tyle miejsca.
Kolumienki bardzo ladne, starannie wykonane, gratulacje.

Gratuluje świetnego wykonania ! Naprawdę jestem pełen podziwu perfekcji, z jaką te kolumny zostały wykonane... Pozdrawiam

nod, i popelnisz wielki blad!! wysokotonowki jak dla mnie sa najwazniejsze. wymiana samej wysokotonowki daje powalajace rezultaty.

kolumny bardzo mi sie podobaja. gratuluje!!

...plyty z odzysku rulez!!! sa o wiele mocniejsze od obecnych nawet grobszych!

[ Dodano: 2006-05-27, 17:23 ]
tylko te b-r od stx'a....sa paskudne. nielubie takich

Pawel S. napisał:
nod, i popelnisz wielki blad!! wysokotonowki jak dla mnie sa najwazniejsze. wymiana samej wysokotonowki daje powalajace rezultaty.

kolumny bardzo mi sie podobaja. gratuluje!!

...plyty z odzysku rulez!!! sa o wiele mocniejsze od obecnych nawet grobszych!

[ Dodano: 2006-05-27, 17:23 ]
tylko te b-r od stx'a....sa paskudne. nielubie takich
hmmm.. no to moze dozbieram kasy i kupie arv....

Powrót