• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

kolumny STX A400 potrzebne informacje!

Reakcji
0
Witam! posiadam od niedawna te wlasnie kolumny ale nie mam pojecia o ich parametrach oprocz tego ze maksymalnie maja 400w (naklejka z tylu). Bylbym wdzieczny gdyby ktos podal mi jakies bardziej szczegolowe informacje o nich. Pasmo przenoszenia, moc RMS, jakie w tym siedza glosniki i moze wasze opinie o tym. dodam jeszcze tylko ze naprawde szukalem w google ale absolutnie nic na ich temat nie znalazlem:(

PS. wymienilem w nich wysokotonowce na Tonsilowskie GDWK 10/80/T ktore posiadalem wczesniej

KrisC, kupiles oryginalne glosniki to pisz do producenta. On je projektowal i wie na pewno najwiecej na ich temat

KrisC, pisz smialo do STXa. tylko oni beda wiedzieli wszystko o tych kolumnach :P
no i nie olewaja klientow ;)

Szkoda zawracac glowe STX-owi bo parametry typu pasmo przenszenia sa zupenie nie istotne a jesli masz napisana moc 400W max to znaczy ze kolumny maja 200W mocy znamionowej co zreszta mozna poznac po glosnikach. I zamiast pytac to wystarczylo odkrecic glosniki.

na glosnikach nie ma zadnych oznaczen bo odkrecalem;/ a STX nie odpowiada. potrzebne mi te dane dla wlasnej swiadomosci po prostu.

Ludzie ze swiadomoscia audio nie potrzebuja takich danych! Tylko kompletni amatorzy ktorym wydaje sie ze dane katalogowe graja przywiazuja do nich duza wage. Kiedys sluszalem stwierdzenie: ''nie szkodzi ze moje kolumny nie przenosza od 20hz ale za to wzmacniacz gra od 20hz'' bez komentarza.

KrisC napisał:
Bylbym wdzieczny gdyby ktos podal mi jakies bardziej szczegolowe informacje o nich. Pasmo przenoszenia, moc RMS, jakie w tym siedza glosniki i moze wasze opinie o tym
pokaz zdjecia glosnikow to powiemy jakie to
a co do pasma przenoszenia i mocy to naprawde nikogo to nie obchodzi. wazne ze kolumny graja tak zeby sie tobie podobalo
ja wiem jakie glosniki siedza w moich kolumnach, wiem jaka jest zwrotnica, wiem jaka jest pojemnosc obudowy, wiem jakie jest strojenie b-r...
ale nie mam pojecia jakie jest pasmo przenoszenia a tymabrdziej nie znam mocy maxymalnej! :razz:

Pawel S. napisał:
ja wiem jakie glosniki siedza w moich kolumnach, wiem jaka jest zwrotnica, wiem jaka jest pojemnosc obudowy, wiem jakie jest strojenie b-r...
ale nie mam pojecia jakie jest pasmo przenoszenia

Czyli co? masz no name-y skoro nie wiesz jakie mają pasmo przenoszenia?

pasmo przenoszenia zależy od obudowy , zwrotnicy itd, nie ma czegoś takiego jak pasmo przenoszenia przypisane do głośników , a nawet do kolumn - w różnych pomieszczeniach , rozmieszczone w różny sposób te same kolumny będą miały inne tzw pasmo przenoszenia.
De facto zwroty są, a co za tym idzie charki też są pomierzone, więc daje to pewne pojęcie o paśmie przenoszenia , szczególnie od kilkuset hz w górę.

takero napisał:
nie ma czegoś takiego jak pasmo przenoszenia przypisane do głośników

Inaczej zagra głośnik np niskośrednio w obudowie zamkniętej a inaczej w BR i różnie w zależności jak zestroisz... A pasmo przenoszenia liczy się biorąc wartość gdzie występuje już spadek 3dB od głównej osi... Czyli F3, a to przecież bywa różne w zależności od wielu czynników...

off top:

melisław, zanim coś napiszesz dokładnie przeczytaj słowa które cytujesz,bo piszesz o zupełnie czymś innym.

takero napisał:
De facto zwroty są, a co za tym idzie charki też są pomierzone, więc daje to pewne pojęcie o paśmie przenoszenia , szczególnie od kilkuset hz w górę
te glosniki zostaly pomierzone ale w 15 litrach. ja mam je w 25 wiec bas sie przeciagnal w dol. a o ile to nie wiem - wiec pasma przenoszenia moich kolumn nie znam :P

takero napisał:
Dodano: 2009-04-07, 22:37 ]
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pasmo_przenoszenia
nie miałeś na studiach przedmiotu "sygnały i systemy" ?
ja to mialem na laborkach z elektrotechniki

powracam do tego tematu poniewaz nie chcialem zakladac nowego i zasmiecac. dalej nie mam zadnego info o kolumnach ale juz mniejsza o to.

mam okazje kupic okazyjnie koncowke mocy ADS PA 400 i kieruje swoje pytanie do was czy to bedzie odpowiednie zasilanie do nich. z tego co wyczytalem ma 2x 200w 8 Ohm (nie wiem czy to prawda)

na jednej domowce te stxy graly pod elmuzem chyba 2x 250 8Ohm i sie spocil troche ale wreszcie graly tak jak to one potrafia (szyby sie trzesly odpowiednio) a pod jakims chinskim co niby 2x 300 8Ohm ma w ogole ni graly basem :sad: dlatego nie wiem jak bedzie z adsem i pytam was. licze na szybka odpowiedz

Powrót