• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

kolumny podlogowe

Reakcji
0
witam
to moja pierwsza konstrukcja i na dodatek jeszcze nie skonczona wiec nie bede sie rozpisywal
tak wlasciwie to chcialem zadac tylko 1 pytanie. Obliczajac objetosc obudowy wyszlo mi, ze glosnik niskotonowy powinen pracowac w komorze 51 litrow, jednak budujac obudowe zmniejszylem komore do ok 35 litrow (+ 2 rurki b-r 48x100). Czy myslicie ze duzo na tym stracilem?...w sumie to maly glosnik wiec takich niskich czestotliwosci nie wyciaga zeby wrzucic go do tak duzej komory

zwrotnica: podzial 800-4100
wysokotonowy: GDKW 9120|12F, 120W, 8 ohm
sredniotonowy: tonsil GDN 16/50/6, 8 ohm
niskotonowy: tonsil GDN 16/50/6, 8 ohm
b-r: srednica 48 mm, dlugosc 100 mm
wymiary zew. wxszxg 116x23x30 cm

w obecnej chwili wyglada to tak:

P5190002.JPG

P5190004.JPG

P5190019.JPG

jestem na etapie calkowitego szpachlowania..pozniej poloze na to lakier samochodowy (czarny)

eee... czy niskotonowy(?) i sredniotonowy(?) to te same glosniki? jesli tak to troszke bez sensu.... jak skonczysz to daj fotke bo teraz zaduzo powiedziec niemozna,no moze ze masz fajny kolor scian :D aha co do tych 35 l... uwazam ze troche zaduzo ten tonsil to tylko 16 cm....

zrabales bo ten tonsil to sie wlasnie nadaje jako srednio tonowy a nie jako nisko.I wogole dales za duza objetosc dla niuego wystarzczy mu spokojojnie 16-20 litrow.Jedynym plusem tego glosnika jest wysokie spl,i nie za wysoka cena

no dobra...wiedzialem ze cos skopalem :) , chociaz zawsze moge wstawic kolejna przegrode
co do takich samych glosnikow to slyszalem ze jest to rzadko spotykane, ale jednak jest produkowane i mowia na to konstrukcja 2,5 drozna
a jaki niskotonowy glosnik 16 cm moglibyscie polecic, zeby to jakos naprawic?

Załatw sobie zwrotke 3 drożną, jako średniotonowe podepnij te dwa tonsile, dokup np. stx 22/120/8sc i walnij go na bok ewentualnie na przód jak sie zmieści i nie zapomnij o przegrodzie między tonsilami a stxem.
PS ze 16cm wiele basu nie ma i przy tych dwóch tonsilach sie straci, pomyśl nad czymś większym.
Pozdro.

Y tzm stxem to nie bedzie za dobry pomysł bo bedzietrzeba nieźle stłumić GDWK i GDN;/....
Moze jak masz to jeszcze nie wykończone to sie da coś innego zrobić, bo przerabianie skrzyni to troche problem... no i trzeba poszukac efektywnego głośnika...
Mi sie to nie widzi.... :P

jak by byly dluzsze to mozna by bylo stx 300 wsadzic na bo :]

Na przyszłośc postaraj sie zmniejszyć rozmiar zdjęc. Nie musimy oglądać 3/4 niepotrzebnego zdjęcia z twoim pokojem.

Yoshi_80 napisał:
Na przyszłośc postaraj sie zmniejszyć rozmiar zdjęc. Nie musimy oglądać 3/4 niepotrzebnego zdjęcia z twoim pokojem.
te zdjecia nie byly robione z mysla o zamieszczeniu na tym forum...

ale jpegi sa na moim serwerze wiec to nie ma nic do rzeczy :)
no ale w tym temacie chodzi o cos innego :) wiec moze GDN 20/80/2 bylby dobrym pomyslem? efektywnosc ma odpowiednia...

jestem pewien, że GDN 20/80/2 bedzie najlepszym pomysłem jest to w koncu mój ulubiony przetwornik w swojej klasie cenowej najlepszy:)

pomysl o tych co maja 14" monitor + 800x600 :) ja musze smigac z lewa na prawo non stop zeby czytac,a tostrasznie meczace......

Powrót